Viikinkitutkija kertoo: Tällaisia Franzénin ja Pääkkösen roolihahmot olivat saagoissa

Kuva: Bernard Walsh​
Kuva: Bernard Walsh​

Millainen mahtaa olla Peter Franzén Harald Kaunotukkana (Harald Finehair)?

Entä Jasper Pääkkönen Halvdan Mustana (Halfdan the Black)?

Kysyimme ruotsalaiselta viikinkitutkijalta Alexandra Sanmarkilta, millaisiin henkilöihin Viikingit-sarjan suomalaisnäyttelijöiden roolihahmot perustuvat.

Ensiksi, roolihahmojen sukulaisuussuhteissa saattaa olla ristiriita todellisuudeen verrattuna. Tiedossa ei tosin ole, miten tarkasti tai löyhästi sarjan hahmot tulevat ylipäätään perustumaan näiden viikinkien historiaan.

Hollywood Reporter -lehti kertoi keskiviikkona, että Jasper Pääkkösen roolihahmo Halvdan Musta olisi Peter Franzénin esittämän Harald Kaunotukan nuorempi veli.

Viikinkitutkija Sanmark kertoo, että historiasta tunnetaan kaksi Halvdan Musta -nimistä viikinkiä, ja tunnetumpi heistä oli Harald Kaunotukan isä, ei veli.

Harald Kaunotukka, ensimmäinen kuningas

Harald Kaunotukka tunnetaan Norjan ensimmäisenä kuninkaana. Hän nousi asemaansa voitettuaan Hafrsjordin taistelun 870-luvulla. Ennen tätä Norjan alueita olivat hallinneet useat eri päälliköt.

Saagan mukaan Harald kosi erään kuninkaan tytärtä Gythaa, joka kuitenkin kieltäytyi. Gytha ei halunnut avioitua miehen kanssa, joka hallitsi vain joitakin rannikko-osia. Hän lupasi suostua kosintaan ainoastaan, jos Haraldista tulisi koko Norjan kuningas.

Peter Frantzen, tuleva Harald Kaunotukka. Tämä kuva on vuodelta 2010. Kuva: Laura Pohjavirta/Yle Kuvapalvelu​
Peter Frantzen, tuleva Harald Kaunotukka. Tämä kuva on vuodelta 2010. Kuva: Laura Pohjavirta/Yle Kuvapalvelu​

Ei siistinyt hiuksiaan kymmeneen vuoteen

Harald vannoi, ettei kampaa eikä harjaa hiuksiaan ennen kuin on yhdistänyt Norjan yhdeksi kuningaskunnaksi. Tästä alkoi saagan mukaan Norjan muutos yhdeksi suureksi kuningaskunnaksi.
 
Harald harjasi ja siisti hiuksensa noin kymmenen vuotta valan vannomisesta, jonka jälkeen sai lisänimen Kaunotukka.

Oli paljon lapsia – tai sitten ei

Joidenkin lähteiden mukaan on ollut tulkittavissa, että Harald Kaunotukalla olisi ollut jopa 20 lasta. Sanmark ei ota kantaa lasten määrään, mutta kertoo kuitenkin saagan mainitsevan useita vaimoja ja jälkeläisiä. Tämä voi olla väritetty tieto, jolla on haluttu vahvistaa Haraldin kuvaa voimakkaana miehenä. 

Sanmark huomauttaa, että tekstit Harald Kaunotukasta laadittiin vuosisatoja miehen kuoleman jälkeen. Tämän vuoksi niitä ei voi aina tulkita kirjaimellisesti. Myös saagojen kirjoittajalla Snorri Sturlussonilla saattoi olla omat poliittiset motiivinsa värittää kertomuksia.

Halvdan Musta, vanttera viikinki

Sanmarkin mukaan viikinkihistoriasta tunnetaan kaksi miestä tällä nimellä. Sanmark arvelee tv-sarjan keskittyvän hahmona juuri Haraldin isään, jolla on värikäs tarina.

Saagan mukaan mies oli vanttera ja vahva, jolla oli mustat hiukset. Miehen kerrotaan hallinneen Norjassa strategisesti tärkeitä paikkoja. Hänestä riittää tarinoita, mutta jotkut ovat jopa epäilleet koko henkilön olemassaoloa.

Saagan mukaan miehen ruumis pilkottiin neljään osaan ja haudattiin neljälle alueelle hänen hallitsemaansa kuningaskuntaan.