Kidutettujen psykologi kohtaa työssään ihmissalakuljetuksen uhreja

Kidutettujen kuntoutuskeskuksen psykologi Ferdinand Garoff. Kuva: Julia Holmvik/Yle

Kidutettujen kuntoutuskeskuksen psykologi Ferdinand Garoff auttaa työssään ihmisiä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa. Garoffin mukaan turvattomuus, joka on niin suurta, että ihminen päättää paeta omasta maastaan, aiheuttaa paljon pitkäkestoista ahdistusta.

– Ihmiset ovat niin ahdistuneita, että he päättävät jättää kaiken taakseen ja suunnata kohti tuntematonta, Garoff kertoo.

Ihmisille, jotka joutuvat pakenemaan omasta maastaan ja etsimään turvaa jostakin toisesta maasta, itse salakuljetus on vain lyhyt vaihe pitkässä prosessissa. Heillä on usein takanaan traumaattisia kokemuksia, mutta yhtä lailla voivat kokemukset uudessa maassa olla traumaattisia.

Joskus vain osa perheenjäsenistä lähetetään matkaan. Tällöin toiveissa on, että lähtijät saavat uudessa maassa paremman elämän. Usein myös toivotaan, että lähtijät auttavat kotiin jääneitä. Tällaisissa tapauksissa lähtijät saavat kannettavakseen suuren vastuun.

Ahdistus mutta myös toivo paremmasta tulevaisuudesta voivat kasata taakan, joka on paljon raskaampi kuin voisi luulla. Vaikka lähtijä onnistuisi pääsemään perille esimerkiksi Suomeen, odotettavissa on usein pitkä ja vaikea turvapaikanhakuprosessi.

Lintukodosta käsin on vaikea samaistua pitkiin pakomatkoihin

Suomi on turvallinen lintukoto, jossa kertomukset pitkistä pakomatkoista voivat tuntua vierailta. Ferdinand Garoffin mukaan Kioskin ja Yle X3M:n​ ihmissalakuljetusta valottava yhteistyöhanke Menolippu Eurooppaan voi auttaa suomalaisia samastumaan pakolaisten kohtaloon.

Välimeri on koitunut tuhansien siirtolaisten kohtaloksi. Kuva: EPA

– Koen olevani etuoikeutettu, sillä saan työssäni kuulla pakolaisten kertomuksia ja omalta osaltani auttaa heitä eteenpäin elämässä, Garoff kertoo työstään.

Garoffin mukaan monen pakolaisen elämänkohtalo voi myös herättää hämmennystä ja neuvottomuutta, sillä ihmiset eivät tiedä, miten he voisivat auttaa.

– Suomessa on useita järjestöjä, jotka tekevät vapaaehtoistyötä pakolaisten parissa tarjoamalla muun muassa ystävätoimintaa, Garoff muistuttaa.

Olennainen osa siirtolaiskysymystä ovat paperittomat siirtolaiset. Gareffin mukaan yksi auttamiskeino on osallistua näiden siirtolaisten arjessa tarvitsemien palvelujen järjestämiseen.

Tule mukaan matkalle

Yle X3M:n ja Kioskin yhteishankkeen tavoitteena on tehdä ihmissalakuljetusta tunnetuksi ja herättää keskustelua aiheesta.

Yle Fem esittää 6. elokuuta dokumentin Menolippu Eurooppaan. Dokumentissa tapaamme Samin ja Hawkarin, kaksi nuorta miestä, jotka joutuivat pakenemaan Irakista. He molemmat panivat peliin oman henkensä turvallisen elämän toivossa.

Dokumentin jälkeen osoitteessa svenska.yle.fi/enkelbiljett käynnistyy suoratoisto Vaasan torilta, missä neljä vapaaehtoista sulkeutuu vuorokaudeksi konttiin. Suomeksi voit seurata hanketta osoitteessa yle.fi/menolippu.

Viikkoa myöhemmin 13. elokuuta klo 20.00 lähetetään dokumentti Menolippu Eurooppaan – se voisit olla sinä, jossa seurataan tapahtumia kontissa.

Susani Mahadura, Karri Miettinen, Dan Granqvist ja Rakel Liekki sulkeutuvat vuorokaudeksi konttiin elokuussa.

Artikkeli on osa Kioskin ja Yle X3M:n​ ihmissalakuljetusta valottavaa yhteistyöhanketta Menolippu Eurooppaan. Kuuntele Ferdinand Garoffin haastattelu Yle Femiltä 13. elokuuta klo 20.00.

Teksti: Catariina Salo, kääntäjä: Anu Koivunen