Mistä 2015 muistetaan? Tässä vuoden mieleenpainuvimmat uutiset giffeinä

Pakolaiskriisi

Satojentuhansien terroristeja ja sotaa pakenevien ihmisten pyrkiminen Eurooppaan on ollut kuluneen vuoden suurimpia kiistanaiheita. Pakolaiskriisin eri vaiheet voi kerrata täältä.

Hallituksen sekoilut

Kotimaan politiikassa tapahtumia riittää. Eduskuntavaalien jälkeen on nähty hämmentäviä FB-päivityksiä, mielenilmauksia ja pakkolakeja. Päälimmäisenä mieleen jäävät kuitenkin hallituksen lukuisat epäselvyydet, jotka ovat liittyneet vuoroin lakien perumiseen, vuoroin päästä keksittyihin lukuihin.

Fifan korruptioskandaali

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ajautui myrskyn silmään korruptioepäilyjen takia. Fifaa syytetään lahjusten vastaanottamisesta sekä vuonna 2018 Venäjällä ja vuonna 2022 Qatarissa järjestettävien MM-kisojen myöntämisestä. Futispomot Sepp Blatter ja Michel Platini asetettiin vuoden lopuksi kahdeksan vuoden jalkapallokieltoon.

Pariisin terrori-iskut

Vuosi alkoi synkästi, kun terroristit hyökkäsivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen ja surmasivat 12 ihmistä. Ihmiset ympäri maailman osoittivat myötätuntoa Je suis Charlie -tekstillä. Marraskuussa maailma järkyttyi uudestaan, kun terroristit surmasivat 130 ihmistä Pariisissa. Tällöin myötätunnon symboliksi nousi ranskalaistaitelijan kuva Eiffeltornista rauhanmerkin keskellä.

Donald Trumpin presidenttiehdokkuus

Jenkeissä alkoi ehkä kaikkien aikojen oudoin poliittinen kampanja, kun miljardööri Donald Trump ilmoitti pyrkivänsä republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Trump pysyi otsikoissa viikosta toiseen toinen toistaan kiistanalaisemmilla lausunnoilla.

Historiallinen ilmastosopimus

Pariisissa tapahtui myös hyviä asioita. Joulukuussa 150 eri maata sopivat yhteisistä pelisäännöistä ilmastonmuutoksen torjumiseen. Historiallisessa päätöksessä sovittiin tiukosta päästövähennyksistä tulevina vuosina.

Sauli Niinistö asunnottomien yössä

Sauli Niinistön vierailu asunnottomien yössä ei ehkä ollut kaikista tärkein uutinen, mutta tämä sananvaihto oli varmasti hauskin. Klipin voi käydä kuuntelemassa täältä.