Poliisi: Martinin kaltaiset huijarit vieneet huimia summia rahaa, pahimmillaan yli 200 000 euroa

Martinin huijausviestejä. Kuva: Jami Nurminen.

Poliisi pitää Martinin huijausta monilla tavoilla tyypillisenä. Tarkoitus on ensin saada tekstiviesteillä kohteeksi mahdollisimman suuri määrä ihmisiä. 

Koukkuun jääneiden kanssa viestittely jatkuu ja huijaus etenee pikkuhiljaa.

Ensin luodaan luottamuksellista suhdetta, sitten pyydetään pieniä rahasummia mitä erilaisimpiin menoihin ja maksuihin, sanoo rikostarkastaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisista.

Tekijät pitävät tätä työnään ja käyttävät huijauksiin todella paljon aikaa.

Helsingissä tutkittavaksi tulee vuosittain kymmenisen vastaavaa tapausta. Huijatut summat ovat hurjia, yli 10 000 euroa. Tämän vuoden suurimmassa tapauksessa huijarit ovat vieneet yli 200 000 euroa.

Poliisin tietoon tulee kuitenkin vain jäävuoren huippu. Kaikki eivät kehtaa kertoa poliisille sortuneensa huijaukseen.

Luottamusta rakennetaan pitkään

Martin jaksoi viestitellä huijauksessaan yllättävän pitkään, yhteensä muutaman viikon ajan. Myös tämä on Siltamäen mukaan tyypillistä.

− Tekijät pitävät tätä työnään ja käyttävät huijauksiin todella paljon aikaa, Siltamäki kertoo.

Martin pyysi huijauksessaan myös henkilötunnusta ja kuvaa passeista. Poliisin mukaan on mahdollista, että tietoja olisi voitu käyttää myöhemmin vääriin tarkoituksiin. Omaa henkilötunnusta ei kannata missään tapauksessa lähettää uudelle nettituttavalle.

Tapauksia ei ole saatu selvitettyä niin pitkälle, että olisi löydetty huijauksen organisoija.

Huijareita ei saada kiinni

Huijaukset ovat erittäin yleisiä. Siitä huolimatta tekijöitä ei juuri saada kiinni. Rahat häviävät ulkomaisille tileille, eikä menetettyjä rahasummia saadä takaisin välttämättä koskaan.

− Tapauksia ei ole saatu selvitettyä niin pitkälle, että olisi löydetty huijauksen organisoija, Siltamäki kertoo.

Rikolliset saattavat toimia porukassa ja luoda useita erilaisia vääriä henkilöllisyyksiä, kuten Martin. Usein jäljet johtavat ulkomaille.

Neuvo huijauksilta välttymiseen on yksinkertainen, sillä usein huijaustarinat ovat samankaltaisia: lottovoitto, kaukainen perintö tai netti-ihastuksen rahallinen auttaminen hädässä.

−Jos et ole osallistunut ulkomaalaiseen lottoon tai sinulla ei ole ulkomailla sukulaisia, on kyseessä lähes aina huijaus, Siltamäki sanoo.