Kesätyöläinen: Ole rohkea, työteliäs ja muista hymy!
Kuumat kesäpäivät. Loputon auringonpaiste kirkkaansinisellä taivaalla. Kesätuuli leyhyttää kesäkuisen koivun latvusta. Jäätelökioskin värikkäät laarit houkuttelevat ostoksille. Ei hullumpi kesäpäivä - mutta rakennustyömaan siivooja ei tästä juurikaan ehdi nauttia.
Syvän mintunvihreät verkkarini olivat koetuksella 80-luvulla ensimmäisessä kesätyöpaikassani. Vajaa kuukausi rakennusalan yrityksen työmaan siivoojana oli hikinen ja opin kantapään kautta muun muassa sen, ettei lasivillaa kannata kerätä paljain käsin. Sitä lasivillaa hikoilin ihostani itkien kotisaunan lauteilla monta tuntia.
Suosikkikapellimestarin oppivuodet: olin ruumiskuski!
Näitä omia kesätyömuistojani olen kelaillut nyt, kun on juuri vietetty koulujen kevätjuhlia. Mitä ihmiset ovat kesätöissään tehneet? Päätin laittaa kyselyn Twitteriin - ja vastauksia tuli todella monenlaisia! Esimerkiksi suosikkikapellimestari ja tunnettu Twitter-hahmo Atso Almila kertoi viihtyneensä ensimmäisessä kesätyöpaikassaan peräti viisi vuotta:
Huoltomies! Vainajankuljetuksia! Suosikkikapellimestarin oppivuodet: olin ruumiskuski! Aika oli silloin toinen, mutta annetaankohan nykyisin tällaisia tehtäviä kesätyöntekijöille?
Toimittaja ja kirjailija Ulla-Maija Paavilainen puolestaan kertoo karusta kesätyöpaikastaan mansikanpoimijana:
Nykypäivänä mansikanpoimijat ovat ihan toisenlaisia, mutta miten on työolojen laita?
Sitten on niitä jotka pääsivät kissanpäiville:
Eräs kollega kertoo myyneensä Tammelantorilla mustaa makkaraa koko kesän. Mietin, mahtaisinko itse enää moisen urakan jälkeen jaksaa haistella saatikka maistella mustaa makkaraa enää koskaan! Kuulemma kammoa ei ole aiheutunut, makkara maistuu edelleen:
Terveyskeskuksen keittiössäkin voi olla kivaa, kuten tästä twiitistä ilmenee:
Ja sitten on tietenkin niitä epätyypillisiä kesätöitä, ehkä vähän liian nuorenakin aloitettuja, mutta jotka kertovat ainakin innostuksesta ja omistautumisesta - myös tulevasta ammatista:
Pasi Lyytikäinen on muusikko ja säveltäjä. Ja soittaa edelleen haitaria.
Saksalainen kauppajätti Lidl kertoi saaneensa 30 000 hakemusta tämän suven kesätöihin. Kaikkia ei sinne(kään) tietenkään palkattu, vain murto-osa pääsi viileisiin ja kuiviin kaupan sisätöihin. Kesätyönhaussa pettyneille tiedoksi: vielä niitä löytyy! Esimerkiksi TE-keskuksen kesätyöhaulla löytyi vielä 414 ilmoitusta; lisäksi nopealla silmäyksellä googlaten netistä löytyy useita työnhakusivustoja, joilla ilmoitetaan avoimena olevan vielä runsain mitoin työpaikkoja.
Eikä kukaan kiellä olemasta oma-aloitteinen. Monessa lapsiperheessä kaivattaisiin kipeästi lastenvahtiapua - tai koiran ulkoiluttajaa. Se kaikki on kokemusta tulevaa varten.
Oletko kysynyt lähiapteekista?
Ja siitä kesätyöstä voi poikia hommia usemmaksikin vuodeksi - kuten kävi tälle kesähotellin piccololle:
Muista siis kesätyössäsi ainakin nämä pointit:
- Älä pukeudu liian pieniin tai vähiin vaatteisiin! Ainakaan jos olet tekemisissä lasivillan kanssa.
- Tartu rohkeasti työhön kuin työhön, sillä koskaan et voi tietää mistä taidosta sinulle on tulevaisuudessa hyötyä - terveisin nimimerkki Omakotitalon Omistaja, Raksatyttö -80-luvulta.
- Hoida työsi hyvin, ole oma-aloitteinen, kesätyöstä voi poikia hommia useammaksikin vuodeksi!
- Muista hymy ja ystävällinen asenne. Pelkästään niillä pääsee pitkälle.
- Työtodistus. Muista pyytää työtodistus. Se voi tehdä vaikutuksen tuleviin työnantajiin - etenkin jos olet noudattanut näitä neuvoja ja ollut rohkea, työteliäs, ystävällinenkin.
Mutta takaisin Virkkalaan, rakennustyömaalle, ja 80-luvulle. Olin 14 vuotias ja otin ensimmäisiä askeleitani työelämässä. Kesätyössä raatamillani rahoilla ostin taivaanvaaleansinisen 5-vaihteisen Nopsan, jolla ajelin moneen muuhunkin kesä- ja varsinaiseen työpaikkaan seuraavina 16 vuotena. Sitten pyörävanhus pääsi mökkipyöräksi eläkepäiviensä viettoon.
Ja mitä minä itse teen? Olen yli 20 Yleisradiovuoden jälkeen ikäänkuin kesätöissä jälleen, täällä Yle Kioskissa, seuraavat kolme viikkoa. Eläkepäiviini on vielä runsaasti matkaa!