Kesäduuni tiedossa? Tarkkaile työmääräsi ja vältä väsähtäminen
Työ voi tuntua raskaalta, vaikka kysymyksessä olisi lyhytkestoinen kesätyö. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton työympäristöntoimitsija Urpo Hyttinen antoi toimintaohjeita tilanteeseen, jossa työsarka alkaa tuntua joko fyysisesti (esim. kaupanala tai varastotyö) tai psyykkisesti (esim. terveys- ja hoitoala) liian rankalta.
1.Perehdy työhösi
Vaadi hyvää perehdyttämistä. Tiedä mitä sinulta vaaditaan. Jos et tiedä tarkkaan miten työ hoidetaan, saatat joutua tahattomastikin ikäviin tilanteisiin (esim. asiakaspalvelutyössä), jotka rasittavat sekä omaa mieltäsi että työnantajaa.
2.Keskustele esimiehesi kanssa
Lähin esimiehesi on useimmiten se, joka vastaa siitä, minkälainen on työmääräsi. Keskustelu asiasta hänen kanssaan, jos se tuntuu liian suurelta. Toisaalta jos kaipaat lisää haasteita, ota sekin puheeksi.
3.Käänny työkavereiden puoleen
Kun työ alkaa tuntua raskaalta, käänny työkavereidesi puoleen. Samaa työtä tekevillä on usein hyvä käsitys siitä, kuinka paljon työtehtävät kuluttavat tai minkälaista rasistusta niistä voi tulla. Työkaverit ovat usein parhaita auttamaan työn rasittavuuden määrittelemisessä.
4.Älä vertaa itseäsi muihin
Vanhalle tekijälle työmäärä voi olla ihan ok. Pidempään töitä tehnyt tuntee paitsi työtehtävät myös organisaation rakenteen ja muut työntekijät, mikä voi tehdä työstä suoriutumisesta helpompaa. Älä vähättele omia tuntemuksiasi.
5.Ole itse aina aktiivinen
Kysy tyhmiäkin kysymyksiä, esittele itsesi ja tutustu muihin sekä puhu työstä muiden kanssa. Ota selvää työterveyshuoltosta. Selvitä myös, kuka on työpaikkasi työsuojeluvaltuutettu ja ketkä ovat muut luottamushenkilöt.
Yle Uutiset kertoi aikaisemmin siitä, kuinka tärkeää myös kesätyöntekijän kannalta on aina tehdä myös kirjallinen työsopimus. Hyödyllistä tietoa kesätyön tekemisestä ja kesätyöntekijän oikeuksista löytyy mm. palkansaajien keskusjärjestöjen SAK:n, Akavan ja STTK:n ylläpitämästä Kesäduunari-infosta.