Suomalainen seksityöntekijä ehdottaa: seksialalle työnantajia eli "parittajia"

​Seksityössä ei ole muita virallisia vaihtoehtoja kuin yrittäjyys – tai käytännössä ei sitäkään, koska meillä ei ole samoja oikeuksia kuin muilla yrittäjillä, sanoo seksityöntekijä Silja.​
​Seksityössä ei ole muita virallisia vaihtoehtoja kuin yrittäjyys – tai käytännössä ei sitäkään, koska meillä ei ole samoja oikeuksia kuin muilla yrittäjillä, sanoo seksityöntekijä Silja.​

Suomalaiset seksityöntekijät haluavat samat oikeudet kuin muillakin yrittäjillä, sanoo seksityöntekijä Silja, 27.

Seksityöntekijät haluavat esimerkiksi mainostaa palveluita avoimesti ja vuokrata asunnon tai liikehuoneiston liiketoimintaa varten. Tällä hetkellä mainonta tai toimitilojen hankinta seksityöhön ei ole laillista.

Silja ei myöskään vastusta "paritusta", jos siihen ei liity ihmiskauppaa. Tällä hetkellä seksin ostaminen on Suomessa kiellettyä ihmiskaupan ja parituksen uhreilta, mutta Siljan mukaan parituslaki hankaloittaa vapaaehtoisten seksityöntekijöiden ammatin harjoittamista.

Seksityöntekijän työnantaja hoitaisi verot, eläkemaksut ja työterveyshuollon. – Seksityöntekijä Silja, 27

Parituslakia pitäisikin Siljan mukaan muuttaa niin, että vain ihmiskauppa olisi rangaistavaa – edellyttäen, että seksityöntekijän työnantaja hoitaisi verot, eläkemaksut, työterveyshuollon ja muut velvoitteet.

– Saahan muillakin aloilla toimia työnantajan eli "parittajan" alaisuudessa. Seksityössä taas ei ole muita virallisia vaihtoehtoja kuin yrittäjyys – tai käytännössä ei sitäkään, koska meillä ei ole samoja oikeuksia kuin muilla yrittäjillä. Eli yrittäminen ei kannata, nainen sanoo.

Oikeusministeriön erityisasiantuntija Ville Hinkkanen kertoo, että Suomen rikoslainsäädännössä paritusta voidaan pitää seksuaalisen hyväksikäytön muotona.

– Siksi lailla pyritään ehkäisemään mahdollisuutta prostituoidun hyväksikäyttämiseen. Tästä syystä majoituksen ja markkinointiin liittyvät teot ovat rangaistavia, Hinkkanen sanoo.

Kysymykseen siitä, pitäisikö seksityöntekijöiden voida nykyistä vapaammin mainostaa palvelujaan tai vuokrata toimitiloja, Hinkkanen vastaa sanomalla, että paritusta ja ihmiskauppaa sääteleviä lakeja tuskin on syytä tarkastaa. Hänen mukaansa seksityö on laillinen elinkeino, ja Suomessa on elinkeinovapaus.

Voit lukea lisää suomalaisten seksityöntekijöiden kokemuksia työstään ja asiakkaistaan täältä.

Seksin ostamiseen tiukennus

Kesäkuun alusta alkaen seksin ostaminen ihmiskaupan tai parituksen uhreilta on rangaistavaa myös tuottamuksellisena. Se tarkoittaa, että ostaja saisi rangaistuksen myös ostaessaan sitä ihmiskaupan tai parituksen uhrilta "vahingossa".

Suomessa on myös spekuloitu seksin ostamista täyskiellolla, mutta ajatus haudattiin  edellisellä hallituskaudella. Siljan mukaan täyskielto tekisi seksityöntekijöiden työskentelyn entistä vaikeammaksi, eikä siitä olisi ihmiskaupan tai parituksen uhreille todellista apua.

Myös toinen suomalainen seksityöntekijä Katja, 28,  kertoo olevansa iloinen, että aikeet seksin oston täyskiellosta haudattiin. 

– Näen seksinoston kieltämisyritykset naista alistavina: ikinä ei olla huolissaan seksiä myyvistä miehistä. Kyse ei ole vain seksin ostamisesta ja myymisestä, vaan ihmisoikeuksista sekä naisen oikeudesta päättää omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan, Katja sanoo.

Seksityöntekijät arvioivat joutuvansa työskentelemään entistä enemmän maan alle, jos seksinostoa säätelevää lakia entisestään kiristettäisiin. Kaikki hyvät asiakkaat eivät myöskään ehkä enää uskaltaisi käyttää palveluita.

– Tästä syystä joutuisimme ottamaan vastaan myös epämiellyttäviä asiakkaita, Silja sanoo.

Hän muistuttaa, ettei monia muitakaan aloja, joilla ihmiskauppaa käydään – kuten siivous- tai rakennusalaa – ole lailla kielletty.

Siljan ja Katjan nimet on muutettu.