Menolippu Eurooppaan – se voisit olla sinä

Yle X3M ja Kioski käynnistävät Menolippu Eurooppaan -projektin.​​​
Yle X3M ja Kioski käynnistävät Menolippu Eurooppaan -projektin.​​​

Sami ja Hawkar ovat kaksi nuorta miestä, joilla on turvapaikka Suomessa. Päästäkseen tänne Irakista, jossa heidän henkensä olivat uhattuina, heidän oli käännyttävä ihmissalakuljettajien puoleen. Matka oli pitkä, mutta itse prosessi vielä pidempi. Eurooppaan pääseminen laillisin keinoin voi olla erittäin vaikeaa, mutta mitä teet, kun vaihtoehdot ovat vähissä?

Osa ihmisistä matkaa huterissa veneissä Välimeren yli. Pelkästään tänä vuonna tälle matkalle on kuollut lähes 2 000 ihmistä. Heillä ei ole ollut muita vaihtoehtoja kuin asettaa elämänsä ihmissalakuljettajien käsiin. Toiset valitsevat kalliimman reitin, joka kulkee maata pitkin, jolloin he matkaavat rekkojen rahtikonteissa tai pakettiautojen tavaratiloissa. Osa pääsee perille, osa ei.

Konttisimulaatio ymmärryksen lisäämiseksi

Menolippu Eurooppaan -projektissa käsittelemme ihmisten salakuljetusta eri tavoin. 

Kuudes päivä elokuuta neljä ihmistä suljetaan konttiin, jossa simuloidaan vuorokauden kestävää matkaa Pohjois-Afrikasta Eurooppaan. Simulaatio tapahtuu Vaasan Taiteiden Yön yhteydessä. Mitä ajatuksia tämä simulaatio heissä herättää? Kasvattaako se heidän ymmärrystään niitä ihmisiä kohtaan, jotka tulevat Eurooppaan tällä tavoin? Ja pystyvätkö he jakamaan kokemuksensa meidän muiden kanssa?

Menolippu Eurooppaan koostuu kolmesta sisältöosasta, jossa tv, radio ja netin suoratoisto muodostavat yhden kokonaisuuden. Kahdessa dokumenttiohjelmassa, jotka esitetään Yle Areenassa ja Yle Fem -kanavalla, kuulemme Samin ja Hawkarin tarinat siitä, millaista on tulla salakuljetettuna Eurooppaan. Saamme kuulla, miltä ihmisten salakuljetus tänä päivänä näyttää. Tulemme lisäksi seuraamaan dokumentissa henkilöitä, jotka sulkeutuvat vuorokaudeksi konttiin tavoitteenaan saada käsitys siitä, miltä tällainen matka mahtaisi tuntua.

Yleisöllä on mahdollisuus seurata simulaattorissa olevia ihmisiä suoratoistona projektin kotisivujen kautta. Sivut lanseerataan elokuun ensimmäisellä viikolla. Verkkosivujen, Ylen radiokanavien ja Kioskin kautta yleisö saa tositarinoita ja faktaa siitä, mistä ihmisten salakuljettamisessa on kyse.

Haluatko ymmärtää paremmin?

Yksi kontin neljästä paikasta on vielä täyttämättä. Tämä on sinun mahdollisuutesi hankkia menolippu Eurooppaan. Selviätkö vuorokauden mittaisesta matkasta, joka on paljon helpompi kuin matka jonka Sami ja Hawkar tekivät? Haluatko kasvattaa ymmärrystäsi heitä kohtaan, jotka joutuvat valitsemaan tämän vaihtoehdon? Haluatko olla mukana luomassa keskustelua aiheesta?

Sinulla on aikaa anoa menolippua 29.5.2015 saakka. Lähetä sähköpostia osoitteeseen catariina.salo@yle.fi. Kerro sähköpostissa nimesi, puhelinnumerosi ja perusteet sille, miksi sinun tulisi saada menolippu Eurooppaan.