Unohda turistirysät – Lontoon todelliset aarteet ovat ihan muualla

Lontoo on monen ihmeen kaupunki. Sieltä löytyy vaikka mitä. Jep, jopa näin isoja koneita jotka menevät näin matalalla asuinalueiden yli.

​Kone laskeutumassa Heathrowlle, spottaajan paratiisin ylitse. Kuva: Wikipedia Commons.​​
​Kone laskeutumassa Heathrowlle, spottaajan paratiisin ylitse. Kuva: Wikipedia Commons.​​

Lontoo on monellakin tapaa ainutlaatuinen kaupunki. Sieltä löytyy tekemistä kaikille vauvoista vanhuksille, lentokonespottaajista kulttuurifanaatikoille, reppureissaajista kunnon shoppaajille!

Saavuit juuri Lontooseen ja mietit, mitä voisit tehdä. Yleensä enimmäinen juttu, jonka turisti tekee on, että hankkii matkaoppaan. Sitten oitis vaan Big Beniin, British Museumiin.. mutta oletko ikinä kokeillut mennä vähän erilaisempiin paikkoihin kuin vaan matkaoppaassa mainittuihin paikkoihin? 

Vilkas Hounslow

Brentfordin kanava-allas Lontoon Hounslowssa. Kuva: Wikipedia Commons.​
Brentfordin kanava-allas Lontoon Hounslowssa. Kuva: Wikipedia Commons.​

Hounslow on Länsi-Lontoossa sijaitseva kaupunginosa. Se on hyvin lähellä Heathrown lentoasemaa, joka on maailman toiseksi vilkkain lentoasema kansainvälisten matkustajien perusteella Dubain jälkeen. Kaupunginosa on erityisesti lentokonespottaajien suosiossa, sillä koneet lentävät hyvin matalalla laskeutuessaan kentälle. Joten lentokonespottaajat, oitis osoitteeksi Myrtle Avenue ja spottaamaan!

Hounslowssa on myös paljon paikkoja, joissa voi vaan rentoutua ja nauttia vaikkapa ihanasta, aurinkoisesta säästä, kuten Hounslow Heath, joka on iso luonnonsuojelualue. 
Keskustasta löytyy kauppakeskus, josta voi ostaa niin korutuotteita kuin huippuluokan vaatteitakin. Kauppakatu löytyy myös, josta voi ostaa hyvään hintaan laadukkaita tuotteita. Ja tietenkin Mäkkäri! 

Miten pääsen tänne?

Keskustasta pääset metron Piccadilly Line -linjalla Hounslown keskustaan, tai itäiseen/läntiseen Hounslowhun. Hounslow on viidennellä vyöhykkeellä. 
South West Trains operoi junia Hounslown rautatieasemalle esimerkiksi Lontoon Waterloon asemalta, tai Länsi-Englannista. Junia kulkee myös Lontoon sisällä. Lontoon sisällä kelpaavat samat liput kuin metrossa, mutta sen ulkopuolelta tulevat ostavat lippunsa junayhtiöltä junassa tai netistä.
Hounslowhun pääsee myös bussilla monesta paikkaa. Lipuksi kelpaa sama lippu kuin metrossa.

Jalkapallohullu Tottenham

Tottenham sijaitsee Pohjois-Lontoossa, Haringeyn kaupunginosassa. Se on Euroopan monikulttuurisin alue, jossa puhutaan jopa 300:aa eri kieltä.
Ehkä tunnetuin asia Tottenhamissa on White Hart Lane, joka on Valioliigassa pelaavan Tottenham Hotspurin kotikenttä. Tottenham Hotspur FC on vuonna 1882 perustettu jalkapalloseura.

Tottenham Hotspurin kotikenttä White Hart Lane. Kuva: Wikipedia Commons​
Tottenham Hotspurin kotikenttä White Hart Lane. Kuva: Wikipedia Commons​

Se on voittanut FA Cupin ensimmäisen kerran vuonna 1901, jolloin he olivat ensimmäinen ei-liigassa oleva joukkue, joka voitti Englannin liigan muodostamisen jälkeen FA Cupin.

Tähän päivään asti Spursit ovat voittaneet Englannin liigan 2 kertaa, FA Cupin kahdeksan, UEFA Cupin kaksi, UEFA Winners’ Cupin kerran ja Football League Cupin neljä kertaa. Vuonna 2010 he pääsivät UEFAn Mestareiden liigaan, joka on Euroopan arvostetuimpia liigoja.
Tottenham on tunnettu mm. Tottenhamin kakusta. Tottenhamin kakku on sokerikakku, jonka kuorrute tehdään joko pinkillä kuorrutteella tai hillolla. Joskus sen päälle laitetaan myös kookospähkinöitä.

Tottenhamin kakku. Kuva: Wikipedia Commons.​
Tottenhamin kakku. Kuva: Wikipedia Commons.​

Tottenham on myös täynnä erilaisia pieniä kauppoja, joita pitävät eri ihmiset ympäri maailmaa. Samasta paikasta voit löytää mm. intialaisia ja afrikkalaisia nimikkoruokia. Tietenkin myös brittiläistä ruokaa löytyy!
Tottenhamissa on myös paljon historiallisia kohteita, kuten Bruce Castle, joka toimii nykyään museona.

Bruce Court. Kuva: Wikipedia Commons​
Bruce Court. Kuva: Wikipedia Commons​

Miten pääsen tänne?

Kaksi Lontoon metrolinjaa liikennöi Tottenhamiin: Piccadilly- ja Victoria-linjat. Myös Greater Anglia -junayhtiö operoi lähi- ja kaukojunia Lontoon Liverpool Streetin asemalta sekä Länsi-Anglian alueelta. Lontoon Overground palvelee Tottenhamin eteläosia.

Muutama vinkki

  • Yritä käydä myös vähemmän suosituissa kohteissa, sillä ne voivat hyvinkin olla jopa kiinnostavampia kuin matkaoppaassa kerrotut kohteet.
  • Kokeile myös uusia juttuja, kokeile uusia makuja!
  • Viimeisenä, muista aina katsoa oikealle, kun ylität tietä!
Kuva: Wikipedia Commons​
Kuva: Wikipedia Commons​

Liibaan Dabble

Kirjoittaja on #ylensiisti-kesätyöntekijä, joka on käynyt Lontoossa useita kertoja.