Asuntoministeri työryhmän ehdotuksista: Nuorella oltava paikka, mihin voi vain kävellä sisään

Kuvan lähde: Valtioneuvosto​
Kuvan lähde: Valtioneuvosto​

Asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) perusti tammikuussa Kioskin tv-lähetyksen innoittamana pikatyöryhmän ratkomaan nuorten asunnottomuusongelmaa. 

Työryhmän esitykset valmistuivat tänään. Viitasen mukaan osaa ehdotuksista toteutetaan jo paraikaa. Hän pitää tärkeänä, että asumisneuvontaa on saatavilla mahdollisimman mutkattomasti.

- Matalan kynnyksen periaatteen vahvistaminen on tärkeää. Nuorella pitää olla paikka, mihin mennä silloin, kun ongelmia tulee. Pitää olla paikka, mihin voi vain kävellä sisään, ja missä saa apua, Viitanen kertoo.

Tarvitaan paikka, mihin voi vain kävellä sisään ja missä saa apua.

Konkreettisista toimista Viitanen nostaa esiin myös Ohjaamo-palvelut, joihin ollaan tuomassa lisää asumisneuvontaa. Viitanen kertoo että opetus- ja kulttuuriministeriöstä on myös saatu lisää rahaa henkilöstön palkkaamiseen.

Pikatyöryhmä laski, että kahden tuhannen asunnottoman ja häädön uhkaaman nuoren asumisen järjestäminen maksaisi valtiolle ja kunnille yhteensä noin 20 miljoonaa euroa vuodessa. 

Työryhmän mukaan viidensadan nuoren asunnottomuuden välttäminen tuottaa 7,5 miljoonan euron vuosittaisen säästön. Työryhmä laskee, että 20 miljoonan euron investointi maksaisi itsensä takaisin noin kahdessa ja puolessa vuodessa.

 Meidän on satsattava ennaltaehkäiseviin palveluihin.

- Tässä on myös tärkeä oivallus, joka meidän olisi yhteiskunnassa hoksattava. Eli että meidän on satsattava ennaltaehkäiseviin palveluihin, tai muuten meille tulee kallis lasku myöhempinä vuosina, Viitanen sanoo.

Osa työryhmän ehdotuksista on jo laitettu toteutukseen. Osa taas on pidempiä projekteja, joiden käytännön toteutus jää seuraavan hallituksen vastuulle. 

Kiitän Miskaa rohkeudesta, siitä että hän tuli puhumaan aiheesta.

Pikatyöryhmä sai ehdotuksia myös Kioskin katsojilta. Viitanen kertoo yhteydenottoja olleen yhteensä yli 90 kappaletta.

- Haluan kiittää kaikkia niitä ihmisiä, jotka antoivat Kioskin kautta palautetta työryhmälle. Nämä ideat ja painotukset näkyvät myös työryhmän ratkaisuissa. Lisäksi kiitän vielä Miskaa rohkeudesta tulla ohjelmaan puhumaan aiheesta.

Pikatyöryhmän viisi ratkaisua nuorten asunnottomuuteen. Kuva: iStockphoto & Kioski​
Pikatyöryhmän viisi ratkaisua nuorten asunnottomuuteen. Kuva: iStockphoto & Kioski​