Turkkilaisvauva juo teetä ja libanonilaisvauva käyttää hajuvettä

Suomalainen tapa nukuttaa vauvoja pahvilaatikoissa hämmästyttää maailmalla. Mutta kyllä sitä muuallakin osataan, vai mitä mieltä olet libanonilaisvauvojen hajuvesistä?

Kioski kokosi viime viikolla Suomen viralliset vauvanhoito-ohjeet. Mutta miten muualla maailmassa vauvoja hoidetaan? Entä millaisia neuvoja vanhemmille annetaan? Lyhyesti sanottuna hyvin erilaisia! Kokosimme TOP10-listan erikoisimmista vauvan tai äidin ohjeista maailmalta.

Paha silmä? Teetä ja kolme ruokalajia? Haaroista avoimet housut? Hajuvesi vauvoille? Meikkaus ennen synnytystä? Kyllä, näin maailmalla!​
Paha silmä? Teetä ja kolme ruokalajia? Haaroista avoimet housut? Hajuvesi vauvoille? Meikkaus ennen synnytystä? Kyllä, näin maailmalla!​

1. Sisällä 40 päivää

Turkki: vauvaa ei viedä ulos ensimmäisen 40 elinpäivän aikana. Sen sijaan vauva on kotona, jossa myös anopin kuuluu olla apuna synnytyksestä saakka.

2. Kakalle tienposkeen

Kiina: lapset käyttävät haaroista avoimia housuja, tarpeet hoidetaan kyykistymällä tienposkeen paikassa kuin paikassa. Myös iso hätä.

3. Hajuvettä vauvalle

Libanon: pyllyjä ei pestä, vaan ne pyyhitään hajustetuilla kosteuspyyhkeillä, vauvoille on myös omia hajuvesiä.

4. Buon appetito bambino!

Italia: vauvanruuat on usein jaoteltu alkuruokiin, ensimmäiseen pääruokaan, toiseen pääruokaan jne. Ruokakulttuuria pienestä pitäen!

5. Teetä tuttipullossa

Turkki: erillisiä vauvanruokia ei juuri ole, vaan vauvat syövät samaa ruokaa kuin aikuisetkin. Vauvoille juotetaan myös teetä.

6. Äidille possunsorkkapataa

Kiina: synnyttäneen äidin ei tule syödä tai juoda mitään kylmää, sen sijaan hyvää ruokaa on esimerkiksi pitkään muhinut possunsorkkapata, jossa lilluu kokonaisia kananmunia.

7. Manikyyri ja meikki ennen synnytystä

Libanon: synnytyksen ajankohta suunnitellaan, äidit valmistautuvat synnytykseen esim. käymällä manikyyrissä, meikissä ja kampaajalla.

8. Hyvää onnea vauvoja koskettamalla

Italia: vauvan koskettamisen uskotaan tuovan hyvää onnea, niinpä on yleistä, että ventovieraatkin tulevat jatkuvasti lääppimään vauvaa.  

9. Vauvoille ammattihierontaa

Ukraina: hierontaa pidetään hyödyllisenä vauvan kehitykselle, vauvoja käytetään usein ammattihierojilla.

10. Ei "pahoja silmiä" lähelle vauvaa

Venäjä: kansanuskomuksen mukaan alle kuukauden ikäistä vauvaa täytyy pitää visusti kotona, vieraita ei myöskään saa kutsua kotiin. Vieras ihminen voi katsoa pienokaista ”pahalla silmällä”, joka vaurioittaa lasta.

+1 Ei suihkuun!

Kiina: äitejä neuvotaan olemaan käymättä suihkussa kuukauteen synnytyksen jälkeen. Muhevaa!

Tietoja eri maista antoivat Ylen kirjeenvaihtajat ja avustajat: Annastiina Heikkilä, Marika Kataja-Lian, Petri Burtsov, Kerstin Kronvall, Lotta Nuotio, Kirsi Crowley, Erkka Mikkonen, Pertti Rönkkö jaSari Taussi.

Lue lisää aiheesta: Näin äitejä ja vauvoja neuvotaan muualla maailmassa

Kuvitus: Riikka Kurki

Yle TV2 arkisin 19.30—20.00