Kioskin äitikyselyyn lähes 500 vastausta: Joka viides imettää korkeintaan 6 kk – "älä anna kenenkään syyllistää"
Äidit huomio!
Kysyimme jokin aika sitten kokemusasiantuntijoilta eli teiltä, kasvatatteko vauvanne virallisten ohjeistusten vai omien tapojenne mukaan.
– Luota intuitioon ja tutkimustietoon, älä naapurin tätiin tai terveydenhoitajaan ottamatta itse selvää asioista, summaa yksi kyselyyn vastanneista.
Nettikyselyymme tuli vastauksia noin 470 kappaletta. Mielenkiintoisia seikkoja nousi esiin paljon, vaikka näin pienestä otannasta ei luonnollisestikaan voi vetää tieteellisen tarkkoja johtopäätöksiä.
Eroavaisuuksia asiantuntijoiden suosituksiin verrattuna löytyi erityisesti siinä, miten pitkään lasta imetetään. Kyselyyn vastanneista 11 prosenttia kertoi imettävänsä "vain" 1-3 kk. Yhteensä 21 prosenttia eli noin joka viides imettää 1-6 kuukautta. Tarkka kysymys kuului, "kuinka kauan imetät vauvaa?".
Voimassa olevien suositusten mukaan täysimetystä tulisi jatkaa kuuden kuukauden ikään asti ja osittaista imetystä kiinteiden ruokien ohella vähintään vuoden ikään asti.
Luota intuitioon ja tutkimustietoon, älä naapurin tätiin tai terveydenhoitajaan ottamatta itse selvää asioista. - kyselyyn vastannut
– Minä jatkan imetystä ainakin 2-vuotiaaksi, kertoo yksi kyselyyn vastanneista.
– Älä stressaa! Rintamaito on parasta, mutta joskus se ei vain onnistu. Älä anna kenenkään syyllistää sinua siitä, ettet jaksa imettää, sanoo toinen.
Suomalaisia vauvoja imetetään virallistenkin tutkimusten mukaan lyhyemmän aikaa kuin mitä suositukset kehottavat.
Kioskin nettikyselyssä yllättävän moni (88%) myös pesee vauvan pepun sen jälkeen, kun iso hätä on iskenyt. Asiantuntijan mukaan pyyhkiminen yleensä riittää, jos vauvan iho pysyy hyvänä.
Seuraavassa muita poimintoja vastauksista. Nettikyselyssä esitetty kysymys löytyy kuvion keskeltä, selitteet kuvion alaosasta.
Nukutatko sisällä vai ulkona? (asiantuntija: kumpikin käy. Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan pisimpään vauvat nukkuivat viidessä pakkasasteessa.):
Nukutatko mahallaan vai selällään? (asiantuntija: selällään puolen vuoden ikään asti):
Herätätkö lapsen syömään? (asiantuntija: tervettä vauvaa ei tarvitse herättää syömään):
Nukutatko omassa sängyssä vai vieressä? (asiantuntija: kumpikin käy, mutta uniongelmaiselle lapselle oma sänky voi olla parempi):
Kyselyyn vastanneen kommentti nukuttamisesta yleensä:
"Jokainen vauvansa tunteva ja vastuullinen vanhempi osaa katsoa mikä on parasta juuri tälle yksilölle. Sisaruksissakin on eroja."