Mitä yhteistä on terroristilla ja natsilla? Ainakin nämä viisi asiaa

Terroristit ja natsit. Siinäpä pari ilmiötä, joita ei ihan heti tulisi mieleen liittää toisiinsa. Näillä on kuitenkin aika paljon yhteistä. Tein listaa asioista, jotka tulivat ensimmäisenä mieleen.

1. Järjestelmällisyys

Natsipuolueen menestys perustui vahvaan keskusjohtoon, josta putsattiin tarvittaessa kilpailijat pois.

Terroristit ylläpitävät täsmällistä kirjanpitoa pyörittääkseen koneistoaan. Kaikki luetteloidaan. Uutistoimisto AP:n mukaan jotkut terroristit tekevät kuitit jopa sinappiostoksista. Tarvittaessa ruodusta lipeävä keskijohto hoidetaan pois päiviltä.

2. Suositaan tavallista kansaa

Natsit tekivät kotirintamalla elävien tavallisten saksalaisten elämän melko helpoksi jopa sota-aikana. Adolf Hitler halusi varmistaa, ettei kansan tuki lopu missään vaiheessa. Ihmiset kävivät töissä ja elivät normaalia elämää.

Terroristit, jotka haaveilevat tiukan islamistisista tyrannivaltioista, ovat tarjonneet köyhille ihmisille peruspalveluita. ISIS jakaa Syyriassa vettä ja ruokaa. Boko Haram on järjestänyt Koillis-Nigeriaan terveyshuoltoa.

3. Kasvoton tappaminen

Natsit halusivat alun perin vain kyykyttää juutalaisia, vammaisia, romaneja ja muita. Toisen maailmansodan lopussa heiltä katosi kaikki logiikka ja järki. He käyttivät hirveästi voimavaroja juutalaisten ja vähemmistöjen tappamiseen. Sodan voittaminen jäi jälkikäteen arvioiden toissijaiseksi.

Terroristeista useimmat ovat alun perin kertoneet tappavansa vain vääräuskoiset. Silti esimerkiksi Nigeriassa Boko Haram on tuhonnut kyliä sen tarkemmin tutkimatta, millaisia ihmisiä siellä asuu.

4. Rikokset

Natsien hyvinvointi perustui siihen, että toisessa maailmansodassa valloitetuilta alueilta ryöstettiin kaikki hyödyllinen tehtaat mukaanlukien. Natsit myös väärensivät rahaa innokkaasti käydäkseen ulkomaankauppaa.

Terroristit ovat esimerkiksi Irakissa ryöstäneet aseita heikolta armeijalta.

5. Sekasorron hyödyntäminen

Natseja ei alun perin äänestetty siihen asemaan, johon he pääsivät. Natsipuolueen suurin vaalivoitto oli 44 prosentin ääniosuus parlamenttivaaleissa. Muut puolueet olisivat voineet kaataa Hitlerin suunnitelmat, mutta hän keplotteli itsensä diktaattoriksi. Saksassa oli silloin pitkään jatkunut taloudellinen ja poliittinen kriisi.

Terroristit ovat saaneet valtaa Irakissa, Syyriassa ja Nigeriassa, koska näissä maissa ei ole vahvoja, hyviä, rauhanomaisia johtajia.

Näissä kohdissa natsit ja terroristit eroavat

Muut Euroopan maat alun perin neuvottelivat natsien kanssa ja yrittivät välttää sodan. Länsimaat ovat sen sijaan ehdottomasti kieltäytyneet neuvottelemasta terroristien kanssa.

Natsiaate käytännössä kuoli Hitlerin myötä - ainakin vähäksi aikaa. Terrorismi sen sijaan ei ole laantunut, vaikka esimerkiksi Osama bin Laden on ollut jo vuosia kuollut.