Tutkija: Jurona pidetyt suomalaiset ovat hyviä bilettäjiä

Kostea yhteisöllisyys on parempi kuin kuiva yksinäisyys, sanoo biletutkija Antti Maunu. Onko näin?​​
Kostea yhteisöllisyys on parempi kuin kuiva yksinäisyys, sanoo biletutkija Antti Maunu. Onko näin?​​

Suomessa puhutaan paljon alkoholin haitoista, mutta entäpä alkoholin hyödyt. Tutkija, valtiotieteiden tohtori Antti Maunu on tutkinut suomalaisten bilettämistä.

 – Kukaanhan ei koskaan käyttäisi alkoholia, jos siihen ei liittyisi positiivisia kokemuksia, sanoo Maunu.

Maunun mukaan alkoholi on sosiaalisesti suuri jäänmurtaja.

Alkoholi on silta ihmisten välisen etäisyyden yli.

– Alkoholi on silta ihmisten välisen etäisyyden yli. Siihen perustuu alkoholin suuri suosio kautta vuosisatojen ja yhä tähäkin päivänä, Maunu summaa.

"Kostea yhteisöllisyys on parempi kuin kuiva yksinäisyys"

Suomalainen alkoholikulttuuri on päihtymyskeskeistä. Päihtyminen on sosiaalinen erityistilanne, jossa on luvallista ja odotusten mukaista näyttää tunteita tavalla, joka ei muissa tilanteissa aina ole sopivaa.

– Kostea yhteisöllisyys on parempi kuin kuiva yksinäisyys. Humalassa saa näyttää, miltä itsestä tuntuu ja saada muilta vastakaikua, siksi juominen on tavattoman suosittua, Maunu kertoo.

Alkoholilla on myös tieteellisesti todistettuja hyötyjä, vaikka julkinen puhe keskittyy usein alkoholin haittoihin. Maunu kertoo että positiiviset sosiaaliset tunteet, joita alkoholilla parhaimmillaan voitelee, ovat terveyttä menestymistä ja pärjäämistä ylläpitäviä voimia.

– Positiivisia tunteita saa toki monella muullakin tavalla kuin alkoholilla, mutta suomalaisessa kulttuurissa juomistilanteilla tavoitellaan näitä kokemuksia ja aika usein myös saadaan, Maunu sanoo.

​

Alkoholi vaimentaa aivoissa järjen ääntä ja antaa tunteille tilaa

Alkoholin positiiviset vaikutukset eivät johdu vain kulttuurisista tai sosiaalisista syistä. Alkoholi aiheuttaa aivoissa fysiologisia reaktioita, jotka selittävät humalan tuomat positiiviset tunteet.

Yksinkertaistettuna alkoholi vaikuttaa aivoihin kahdella tavalla, selittää Maunu.

1. Mielihyvärata aktivoituu

– Aivoissa on mielihyvärata, eri aivoalueiden ketju, jota alkoholi stimuloi. Alkoholi siis tuottaa siellä mielihyvähormoneita samalla tavalla, kuin mikä tahansa mielihyvää tuottava tekeminen, Maunu kertoo.

2. Rationaalinen ajattelu jää taka-alalle

– Alkoholi kytkee aivokuorta irti muista aivoalueista. Kaikki rationaalinen ja tietoinen päättely tapahtuu aivokuoressa. Alkoholi feidaa sen, joten muut kokemukset saavat enemmän tilaa eli tunteet nousevat pintaan.

– Yksinkertaistettuna alkoholi siis aivofysiologisesti vaimentaa järjen ääntä ja antaa tunteille tilaa. Ihmiset näyttävät kauniimmilta, musiikki kuulostaa paremmalta ja on helpompi tarttua hetkeen, Maunu summaa.

"Suomalaiset ovat taitavia ja hyviä bilettäjiä"

Biletystä tutkinut Maunu innostuu kun häneltä kysyy millaisia bilettäjiä suomalaiset ovat.

Puhutaan, että suomalaiset ovat kömpelöjä ja juroja, mutta puolilta öin yökerhossa ilo virtaa.

– Hyviä, innokkaita, omistuneita, taitavia ja kokeneita. Biletystä harrastetaan Suomessa paljon. Puhutaan, että suomalaiset ovat kömpelöjä ja juroja, mutta puolilta öin yökerhossa ilo virtaa, sanoo tutkimustaan varten satoja tunteja suomalaisissa yökerhoissa biletystä seurannut Maunu.

Maunun mukaan suomalaiset ovat hyviä bilettäjiä, koska meidän on pakkokin olla. Maunun mukaan biletys on klassinen sosiaalinen rituaali, jossa irrottaudutaan arkisista asioista, jotta voitaisiin hoitaa yhteisöllisyyttä ja muodostaa ryhmä.

– Ihmisillä on valtava tarve olla toistensa kanssa. Ihminen tarvitsee kaikista maailman eläimistä eniten lajitovereiden tukea ja turvaa. Suomalaisessa yhteiskunnassa on vähän keinoja saada tätä yhteisöllisyyttä muuten kuin juomistilanteissa, kertoo Maunu.

​

Kioskin suuri ALKOHOLITRILOGIA alkaa perjantaina Yle TV2 klo 19.30. Ensimmäisessä osassa keskitymme viinan iloihin, toisessa puhumme alkoholin haitoista ja kolmannessa etsimme ratkaisuja haittojen poistamiseksi.

  1. VIINAN ILOT – perjantai 20.3. Meillä on bileet! Vieraina muusikko, näyttelijä Roope Salminen, viiniasiantuntija Arto Koskelo, alkoholitutkija Esa Österberg ja tutkija Antti Maunu sekä humalassa toisensa löytänyt pariskunta.
  2. ALKOHOLIN HAITAT – torstai 26.3.
  3. RATKAISUT – torstai 9.4.