E-urheiluun halutaan dopingtestit – pelaajat käyttäneet amfetamiinia sisältävää lääkettä

​Kuva: Jami Nurminen/Kioski​
​Kuva: Jami Nurminen/Kioski​

Katsoin niiden ensimmäisiä pelejä ja siinä näkyi selvää epäröintiä, sellaista paineen alla sortumista. Sitten yhtäkkiä, kuin nappia painamalla, se loppui. Kyllä siinä vähän alkoi epäilykset heräämään, mutta en mä ihan tällaista osannut odottaa.

Suomen e-urheilun kärkinimi, Counter Strikea ammatikseen pelaava Aleksi “allu” Jalli oli jo kuukausia seurannut mielenkiinnolla lupaavan yhdysvaltaisjoukkueen rakettimaista kehitystä omassa lajissaan. Muutaman kuukauden yhdessä pelanneet Cloud9:n pelaajat olivat kovia tekijöitä, mutta ensimmäisissä turnauksissaan joukkueesta ei ollut Euroopan parhaiden joukkueiden haastajaksi.

– Katsoin niiden ensimmäisiä pelejä ja siinä näkyi selvää epäröintiä, sellaista paineen alla sortumista. Sitten yhtäkkiä, kuin nappia painamalla, se loppui. Kyllä siinä vähän alkoi epäilykset heräämään, mutta en mä ihan tällaista osannut odottaa, Aleksi Jalli kertoo.

Amfetamiinipohjainen Adderall saa pelaajan skarppaamaan

Heinäkuussa Cloud9:n entinen pelaaja paljasti, että koko joukkue oli maaliskuussa osallistunut turnaukseen keskittymiskykyä parantavan Adderall-lääkkeen vaikutuksen alaisina. Eikä kyse ollut mistään pienestä turnauksesta - palkintorahoja oli jaossa 250 000 dollaria.

Adderall on keskittymishäiriöihin tarkoitettu lääke, joka sisältää amfetamiinia. Keskittymishäiriöistä kärsiville lääke vaikuttaa rauhoittavasti ja parantaa huomiokykyä. Tervettä käyttäjää lääke piristää ja saa mielen liikkumaan nopeammin, mutta voi myös aiheuttaa hallusinaatioita.

Adderall on ilman muuta dopingaine - ja sieltä pahimmasta päästä.

Pohjois-Amerikassa Adderall on reseptilääke. Suomessa sen käyttö on laitonta. Perinteisessä urheilussa sen käyttö on myös täysin kiellettyä.

– Adderall on ilman muuta dopingaine - ja sieltä pahimmasta päästä, sanoo Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.

Lääkkeiden käytön yleisyydestä e-urheilussa ei olemassa tutkimustietoa, joten ongelman yleisyydestä on vaikea sanoa mitään. Suomessa e-urheilupiireistä ei ole vuotanut julkisuuteen epäilyjä lääkkeiden tai huumeiden väärinkäytöstä pelitilanteissa.

Suomessa pohditaan dopingtestejä...

Tällä hetkellä e-urheilu ei kuulu dopingvalvonnan piiriin Suomessa. Sekä pelaajat että dopingasiantuntija tuntuvat olevan samaa mieltä siitä, että asiaan pitäisi saada muutos.

Kokeet ei haittaisi mua ollenkaan, koska mulla ei ole mitään salattavaa. Kunhan ne tehdään sitten kunnolla ja ammattimaisesti, ettei ketään tuomita turhaan.

– Mun mielestä keskittymiskykyä parantavat lääkkeet on dopingia. Ammattilaisturnauksissa tällaisia pitäisi valvoa paremmin jatkossa. Ei näitä tällä hetkellä tarkisteta lainkaan, sanoo Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Erkka Jouste.

Ruotsalaisessa huippujoukkueessa pelaava Aleksi Jalli on samaa mieltä.

– Kokeet ei haittaisi mua ollenkaan, koska mulla ei ole mitään salattavaa. Kunhan ne tehdään sitten kunnolla ja ammattimaisesti, ettei ketään tuomita turhaan.

... Jenkeissä ne aloitetaan jo

Yhdysvalloissa Cloud9:n paljastus on jo johtanut seurauksiin. Saksalainen e-urheilukilpailuja ja -sarjoja järjestävä Electronic Sports League kertoi pian paljastuksen jälkeen, että se aikoo aloittaa turnauspelaajien dopingtestauksen pikimmiten.

Timo Seppälä ei näe mahdottomana, että antidopingtoimikunta valvoisi tulevaisuudessa myös e-urheilijoita.

– Tottakai me voitaisiin se tehdä, jos vaan Opetusministeriö tai muu valtiollinen taho sitä haluaa.

Korjaus 29.7. klo 9.19: Electronic Sports League on saksalainen elektronisen urheilun liiga, ei lajiliitto.