Muistatko vielä Kioskin Miska-lähetyksen? Näin asunnottomien tilannetta on edistetty tämän jälkeen
Kioskissa vierailleen asunnottoman Miskan tarina sai asuntoministeri Pia Viitasen perustamaan työryhmän, joka on pureutunut nuorten asunnottomuuteen. Työryhmän mietinnöistä on muodostunut jo konkreettisia toimia.
Nuorisoasunnottomuutta ratkovan työryhmän vetäjä Peter Fredrikson vahvistaa, että Ohjaamo-nimistä matalan kynnyksen toimintaa ollaan perustamassa kolmeentoista kaupunkiin, eli käytännössä Suomen suurimpiin asuinkeskuksiin.
Ensimmäinen Ohjaamo-toimipaikka aukeaa Helsingin keskustaan jo tämän kevään aikana. Seuraavat paikat avautuvat Vantaalla ja Espoossa.
Ohjaamo on avoinna kaikille nuorille
Helsingin kaupungin nuorten palveluiden päällikkö Sari Tuominen kuvailee Ohjaamoa kahden kerroksen toimintana, joka on kohdistettu erityisesti 15-25 -vuotiaille, koulu- ja työelämästä ulkopuolelle jääneille nuorille.
Näillä nuorilla voi olla vaarana päätyä myös asunnottomiksi jossain vaiheessa. Kohderyhmästä huolimatta kaikista nuoria koskettavista asioista kiinnostuneet ovat tervetulleita toiminnan pariin.
Seksuaaliterveys ja työhaastattelu askarruttavat monia nuoria
Ohjaamo-palveluiden suunnittelua on tehty yhdessä nuorten kanssa. Helposti lähestyttävän paikan ala-aulasta löytyy erilaisia pikkukioskeja, joissa ammatti-ihmisten kanssa voi jutella esimerkiksi koulutuksesta, veloista ja asumisesta, Tuominen kuvailee. Hän kertoo, että nuoria askarruttavat erityisesti seksuaaliterveyteen liittyvät asiat kuten ehkäisy ja sukupuolitautitestit.
Tuomisen mukaan moni nuori kokee erilaisten lomakkeiden täyttämisen hankalaksi, ja usean nuoren mielestä on pelottavaa mennä työhaastatteluun.
Asuminenhan liittyy aivan kaikkeen.
– Näitä tärkeitä taitoja voi harjoitella Ohjaamon työntekijöiden kanssa, hän lupaa.
Ohjaamon toisessa kerroksessa tehdään yksilöllisempää työtä. Siellä tutkitaan ja "polutetaan" erityisesti niiden nuorten mahdollisuuksia, joilta oma paikka koulu- tai työelämässä on vielä hukassa.
– Ja asuminenhan liittyy aivan kaikkeen, Tuominen lisää.
Helsingin Ohjaamoon pyritään saamaan myös asumiseen liittyvä piste, jossa kerrotaan kaupungin
tarjoamista asumiseen liittyvistä palveluista.
Vuokranantajia halutaan mukaan pilottihankkeeseen
Peter Fredrikson muistuttaa, että pelkästään Helsingissä on tällä hetkellä 9000 – 10 000 asunnottomuuden uhan alla olevaa alle 30-vuotiasta nuorta, joista jo 1100 on asunnottomia, eli asuu kadulla tai majoittuu esimerkiksi sukulaisten tai tuttavien luona.
Asunnottomuustyöryhmä pyrkii hillitsemään asunnottomuutta myös ”yleishyödyllisen vuokravälitystoiminnan” avulla.
Ei voi olla niin, että siellä on korkeat markkinavuokrat
– Selvitämme kuinka moni yksityinen asunnonomistaja haluaa vuokrata asuntonsa kohtuullisilla ja järkevillä vuokrausehdoilla nuorelle, jolla ei ole pysyvää asuntoa, hän kertoo käynnistettävästä pilottihankkeesta.
Vuokravälityspalvelu puolestaan tarjoaa vuokranantajille pitkäaikaisia vuokralaisia ja turvaa sen, että sovittu vuokra maksetaan ja asunto säilyy hyvässä kunnossa. Vuokranantajien täytyy mahdollisesti tulla vastaan vuokran määrässä.
– Ei voi olla niin, että siellä on korkeat markkinavuokrat, Fredrikson huomauttaa.
Vastaavanlaisesta toiminnasta on Fredriksonin mukaan jo olemassa positiivista näyttöä. Helsingin kaupungin asumisneuvojien asiakkaista on jo 15 prosenttia yksityisiä vuokranantajia. Tämä tarkoittaa useampaa sataa vuokra-asuntoa.
Asunnottomuutta ei voi ratkaista vain yksityisillä markkinoilla
Vuokrapalvelutoiminnan onnistunut käynnistäminen saattaa nopeastikin tarjota helpotusta erityisesti pääkaupunkiseudun tiukkaan asuntotilanteeseen. Silti asunnottomuutta pitää vähentää myös muilla tavoilla, Fredrikson toteaa.
– Ensisijaista kuitenkin on valtion tukeman vuokra-asumisen lisääminen, mutta siinä saattaa kuitenkin kestää jopa vuosia, hän muistuttaa.
Nuorten asunnottomuutta käsiteltiin Kioskin lähetyksessä tammikuun lopussa. Asuntoministeri Pia Viitasen asettama työryhmä viimeistelee edelleen mietintöään kuultuaan ministeriöiden ja erilaisten järjestöjen kantoja asiaan. Työryhmän mietintö luovutetaan kokonaisuudessaan ympäristöministeriölle 9. huhtikuuta.