"Tapasimme kännissä – olemme edelleen onnellisesti yhdessä"

Suomalainen virallinen alkoholipuhe sisältää paljon syyllistämistä. Alkoholin haitoista puhutaan paljon, kuitenkin alkoholilla on tutkitustikin positiivisiakin vaikutuksia.

​

Me kysyimme Kioskin asiakkailta mitä hyvää ja huonoa alkoholi on tuonut heidän elämänsä. Tällaisia hyviä kokemuksia he jakoivat kanssamme.

Yhteisten tuttavien jatkoilla tapasin elämäni rakkauden - voisin vastata kysymykseen missä tapasitte: "Tapasimme kännissä."  Olemme edelleen onnellisesti yhdessä.

​

Moni suomalainen rakkaustarina on alkanut humalassa

Vastauksissa korostui alkoholin sosiaalisia estoja laimentava vaikutus. Moni kertoi tavanneensa kumppaninsa humalassa.

– Tapasin elämäni suurimman rakkauden juhlissa ja olimme humalassa. Seuraavana aamuna tiesimme, että tässä se nyt on. Vietimme paljon kuherteluaikaa myös baarissa, eikä oltu selvinpäin. Iloinen humala auttoi tutustumisessa. 

– Tapasin nykyisen avomieheni alkoholin ansiosta. Olen baarimikkona pienessä, hiljaisessa pubissa ja mies tuli käymään useammin ja useammin loppujen lopuksi pyytäen minua ulos. Kihlat olivat puoli vuotta sitten, yhdessäoloa takana kolme vuotta. 

​

Alkoholi avasi välillämme lopulta keskustelun kun mentiin 18-vuotiaina vetämään lärvit yhdessä puistoon.

– Oltiin molemmat hirveän ujoja taidelukiolaisia ja tykättiin toisistamme, mutta alkoholi avasi välillämme lopulta keskustelun kun mentiin 18-vuotiaina vetämään lärvit yhdessä puistoon. Olemme olleet nyt noin 6 vuotta yhdessä onnellisesti. 

– Tapasin tulevan aviomieheni muutamia vuosia sitten Helsingin yöelämässä. Tapasimme sattumalta peräkkäisinä viikonloppuina baareissa, joissa emme normaalisti käyneet koskaan. Ilman vetoa baariin emme olisi tavanneet ensimmäisellä kerralla. Toisella kerralla kun tapasimme sattumalta, juttumme lähti nopeaan nousukiitoon alkoholin ansiosta.

Alkoholi ei vastauksissa liittynyt vain rakkaustarinoiden alkuihin, vaan sen kohtuukäytöllä myös lääkittiin suhdetta.

– Vaihdevuosien jälkeen viinilasillinen on tuonut nautinnon takaisin seksielämään.

Alkoholilla nollataan työpaineet

Monelle alkoholi on myös väline arjesta irtautumiseen.

– Ensinnäkin on erittäin tärkeää voida nollata joskus. Lisäksi ilman alkoholia suomalaisten keskinäinen kanssakäyminen olisi paljon vähäisempää.

Olutkulttuurin rantautuminen Suomeen näkyi myös Kioskin asiakkaiden vastauksissa, joissa myös makusteltiin laatuoluiden iloilla.

– Se on ammattini monella lailla. Erityisesti olut ja sitä ympäröivä kulttuuri on antanut minulle paljon jo pelkästään makunautintoina, puhumattakaan hyvistä ystävistä joita olen sitä kautta saanut. 

​

Humala siivittää ystävien illanviettoja

Vastauksissa korostui myös alkoholi osana elämän tärkeitä juhlia ja ystävien illanviettoja.

Myös surun hetkenä punaviinilasillinen ystävän seurassa on tuonut lohtua ja rauhaa. 

– Monia hauskoja ilon hetkiä on juhlittu alkoholin kanssa. Valmistujaisia, synttäreitä, häitä, kesän ensimmäisiä päiviä, piknikkejä, jouluja ja juhannuksia... Myös surun hetkenä punaviinilasillinen ystävän seurassa on tuonut lohtua ja rauhaa. 

– Nautinnollisia saunahetkiä, hyvät tanssimoovsit, viini ruuan kanssa, kavereiden kanssa olutta ja futista, mojitot altaalla auringon alla - voittopuolisesti positiivista. Änkyrät on sitten asia erikseen. Silloin moovsit eivät ole niin hyvät ja morkkiskin voi iskeä. 

​

Kioskin suuri ALKOHOLITRILOGIA alkaa perjantaina Yle TV2 klo 19.30. Ensimmäisessä osassa keskitymme viinan iloihin, toisessa puhumme alkoholin haitoista ja kolmannessa etsimme ratkaisuja haittojen poistamiseksi.

  1. VIINAN ILOT – perjantai 20.3. Meillä on bileet! Vieraina muusikko ja näyttelijä Roope Salminen, viiniasiantuntija Arto Koskelo, alkoholitutkija Esa Österberg ja tutkija Antti Maunu sekä humalassa toisensa löytänyt pariskunta.
  2. ALKOHOLIN HAITAT – torstai 26.3.
  3. RATKAISUT – torstai 9.4.

Julkaisemme Kioskin asiakkaiden huonoja kokemuksia alkoholista ensi viikolla. Kysely on edelleen auki ja keskustelu jatkuu Twitterissä tunnisteella #ylekioski.