Ventovieras liian lähellä - tiedätkö, miksi sinulla on suojakupla?

​

Ahdistaako ruuhkabussissa kylki kyljessä matkustaminen? Tulevatko muut ihmiset aina liian lähelle kaupan jonossa? Jos vastasit kyllä, kaipaat ehkä ympärillesi enemmän omaa tilaa kuin muut.

Evoluution tulosta tämäkin.

- Ihminen suojelee itseään tuntemattomalta ja pohtii tiedostamattaan, kuinka lähelle toisen voi päästää ilman vaaraa. Toisaalta tutut ihmiset pidetään lähellä, jotta heitä voidaan suojella, sanoo psykologian tohtori Christian Hakulinen Helsingin yliopistosta.

Testasimme suomalaisten ihmissietokykyä julkisella paikalla. Lähestyimme Helsingin keskustassa noin kymmentä ihmistä. Suurin osa ihmisistä vilkuili, mutta ei sanonut mitään. Yleisin reaktio oli ottaa muutama askel kauemmaksi.

​

- Tuossa tilanteessa ihminen ei voi tietää, että onko lähentyminen tarkoituksellista vai ei. Metrossa ja bussissa ihmiset ovat vaistomaisesti lähellä toisiaan, koska siellä on pakko istua vierekkäin. Eihän se olisi kauhean luontainen reaktio, että kohtaisi lähentelijän, ja kysyisi että hei miks sä tuut niin lähelle, Hakulinen sanoo.

Lähentelijän kohtaamista helpompaa on väistää itse.

​

Henkilökohtainen tila voi vaihdella kulttuureittain. Hakulisen mukaan on viitteitä siitä, että esimerkiksi Pohjois-Euroopassa ihmiset kaipaavat julkisilla paikoilla enemmän tilaa ympärilleen kuin Etelä-Euroopassa. Eroja on havaittu myös sukupuolten välillä.

- Kaksi ystävänaista viihtyvät perinteisesti lähempänä toisiaan kuin kaksi miestä.

Vaikka jokaisella ihmisellä on tarve omalle tilalle, on vaikea tieteellisen tarkasti luokitella, missä senttimäärässä suojakuplan raja kenelläkin kulkee. Lontoon yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että ihminen kaipaa kasvojensa eteen vain noin 20-40 senttiä tilaa. Tosin reaktioita testattiin laboratorio-olosuhteissa, jolloin testattava tunsi olonsa turvalliseksi.

Rikoimme suomalaisten luonnollisen suojakuplan, ja menimme julkisella paikalla hiukan liian lähelle. Katso tulos alta!

Kun tuntematon tulee iholle - testasimme missä suomalaisten raja menee from Yle Kioski on Vimeo.