Eva Biaudet siirtolaisista: Suurempi vastuu kohtuullinen vaatimus

RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet. Kuva: Eduskunta

Ihmissalakuljetusta esiintyy jossain määrin myös Suomessa. Irakilaiset Sami ja Hawkar kertovat oman tarinansa dokumentissa, joka esitetään Yle Femillä torstaina 6. elokuuta klo 20.00.

RKP:n Kansanedustaja ja entinen vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet (r.) kiistää, että ihmissalakuljetus olisi Suomessa erityisen merkittävä ongelma. Suomen sijainti on sen verran syrjäinen, ettei se ole salakuljettajien ensisijainen kohde.

– Ihmissalakuljetus on yksittäisten, salakuljettajiin turvautuneiden siirtolaisten ongelma, Biaudet sanoo.

Eteläisessä Euroopassa salakuljetus on huomattava ongelma

Eteläisessä Euroopassa salakuljetus sen sijaan on huomattava ongelma, ja Dublin-asetuksen seurauksena esimerkiksi Roomaan on syntynyt pakolaisleirejä.

– Ongelma on osittain itse aiheutettu, sillä EU on päättänyt sulkea rajat. Jätämme ihmiset julmasti ja häikäilemättä rikollisten armoille, Eva Biaudet pohtii Välimeren alueen ongelmia.

Tämän ja viime vuoden aikana Välimerellä on hukkunut ennätysmäärä siirtolaisia. Kuva: EPA

Kun ihminen on riittävän epätoivoinen, hän on valmis ottamaan suuria riskejä. Koska Eurooppaan on vaikea päästä laillisin keinoin, vaihtoehtoja ei juuri ole. Matka koostuu usein monesta, toinen toistaan vaarallisemmasta osuudesta.

– Esimerkiksi Afrikassa tulijoilla on taivallettavanaan tuhannen kilometrin matka, jonka aikana he kohtaavat niin väkivaltaa kuin korruptiota. Myös salakuljettajia on monenlaisia, Eva Biaudet huomauttaa.

Seurauksena kyynistyminen

Tämän ja viime vuoden aikana Välimerellä on hukkunut ennätysmäärä siirtolaisia. Eurooppa on ajautunut inhimilliseen katastrofiin, joka on seurausta monesta eri seikasta. Monissa maissa tilanne on epävakaa. Diktatuuri ja sorto herättävät ihmisissä itsesuojeluvaiston ja saavat heidät pakenemaan.

– Tätä on jatkunut todella pitkään, Biaudet muistuttaa.

Inhimillinen katastrofi on kolikon toinen puoli, jolta eurooppalaiset pyrkivät Biaudet’n mukaan ummistamaan silmänsä.

– Ehkä varsinkin me täällä Suomessa, Biaudet pohtii.

”Vastuu lapsista on meidän”

Jo nyt työvoiman tarve on suuri, ja väestön ikääntyessä työvoiman tarve lisääntyy entisestään, Biaudet arvioi.

Tuntuu kuin kävisimme sotaa siirtolaisia vastaan – Eva Biaudet

– Siksi tuntuu järjettömältä käyttää valtavasti resursseja suojautumiseen, olipa kyse sitten veitsenterävistä piikkilanka-aidoista tai rajoilla tehtävistä maahantulotarkastuksista. Tuntuu kuin kävisimme sotaa siirtolaisia vastaan, Biaudet sanoo.

Koska työvoimaperusteinen maahanmuutto koetaan entistä tarpeellisemmaksi, on Biaudet'n mukaan erittäin tärkeää panostaa siirtolaiskysymykseen. Jos henkilö tulee työskentelemään Suomeen, hänellä tulee olla oikeus ottaa mukaan myös perheensä, Biaudet arvioi.

– Jos lapset jäävät kotiin ilman vanhempiensa hoivaa, seuraa vain lisää ongelmia. Jos kerran hyödymme vanhempien työpanoksesta, meidän on kannettava vastuu myös perheen lapsista, hän sanoo.

"Suomi ei voi jättäytyä ulkopuolelle"

Siirtolaiskysymys on maailmanlaajuinen, ja Biaudet näkee, että myös Suomen tulisi valtiona kantaa nykyistä suurempi vastuu esimerkiksi toimimalla välittäjänä konflikteissa ja panostamalla köyhyyden vähentämiseen. Hänen mukaansa vastuu inhimillisen katastrofin uhreista on jaettava.

– Suomi ei voi jättäytyä ulkopuolelle, Eva Biaudet korostaa.

Hänen mukaansa on oikein ja kohtuullista vaatia, että myös muut maat jakavat vastuun Italiaan saapuneista siirtolaisista.

Minusta on täysin reilua, että ne maat, jotka tähän saakka ovat päässeet vähemmällä, saisivat tällä kertaa ehkä hieman suuremman osuuden. – Eva Biaudet

– Minusta on täysin reilua, että ne maat, jotka tähän saakka ovat päässeet vähemmällä, saisivat tällä kertaa ehkä hieman suuremman osuuden, sanoo Biaudet.

Biaudet otaksuu, että monet suomalaiset häpeävät päättäjiä ja poliitikkoja sekä haluavat olla mukana auttamassa ja kantaa vastuuta. Monet kokevat, ettemme enää voi ummistaa silmiämme, hän arvelee.

– Uskon, ettei meitä ole kasvatettu sellaiseen itsekkyyteen eikä kukaan meistä halua olla rakentamassa entistä sulkeutuneempaa Suomea, Biaudet sanoo.

Eva Biaudet’n haastattelu dokumentista Menolippu Eurooppaan – se voisit olla sinä Yle Femillä 13.8. klo 20.00.

Menolippu Eurooppaan valottaa ihmissalakuljetusta

Artikkeli on osa Yle X3M:n ja Kioskin hanketta Menolippu Eurooppaan. Hankkeen tavoitteena on valottaa  ihmissalakuljetusta ja siirtolaisuutta. Yle Fem esittää 6. elokuuta klo 20.00 dokumentin irakilaisten Samin ja Hawkarin matkasta Suomeen. Dokumentin jälkeen internetissä käynnistyy suoratoisto, jossa neljä ihmistä sulkeutuu vuorokaudeksi konttiin.

Susani Mahadura, Karri Miettinen, Dan Granqvist ja Rakel Liekki sulkeutuvat vuorokaudeksi konttiin elokuussa.

Teksti: Catariina Salo