Vantaalaismiehellä on kaksi vaimoa ja hän haluaa lisää – miksi?

Kuvitus: Jami Nurminen​
Kuvitus: Jami Nurminen​

Ensimmäisen vaimonsa Luqman Omar sai palkinnoksi. 25-vuotias somalialaistaustainen Omar ajoi rekkaa Etelä-Afrikassa ja auttoi erästä paikallista naista tämän töissä niin paljon, että nainen halusi lahjoittaa hänelle tyttärensä.

– Tai haluaminen on liian lievästi sanottu, tuleva anoppini piti minusta niin paljon, että vaati saada antaa minulle tyttärensä Fardowsan käden, kertoo Omar.

Omarilla ei ollut mitään aikeita tai halua avioitua, mutta lopulta hän taipui, vaikka ei ollut koskaan edes tavannut tytärtä. Äiti perusteli asian hyvin, ja Fardowsa kuulosti hyvältä ihmiseltä.

Rakkautta ensi silmäyksellä

Tuli ilta, jona Omar tapasi tulevan vaimonsa ensimmäistä kertaa. Hän odotti Fardowsaa bussipysäkillä, ja jännitti. Mitä jos tämä olisi ruma tai ikävä? Omar kertoo molempien pelänneen tapaamista, mutta yllättyneen positiivisesti ja rakastuneen ensi silmäyksellä. Mutta vaikka näin ei olisi käynyt, Omar olisi nainut Fardowsan.

– En missään nimessä olisi perääntynyt siinä vaiheessa, käsi oli jo annettu ja vastaanotettu. Kävi hyvä tuuri, että Fardowsa oli kaunis ja timmi, sanoo Omar.

Ensimmäinen oli palkinto, toinen nuoruudenrakkaus

Tuosta illasta on nyt yhdeksän vuotta. Tällä hetkellä Omar asuu Suomessa, käy aikuislukiota, ja hänellä on onnellinen avioliitto Fardowsan lisäksi toisenkin naisen, Deeqan kanssa. 

Mutta miksi toinenkin vaimo? Eikö yksi riitä? Kysymys on Omarin mielestä hölmö. Syy on yksinkertaisesti se, että se on mahdollista. Sharia-lain mukaan muslimimiehellä voi olla enintään neljä vaimoa. Omar on aina ajatellut, että jos hän rakastuu toiseen naiseen, hän ei missään nimessä petä vaimoaan, vaan mieluummin ottaa tämän toisenkin vaimokseen.

Omar on aina ajatellut, että jos hän rakastuu toiseen naiseen, hän ei missään nimessä petä vaimoaan, vaan mieluummin ottaa tämän toisenkin vaimokseen.

Niinpä kun Omar kolme vuotta Fardowsan tapaamisen jälkeen tapasi ja ihastui uudestaan nuoruudenrakkauteensa Deeqaan, päätös oli helppo. Omar kertoo ensimmäisen vaimonsa Fardowsan suhtautuneen toiseen avioliittoon alusta alkaen hyvin. Asiaa helpotti se, että Deeqa oli tavallaan jo tuttu, koska Omar oli kertonut hänestä, ja kotona oli jopa esillä hänen kuviaan.

Nyt perheissä on viisi lasta: 8-, 7- ja 5-vuotiaat ensimmäisen vaimon kanssa ja 3- ja 1-vuotiaat toisen vaimon kanssa. Näistä vain Omar ja kaksi vanhinta lasta asuvat tällä hetkellä Suomessa, mutta Omar yrittää saada kaikki tänne.

“Saattaa olla, että he ovat vähän mustasukkaisia”

Omarin mukaan vaimot tulevat hyvin toimeen keskenään. Tosin he ovat vain vähän tekemisissä, sillä toinen asuu Etelä-Afrikassa ja toinen Britanniassa. Välillä, jos Omarilla ei ole lähettää rahaa Fardowsalle Etelä-Afrikkaan, Deeqa lähettää sitä hänen puolestaan. Omar kertoo vaimojen myös joskus vitsailevan keskenään mahdollisista tulevista vaimoista. Toisistaan he saattavat olla mustasukkaisia.

– Saattaa olla, että he ovat vähän mustasukkaisia, mutta eivät näytä sitä minulle, kertoo Omar.

Omarin mukaan tärkeintä on se, että hän itse kohtelee vaimoja tasapuolisesti. Vaikka kummallakin on omia hyviä ja huonoja puoliaan ja päiviään, Omar kertoo aina kääntyvänsä molempien puoleen ja rakastavansa heitä yhtä paljon.

“Sharia-laki tulee aina ensin”

Virallisissa papereissa Omarilla on vain yksi vaimo, Fardowsa, mutta sillä on Omarin mielestä vain vähän merkitystä.

– Sharia-lain mukaan minulla on kaksi vaimoa, ja sharia-laki tulee aina ensin. Jos kuolisin, on itsestäänselvää, että vaimot noudattaisivat sharia-lakia ja jakaisivat kaiken tasan, sanoo Omar.

Parasta kahdessa vaimossa on Omarin mielestä se, että tukena on kaksi rakastavaa ihmistä yhden sijaan. Ja se, että lapsilla on kolmas aikuinen turvanaan. Omar toivoo, että myös Suomen laki sallisi moniavioisuuden. Sitä vastoin samaa sukupuolta olevien avioliittoja, tai sitä että naisella olisi monta miestä, hän vastustaa. 

Omar arvelee, että hänen ystäväpiirissään Suomessa noin joka kymmenennellä miehellä on useampi kuin yksi vaimo. 

– Ne eivät ole luonnollisia suhteita, en todellakaan ymmärrä niitä, sanoo Omar.

Entä miten muut suhtautuvat mieheen, jolla on kaksi vaimoa? Omarin mukaan hyvin, koska se on niin normaalia. Jos jotain, niin kaksi vaimoa herättää joskus kateutta. Omar arvelee, että hänen ystäväpiirissään Suomessa noin joka kymmenennellä miehellä on useampi kuin yksi vaimo. 

Lisää vaimoja, mutta ei koskaan neljää enempää

Omar uskoo joskus tulevaisuudessa haluavansa lisää vaimoja, mutta ei ihan vielä. Ensin hän keskittyy nykyisiin perheisiin ja siihen, että saa loput perheenjäsenet Suomeen. Enempää kuin neljää vaimoa Omar ei ottaisi koskaan, sitä sharia-laki ei salli, eikä hän usko siihen riittävän energiaakaan.

Mutta miksi enemmän kuin kaksi? Koska se on mahdollista. Ja koska Omar tykkää rakastaa.

– Jotkut keskittyvät harrastuksiin, minä tykkään rakastaa, sanoo Omar.

Katso koko lähetys

Moniavioisuudesta ja monisuhteisuudesta keskustellaan Kioskin lähetyksessä torstaina 11.6. Yle TV2:ssa klo 19.30. Paikalla on kahden kumppanin kanssa elävä Melissa Mäntylä, muslimien oikeutta moniavioisuuteen puolustava Maryan Askar ja perinteistä avioliittokäsitystä kannattava eduskunnan lakivaliokunnan jäsen Laura Huhtasaari.

Tietoa vaikea saada

Moniavioisuuden yleisyydestä Suomessa on vaikea saada tietoa. Väestöliiton mukaan aihetta ei juuri ole tutkittu. Moniavioisuudesta voidaan sanoa varmaksi vain se, että sitä on, mutta ei mitään siitä kuinka paljon. Väestöliiton monikulttuurisuusasioiden päällikkö Minna Säävälä arvelee, ettei tutkimuksia ole tehty, koska aihe on tabu. Harva puhuu moniavioisuudesta avoimesti.