Vertasi tarvitaan taas – entä jos veripankki tyhjenee kokonaan?

Verta voi käydä luovuttamassa pääsiäisviikonloppunakin. Kuva: Petra Haavisto / Yle​
Verta voi käydä luovuttamassa pääsiäisviikonloppunakin. Kuva: Petra Haavisto / Yle​

Suomalaiset ovat ahkeria verenluovuttajia. Viime vuonna SPR:n Veripalvelussa luovutettiin verta n. 220 000 kertaa. Verenluovuttajia koskevista, tiukoista turvallisuusohjeista huolimatta käyttöön kelpaamatonta verta kuitenkin löytyi viime vuonna tarkkojen testien ansiosta 14 luovuttajalta. 

Tutkimuksissa löydettiin neljä C-hepatiitti- ja kolme B-hepatiittitartuntaa, viisi syfilisvirusta sekä kaksi HI-virusta sisältävää luovuttajaa. Näissä tapauksissa Veripalvelun lääkäri otti jokaiseen virusta kantaneeseen luovuttajaan yhteyttä. Verivalmisteita ei toimiteta potilashoitoon ennen kuin luovutetun veren turvallisuus on varmistettu. Veripalvelun viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen toteaa, että tästä turvallisuudesta ei voi tinkiä missään vaiheessa. 

– Päätös siitä, kuka ei saa luovuttaa verta, perustuu lääketieteellisiin ja ryhmäkohtaisiin riskiarvioihin, ei yksilöiden käyttäytymiseen, hän sanoo. 

Verivalmisteiden tarve on vähentynyt 

Aikaisemmin Veripalvelu keräsi verta noin 1000 pussia päivässä. Viime vuosien aikana määrä on pudonnut 800-900 veripussiin. Verivalmisteiden tarpeen vähenemiseen ovat vaikuttaneet esimerkiksi leikkausmenetelmien kehittyminen kuten robottiteknologia ja tähystysleikkaukset. Lisäksi hemoglobiiniarvoihin perustuvat lääketieteelliset verihoitosuositukset ovat muuttuneet. 

– Verta annetaan vain silloin, kun siitä on hyötyä potilaan terveydelle, Toiviainen sanoo. 

Suomessa kukaan ei kuole veripulan takia

Suomessa luovutetusta verestä tehdään punasolu- ja verihiutalevalmisteita, jotka käytetään alkuperämaassa. Ainoastaan veriplasmaraaka-aine toimitetaan ulkomaille, koska sitä ei prosessoida Suomessa, Toiviainen kertoo. 

Veripalvelu toimittaa verta ja verivalmisteita sairaaloiden veripankkeihin, mutta ylläpitää keskitetysti myös omaa verivarastoa. Toiviainen ei usko, että Suomessa tulisi koskaan aitoa pulaa verestä. Jos veritilanne alkaisi näyttää hälyttävän huonolta, Veripalvelu lähestyisi jäseniään esimerkiksi puhelimitse ja pyytäisi luovuttamaan verta. 

– Me olemme aina muutaman askeleen edellä. Kukaan ei kuole Suomessa siihen, että lisäverta ei ole saatavilla, Toiviainen toteaa. 

Verta pankkiin lankalauantaina

Veripalvelu on pitkään houkutellut verenluovuttajien liikkeelle erityisesti juhlapyhien aikana, jotta lyhytkestoisten verihiutalevalmisteiden saatavuus saadaan varmistettua. Vapaaehtoisten on mahdollista luovuttaa verta kymmenessä veripalvelutoimistossa sekä väliaikaisissa pisteissä Itäkeskuksessa, Helsingissä ja Porissa pääsiäisviikonloppuna, lauantaina 4. huhtikuuta.