Miten ihmissalakuljetuksesta pitäisi puhua? He viettävät 24 tuntia pimeässä kontissa – seuraa suorana

Kuva: Jyrki Valkama/ Ylen kuvapalvelu​
Kuva: Jyrki Valkama/ Ylen kuvapalvelu​

Miten ihmissalakuljetuksesta pitäisi puhua? Mitä voimme tehdä siihen liittyville ongelmille? Kuka kantaa vastuun ja miten ihmisten pitäisi reagoida? Nämä ovat kysymyksiä, joihin Menolippu Eurooppaan etsii vastauksia. 

Yle X3M:n ja Kioskin yhteishankkeessa tapaamme Samin ja Hawkarin, kaksi nuorta miestä, jotka joutuivat pakenemaan Irakista. He jättivät taakseen kotimaansa, turvautuivat salakuljettajiin ja matkasivat hirvittävissä oloissa läpi Euroopan.

Päiväkaupalla he istuivat lukkojen takana pimeydessä ilman tietoa siitä, missä he milloinkin olivat tai mihin he päätyisivät.

"Tavoitteena kiinnittää huomiota"

Osana ihmissalakuljetukseen liittyvään keskusteluun sulkeutuu Vaasassa Taiteiden yönä 6. elokuuta neljä vapaaehtoista konttiin. He viettävät pimeässä kontissa vuorokauden ja pyrkivät näin levittämään tietoisuutta hengenvaarallisesta, Eurooppaan suuntautuvasta ihmissalakuljetuksesta.

Kokeen tavoitteena on kiinnittää huomio ihmissalakuljetukseen liittyviin kysymyksiin.

On mahdotonta eläytyä täydellisesti toisen tilanteeseen, mutta samaistuminen voi auttaa ymmärtämään asiaa siitäkin huolimatta, että puitteet ovat erilaiset.

– Kokeen tavoitteena on kiinnittää huomio ihmissalakuljetukseen liittyviin kysymyksiin, kertoo Kidutettujen kuntoutuskeskuksen psykologi Ferdinand Garoff.

Hänen mielestään on syytä muistaa myös ongelman poliittiset taustatekijät, se että säätämämme lait ja asetukset vain lisäävät salakuljetusta. Ihmiset luovuttavat henkensä salakuljettajien käsiin siinä toivossa, että he saisivat paremman elämän.

– Salakuljetus on keino kiertää lakeja ja asetuksia. Tämän vuoksi onkin tärkeää nostaa asia esiin, Garoff muistuttaa.

Paleface: ”Ongelma koskee kaikkia”

Karri Miettinen. Kuva: Jyrki Valkama/ Ylen kuvapalvelu​
Karri Miettinen. Kuva: Jyrki Valkama/ Ylen kuvapalvelu​

Karri ”Paleface” Miettinen on suomalaisen hiphopin pioneereja. Hän on aktivisti ja perheenisä, kirjoittaja ja räppäri. Räppärinä hänen tärkeimpiä tavoitteitaan on edistää ja uudistaa suomalaisen hiphopin ajatusmaailmaa. Hän myös pyrkii muistuttamaan hiphopin alkuperäisestä sosiaalisesta tehtävästä.

Ihmissalakuljetus on tärkeä ja ajankohtainen ihmisoikeuskysymys, joka koskee kaikkia EU-maita ja niiden kansalaisia.

– Hiphop on maailmanlaajuisesti tärkeä väline, jonka avulla voi tuoda julkisuuteen erilaisia kysymyksiä ja puhua niistä. Musiikki voi muuttaa maailmaa, Paleface kertoo.

Euroopasta on tullut tarunhohtoinen linnake, johon vain harvat enää pääsevät ja jonka korkeiden muurien sisäpuolella ainoastaan etuoikeutetut eurooppalaiset voivat vapaasti liikkua.

– Ihmissalakuljetus on tärkeä ja ajankohtainen ihmisoikeuskysymys, joka koskee kaikkia EU-maita ja niiden kansalaisia.

Välimerellä tapahtuu hirveitä asioita, joista Palefacen mukaan on ehdottomasti puhuttava entistä enemmän. Paperittomien siirtolaisten tilanne Euroopassa on täysin sietämätön. Me kaikki olemme osallisia, joten meidän tulee myös kantaa yhteinen vastuumme. Tämän vuoksi Paleface haluaa olla mukana Menolippu Eurooppaan -hankkeessa.

Dan: ”Ei kannata kysyä, miltä minusta tuntui”

Dan Granqvist. Kuva: Jyrki Valkama/ Ylen kuvapalvelu​
Dan Granqvist. Kuva: Jyrki Valkama/ Ylen kuvapalvelu​

Sex & Sånt -ohjelman ja X3M-tv:n juontaja Dan Granqvist on osallistunut Asunnottomien yö -tapahtumaan, joka järjestetään vuosittain useilla paikkakunnilla YK:n köyhyyden ja syrjimisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta.

– Todellista tilannetta ei tietenkään voi kopioida, mutta epäilemättä jo pelkästä kokeesta voi oppia jotakin, Dan pohtii.

Kun hän Asunnottomien yön yhteydessä tutustui asunnottomiin, hänelle tuli täytenä yllätyksenä, että heidän joukossaan on myös työssä käyviä ihmisiä.

Todellista tilannetta ei tietenkään voi kopioida, mutta epäilemättä jo pelkästä kokeesta voi oppia jotakin.

Ongelmaan perehtyminen auttaa muodostamaan käsityksen ja mahdollistaa asiallisen keskustelun. Juuri tähän Dan pyrkii omalla osallistumisellaan.

– Kun tulen ulos kontista, en halua ihmisten kysyvän, miltä minusta tuntui. Sen sijaan toivon heidän kysyvän, miltä luulen tuntuneen heistä, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa.

Rakel: ”Meidän on kerrottava tarinat”

Kioskin Rakel. Kuva: Jyrki Valkama/ Ylen Kuvapalvelu.​
Kioskin Rakel. Kuva: Jyrki Valkama/ Ylen Kuvapalvelu.​

Ajankohtaisten asioiden parissa televisiossa ja verkossa työskentelevä Yle Kioskin toimittaja Rakel Liekki saa luonnollisesti paljon huomiota osakseen. Saamansa huomion avulla hän haluaa tehdä tunnetuksi polttavia kysymyksiä.

Maailmassa on valtava määrä ihmisiä, jotka eivät koskaan saa kerrottua omaa tarinaansa.

– Kun sain tietää Menolippu Eurooppaan -hankkeesta, tiesin heti haluavani mukaan. Maailmassa on valtava määrä ihmisiä, jotka eivät koskaan saa kerrottua omaa tarinaansa, ja jos itse pystyn jotenkin vaikuttamaan siihen, että nämä ihmiset tulevat kuulluiksi, osallistuminen on ehdottomasti perusteltua.

Yksittäinen ihminen ei välttämättä tiedä, miten ihmissalakuljetuksen kaltaista laajaa ja monimutkaista aihetta pitäisi lähestyä. Tietoa ja tilastoja on saatavana runsaasti, mutta jotta todella ymmärtäisimme Eurooppaan suuntautuvaa pakolaisvirtaa, tarvitsemme kasvoja ja tarinoita.

– Tässä mielessä Menolippu Eurooppaan voi olla hyvä keino kiinnittää suomalaisten huomio ihmissalakuljetukseen, sillä jo muutaman yksittäisen esimerkkitapauksen avulla pääsemme käsiksi vakavaan, ajankohtaiseen ongelmaan, Rakel perustelee.

Susani: ”Suhtaudumme uutisiin liian yliolkaisesti”

Susani Mahadura. Kuva: Jyrki Valkama/ Ylen kuvapalvelu​
Susani Mahadura. Kuva: Jyrki Valkama/ Ylen kuvapalvelu​

Susani Mahaduran juuret ovat Sri Lankassa. Hän itse on viettänyt lapsuutensa Espanjassa ja asuu nyt Helsingissä. 

Jokin aika sitten Susanin Sri Lankassa asuva serkku kertoi maksaneensa tuhat euroa välittäjälle, joka oli luvannut järjestää työpaikan Dubaista, jotta serkku pääsisi lähtemään Sri Lankasta. Mies osoittautui huijariksi, ja serkun vuosikausia säästämät rahat olivat tiessään.

Ilman omakohtaista kokemusta emme ikävä kyllä osaa ollenkaan ajatella, että tällaista todella tapahtuu.

– Välillä tulee mietittyä, että myös oma lapsuuteni olisi hyvin voinut olla kokonaan toisenlainen, Susani kertoo.

Susani on omin silmin nähnyt Espanjaan tulvivan pakolaisvirran. Osa pakolaisista tulee maahan laillisesti, osa ihmissalakuljettajien avulla, mutta yhteistä heille kaikille ja muille uutisissa nähtävillä pakolaisille on se, ettemme näe heitä yksilöinä.

– Tuntuu pahalta, miten kylmästi ja välinpitämättömästi suhtaudumme uutisiin Välimerellä kuolleista pakolaisista. On järkyttävää tajuta, että sadat hukkuneet pakolaiset ovat ihmisten silmissä pelkkää kasvotonta massaa.

Valitettavasti tarvitaan kokonainen vuorokausi kontissa, ennen kuin ihmiset toivon mukaan alkavat miettiä.

– Ilman omakohtaista kokemusta emme ikävä kyllä osaa ollenkaan ajatella, että tällaista todella tapahtuu, Susani miettii.

Jos hyvin käy, Palefacen, Rakelin, Danin ja Susanin teko herättää monipuolista keskustelua. 

– Toivon mukaan ihmiset havahtuvat tajuamaan, ettei nykyinen tilanne ole hyväksyttävä, Susani tiivistää.

Seuraa Menolippua Eurooppaan

Susani Mahadura, Karri Miettinen, Dan Granqvist ja Rakel Liekki sulkeutuvat vuorokaudeksi konttiin elokuussa. Kuva: Jyrki Valkama/Yle​​​​
Susani Mahadura, Karri Miettinen, Dan Granqvist ja Rakel Liekki sulkeutuvat vuorokaudeksi konttiin elokuussa. Kuva: Jyrki Valkama/Yle​​​​

Yle Fem esittää 6. elokuuta dokumentin Samista ja Hawkarista, jotka salakuljetettiin Irakista Suomeen. Dokumentin jälkeen Paleface, Rakel, Dan ja Susani sulkeutuvat konttiin, jonka tapahtumia voi seurata suorana lähetyksenä sivulle svenska.yle.fi/enkelbiljett tulevan linkin kautta.

Viikon kuluttua on vuorossa toinen dokumentti, jossa asiantuntijat ja ihmissalakuljettaja pohtivat ihmissalakuljetuksen problematiikkaa. 

Yritämme myös selvittää, miten keskustelua tulisi jatkaa, kuka kantaa vastuun ja mitä juuri sinä voit tehdä asian hyväksi.

​

Toimittaja: Catariina Salo. Suomennos: Anu Koivunen.