Turkkilaisvauva juo teetä ja libanonilaisvauva käyttää hajuvettä

Kioski kokosi viime viikolla Suomen viralliset vauvanhoito-ohjeet. Mutta miten muualla maailmassa vauvoja hoidetaan? Entä millaisia neuvoja vanhemmille annetaan? Lyhyesti sanottuna hyvin erilaisia! Kokosimme TOP10-listan erikoisimmista vauvan tai äidin ohjeista maailmalta.

Paha silmä? Teetä ja kolme ruokalajia? Haaroista avoimet housut? Hajuvesi vauvoille? Meikkaus ennen synnytystä? Kyllä, näin maailmalla!​
Paha silmä? Teetä ja kolme ruokalajia? Haaroista avoimet housut? Hajuvesi vauvoille? Meikkaus ennen synnytystä? Kyllä, näin maailmalla!​

1. Sisällä 40 päivää

Turkki: vauvaa ei viedä ulos ensimmäisen 40 elinpäivän aikana. Sen sijaan vauva on kotona, jossa myös anopin kuuluu olla apuna synnytyksestä saakka.

2. Kakalle tienposkeen

Kiina: lapset käyttävät haaroista avoimia housuja, tarpeet hoidetaan kyykistymällä tienposkeen paikassa kuin paikassa. Myös iso hätä.

3. Hajuvettä vauvalle

Libanon: pyllyjä ei pestä, vaan ne pyyhitään hajustetuilla kosteuspyyhkeillä, vauvoille on myös omia hajuvesiä.

4. Buon appetito bambino!

Italia: vauvanruuat on usein jaoteltu alkuruokiin, ensimmäiseen pääruokaan, toiseen pääruokaan jne. Ruokakulttuuria pienestä pitäen!

5. Teetä tuttipullossa

Turkki: erillisiä vauvanruokia ei juuri ole, vaan vauvat syövät samaa ruokaa kuin aikuisetkin. Vauvoille juotetaan myös teetä.

6. Äidille possunsorkkapataa

Kiina: synnyttäneen äidin ei tule syödä tai juoda mitään kylmää, sen sijaan hyvää ruokaa on esimerkiksi pitkään muhinut possunsorkkapata, jossa lilluu kokonaisia kananmunia.

7. Manikyyri ja meikki ennen synnytystä

Libanon: synnytyksen ajankohta suunnitellaan, äidit valmistautuvat synnytykseen esim. käymällä manikyyrissä, meikissä ja kampaajalla.

8. Hyvää onnea vauvoja koskettamalla

Italia: vauvan koskettamisen uskotaan tuovan hyvää onnea, niinpä on yleistä, että ventovieraatkin tulevat jatkuvasti lääppimään vauvaa.  

9. Vauvoille ammattihierontaa

Ukraina: hierontaa pidetään hyödyllisenä vauvan kehitykselle, vauvoja käytetään usein ammattihierojilla.

10. Ei "pahoja silmiä" lähelle vauvaa

Venäjä: kansanuskomuksen mukaan alle kuukauden ikäistä vauvaa täytyy pitää visusti kotona, vieraita ei myöskään saa kutsua kotiin. Vieras ihminen voi katsoa pienokaista ”pahalla silmällä”, joka vaurioittaa lasta.

+1 Ei suihkuun!

Kiina: äitejä neuvotaan olemaan käymättä suihkussa kuukauteen synnytyksen jälkeen. Muhevaa!

Tietoja eri maista antoivat Ylen kirjeenvaihtajat ja avustajat: Annastiina Heikkilä, Marika Kataja-Lian, Petri Burtsov, Kerstin Kronvall, Lotta Nuotio, Kirsi Crowley, Erkka Mikkonen, Pertti Rönkkö jaSari Taussi.

Lue lisää aiheesta: Näin äitejä ja vauvoja neuvotaan muualla maailmassa

Kuvitus: Riikka Kurki