Menolippu Eurooppaan – seuraa konttiin suljettuja suorana NYT

Kioskin Rakel on yksi neljästä tyypistä, jotka sulkeutuvat vuorokaudeksi konttiin torstaina. Osoitteesta www.yle.fi/menolippu löydät lisätietoa ihmissalakuljetusta valottavasta Menolippu Eurooppaan-hankkeesta. #menolippu

Posted by Kioski on 4. elokuuta 2015

Yle X3M:n ja Kioskin Menolippu Eurooppaan -yhteishankkeen tavoitteena on tehdä ihmissalakuljetusta tunnetuksi ja herättää keskustelua aiheesta.

– Tietoa ja tilastoja ihmissalakuljetuksesta on saatavana runsaasti, mutta jotta todella ymmärtäisimme Eurooppaan suuntautuvaa pakolaisvirtaa, tarvitsemme kasvoja ja tarinoita, Kioskin toimittaja Rakel Liekki avaa hanketta.

Matka käynnistyy dokumentilla Suomeen salakuljetetuista

Menolippu Eurooppaan -traileri from Yle Kioski on Vimeo.

Yle Fem esittää torstaina 6. elokuuta klo: 20.00 dokumentin Menolippu Eurooppaan. Dokumentissa tapaamme Samin ja Hawkarin, kaksi nuorta miestä, jotka joutuivat pakenemaan Irakista. He molemmat panivat peliin oman henkensä turvallisen elämän toivossa.

Ihmissalakuljetus on tärkeä ja ajankohtainen ihmisoikeuskysymys, joka koskee kaikkia EU-maita ja niiden kansalaisia – Karri "Paleface" Miettinen

Sami ja Hawkar jättivät taakseen kotimaansa, turvautuivat salakuljettajiin ja matkasivat hirvittävissä oloissa läpi Euroopan. Päiväkaupalla miehet istuivat lukkojen takana pimeydessä ilman tietoa siitä, missä he milloinkin olivat tai mihin he päätyisivät.

– Menolippu Eurooppaan voi olla hyvä keino kiinnittää suomalaisten huomio ihmissalakuljetukseen, sillä jo muutaman yksittäisen esimerkkitapauksen avulla pääsemme käsiksi vakavaan, ajankohtaiseen ongelmaan, sanoo Rakel.

Vapaaehtoiset sulkeutuvat konttiin vuorokaudeksi

Heti dokumentin jälkeen osoitteessa yle.fi/menolippu käynnistyy suoratoisto Vaasan torilta, missä neljä vapaaehtoista sulkeutuu vuorokaudeksi konttiin

Susani Mahadura, Karri Miettinen, Dan Granqvist ja Rakel Liekki sulkeutuvat vuorokaudeksi konttiin elokuussa.

Susani Mahadura, Karri "Paleface" Miettinen, Dan Granqvist ja Rakel Liekki viettävät pimeässä kontissa vuorokauden ja pyrkivät näin levittämään tietoisuutta hengenvaarallisesta, Eurooppaan suuntautuvasta ihmissalakuljetuksesta.

Välimerellä on hukkunut tänä vuonna yli 2000 siirtolaista. Karri Miettinen toivoo, että Välimeren hirveistä tapahtumista puhuttaisiin enemmän. Myös paperittomien siirtolaisten tilanne on hänen mielestään täysin sietämätön.

– Ihmissalakuljetus on tärkeä ja ajankohtainen ihmisoikeuskysymys, joka koskee kaikkia EU-maita ja niiden kansalaisia, Karri sanoo.

Tämän kontin tapahtumia voi seurata suorana osoitteessa yle.fi/menolippu

Viikkoa myöhemmin 13. elokuuta klo 20.00 lähetetään dokumentti Menolippu Eurooppaan – se voisit olla sinä, jossa seurataan myös tapahtumia kontissa.

Och samma på svenska

Ruotsiksi hanketta voi seurata osoitteessa svenska.yle.fi/enkelbiljett.