Kommentti: "Se mitään urheilua ole"

Kirjoitin aiemmin e-urheilun dopingongelmasta. Siitä että ammattipelaajat käyttävät amfetamiinijohdannaisia lääkkeitä parantaakseen pelisuorituksiaan. Hiihtokarpaasien dopingilla kyllästämille suomalaisille tämä taisi olla peruskauraa, sillä Twitteriä ei hämmentänyt huumeita käyttävät pelaajat, vaan tuo maaginen sana. Urheilu.

​
​

Urheilu-määritettä ei puolusteta ensimmäistä kertaa. Ennen Helsingin olympialaisia 1952 Suomessa pohdittiin, onko nyrkkeily urheilua. Keskustelu tyrehtyi nopeasti nyrkkeilijä Pertti Hämäläisen olympiavoiton myötä. Nykyään aika harva kyseenalaista sitä, onko nyrkkeily urheilua. 

Mikä sitten on oikeaa urheilua?

Urheilubloggari Sportinvartija antoi äskettäin näppärän määritelmän urheilulle blogikirjoituksessaan:

"Urheilulajin määritelmä on se, että siihen sisältyy kilpailu ja kuka tahansa terve ihminen ei osaa tehdä siinä vaadittavaa fyysistä, konkreettista suoritetta ilman harjoittelua."

Sportinvartija mainitsee esimerkkeinä shakin ja kortinpelaamisen, joissa fyysisen suorituksen pystyy tekemään kuka tahansa. Tällä määritelmällä e-urheilu olisi urheilua. Ei kaikkien hiirikäsi taivu Counter Strikeen tai jalat tanssipeleihin.
 
​

Ja on niitä perinteisestä urheilusta tuttuja aineksia muissakin e-lajeissa.

​

Ymmärrän, ettei pelaaminen ole kaikkien mielestä urheilua. Ymmärrän myös, että se monen mielestä on. Sitä en vain ymmärrä, miksi sen määrittäminen on niin tärkeää.