Ultimaattinen tylsyydentappolista: 55 nettisivua, jotka haluat arkeesi

Internet on niin täynnä ihmeellisyyksiä, ettei meistä kukaan voi olla perillä kaikesta. Silti aina välillä tuntuu, ettei netistä löydy enää mitään tekemistä!

​

Keräsimme hauskoja, viihdyttäviä, opettavaisia ja hyödyllisiä saitteja, eli yhden kavalkadin internetin parhaita. Kun somet ja nettiuutiset on selattu läpi, ota avuksi nämä:

Kioskin valinnat

Genius – selventää kryptiset lyriikat, puheet ja merkitykset sanojen takana.
Kioskin Eve perustelee: "Kun Kanye Westin biisin sanat menee ohi mun englannin ymmärryksen, käytän Genius -sivustoa. Siellä avataan ja selitetään kivasti räppäreiden lyriikkaa ja jengiviittauksia niin, että suomalainenkin ymmärtää. Saitti on ikäänkuin rap lyrics for dummies. Saitti tunnettiin ennen nimellä Rap Genius, mutta se on laajentanut toimintaansa koskemaan kaikkea mahdollista Shakespearesta Martin Luther Kingin I have a dream -puheeseen."

Pocket – taskukirjasto artikkeleille, kuville ja videoille.
Pocketin avulla voit säästää artikkeleita, videoita ja muuta nettisisältöä omaan kirjastoosi talteen. Toimii selaimenlisäosana sekä sovelluksien kautta. Eve perustelee tämänkin: "Kätevä appi ja selainliitännäinen artikkeleiden tallentamiseen, jotka aion lukea vielä myöhemmin."

Stack Overflow  & Stack Exchange – paikat, joissa voi kysyä mitä tahansa.
Overflowssa voit kysyä vaikeita ohjelmointiin ja tekniikkaan liittyviä kysymyksiä ja Exchangessa voit kysyä oikeastaan ihan mitä tahansa. Kioskin Tuomo kertoo: "Porukka auttaa hanakasti ja yhteisöltä saa nopeita vastauksia."

Packdog – suloisin kaikista someista!
Packdog on koirien sosiaalinen media. Omalle koiralle voi luoda profiilin, liittyä eri rotujen laumoihin ja löytää uusia koiraystäviä. Ja saa vailla koiraystävääkin oleva ihminen liittyä Packiin, jos Pack-feedinsä haluaa täyteen ihania koirakuvia. Kioskin kuvittaja ja virallinen koiraintoilija Riikka kertoo: "Visuaalisuus ja käyttökokemus ovat täyttä priimaa. Feedit toimii joka suuntaan, Packiin voi postata kuvia Instagramista vaikkapa jollain tietyllä omalla hashtagilla. Lisäksi Packin uutiskirje on vaan hauska joka kerta!" (Riikan yhden hauvan profiili löytyy muuten täältä.)

Tinyeye & Googlen käänteinen kuvahaku – löydä kuvien alkuperäiset lähteet.
Tinyeye ja Googlen käänteinen kuvahaku toimivat yksinkertaisuudessaa niin, että hakuna käytetään sanojen sijaan kuvia. Hakukoneiden avulla voi esimerkiksi löytää somessa leviävän kuvan alkuperäisen lähteen. Kioskin kuvaaja-graafikko Jami käyttää molempia: "Netissä jaetaan paljon kuvia mainitsematta lähteitä. Tinyeye löytää netistä sivut, joissa kuva tai samannäköisiä kuvia esiintyy. Google kopioi idean ja ehkä teki siitä paremman."

Juxtapoz – urbaani verkkolehti taiteesta ja kulttuurista.
Kioskin toimittajan Petskin lemppari: "Joka kerta kun käyn, mun taide-aivot on popcorneina! Katutaidetta ja giffejä, kaikkea mitä mun sohjo-Suomen surkastuttamat aivot tarvitsevat!"

Radiot.fi – kaikki Suomen radiot verkossa.
Sivulla voit kuunnella kaikkia Suomen kymmeniä radiokanavia, löydät kanavien ohjelmatiedot ja voit lisätä kanavia suosikkeihin. Toimii myös sovelluksena kännykässä. Kioskin Kallen suosikki!

Elävä arkisto – Suomen audiovisuaalinen historia vuosilta 1900-2010.
Kioskin Rakelin lemppari: "Alkoholipolitiikka, poliitikkojen kommentit vuosien takaa, maailman kriisit ja Suomen historia. Kaikista näistä löytyy vakavia sekä hauskoja videoita sekä audioita Ylen Elävästä arkistosta. Osa arkiston klipeistä on myös vapaasti upotettavissa esimerkiksi omaan blogiin. Arkisto on kansallisaarre, jonka materiaalien parissa voi niin vakavoitua kuin huvittuakin."

Eikä siinä vielä kaikki!

Näistä sivuista on taatusti hyötyä:

Ted – maailman inspiroivimmat puheet.
Ted on tällaisten nettisivu-listojen klassikko, emmekä mekään Kioskissa voisi tykätä sivustosta enempää. Maailma on täynnä ihmisiä, jotka tietävät jostain enemmän kuin sinä. Ted kokoaa näiden mielenkiintoisten ihmisten nerokkaita, inspiroivia puheita yhteen. Puheita riittää kymmenistä aiheista ja mikä ihaninta, suureen osaan on saatavilla suomalaiset tekstitykset. Kiinnostaisiko esimerkiksi, miksi videot nousevat viraalihiteiksi Youtubesta, miten koulut tappavat luovuuden tai miten tunnistaa valehtelija?

Information is beautiful – nimensä mukaisesti tietoa ja dataa kauniisti esitettynä.

What the F should you make for dinner? – rääväsuinen ruokaopas. Ehdottaa suoraan reseptiä ja antaa sinun valita, pidätkö reseptistä. Jos et, uusia riittää. Toimii myös kasvissyöjille!

Duolingo – opettele kieliä hauskasti ja ilmaiseksi.

Khan Academy – opiskele matikkaa, ohjelmointia, historiaa ja muuta mielenkiintoista. Monen yliopisto-opiskelijan salainen ase, koska Khan kuulemma selittää jotkin asiat paremmin kuin professori.

Codecacademy – opettele koodaamaan & ansaitse jaettavia pinssejä, joilla voit kehuskella somessa.

Mathway – tarkistaa laskutehtäväsi. Auttaa matikan opiskelussa ja esimerkiksi ratkaisee yhtälöt valmiiksi. Emme suosittele käyttämään Mathwayta liikaa esimerkiksi läksyjen tekemiseen tai kokeissa huijaamiseen, mutta laskujen tarkistamiseen Mathway toimii!

Onko se alhaalla vain mulla vai kaikilla? – kertoo sinulle, onko bugaava nettisivu alhaalla vain sinulla vai kaikilla.

Sporat – Missä helsinkiläisten lempikulkuvälineet pyyhältää? 
Interaktiivinen kartta näyttää GPS:n avulla, missä kaupungin ratikat kulkevat. Toimii ehkä jopa paremmin kuin pysäkkiaikataulut!

Flightradar24 – Missä lentokoneet ovat JUURI nyt?

Wikisource – Ilmainen kirjasto klassikkotekstejä ja -kirjoituksia verkossa, Wikipedian pikkusisko.

Online Etymology Dictionary – paras sanakirja verkossa.
Paras sanakirja kenties koskaan! Tiestikö, mistä esimerkiksi sana meme tulee? Tai mistä on saanut alkunsa sana buzz? Etymonline kertoo!

Velkakello – kuinka paljon Suomella on velkaa?

Faktabaari – suomalainen riippumaton faktan tarkistaja.

Accounkiller – poista itsesi sosiaalisesta mediasta. Siis jos haluat! Accountkiller lupaa hoitaa. Toinen samanlainen: Just Delete Me.

Pixlr – ilmainen kuvankäsittelysofta, joka toimii selaimessa.

Recite this! – tee hienoja lainauskuvia valmiisiin pohjiin. 
Carpe Diem? Havuja, prkl? Recitellä laitat jalot ajatuksesi maailmalle hienojen valmiiden pohjien avulla.

Noisli – tee se itse -taustaäänet.
Ärsyttääkö ympäröivä hiljaisuus, muttei musiikkiakaan jaksaisi kuunnella? Noislilla voit yhdistellä ja rakentaa itsellesi taustahälinää juuri sopivasti. Tuulta kahvikaupassa? Onnistuu. Ukkosta junassa? Onnistuu.

Erlibird – vaikuta, kehitä ja kokeile sovelluksia ennen muita.
Kommentoi, kokeile ja anna jatkokehitysideoita muiden kehittelemistä peleistä, sovelluksista ja sivuista. Joidenkin sovellusten testaamisesta voi saada jopa pientä korvausta, mutta parasta on se, että pääset kokeilemaan juttuja ennen muita. Ja kyllä, myös suomalainen voi osallistua, tuotteista suurin osa kuitenkin pyörii englanniksi. Onko sinulla idea, joka vaatisi jatkokehittelyä? Sekin onnistuu Erlibirdissä.

Eikä siinäkään vielä kaikki!

Näillä tapat aikaa. Ja joo, onhan nämä nyt hauskoja ja kivoja juttuja!

Faktaminuutti – nimensä mukaisesti yksi fakta minuutissa. Kertoo yhden faktan minuutissa. Ja mitä kello on.

Factslides – kuten edellinen, mutta mukana tulee faktan lähde!

Forgotify – kuuntele Spotifyn tuntemattomat biisit. Spotifyn miljoonista biiseistä isoa osaa ei ole kuunneltu kertaakaan. Forgotify säälii näitä biisejä ja soittaa pelkästään niitä!

The Nices Place On The Internet – oikeasti aika kiva paikka.

10 Fast Fingers – testaa, kuinka nopeasti kirjoitat. Toimii suomeksi ja on pelottavan koukuttava! Kertoo myös, kuinka paljon parempi olet verrattuna muihin.

Paskasti täytety eläimet – juuri sitä, miltä kuulostaa.

Travel Coffee Book  – upeita kuvia maailmanmatkaajilta. 

Story Wars – kirjoita jatkotarinoita yhdessä muiden kanssa. Jatka muiden tarinoita tai kirjoita oma aloituksesi ja katso miten se kehittyy. "Seuraava kappale" äänestetään yhteisössä, joten ihan miten tahansa tarinoita ei voi trollata. 

ja vielä...

Näissä ei ole mitään järkeä. Ei siis mitään järkeä. Etene omalla vastuulla.

Ja sitten vielä meemejä!

Kun olet opiskellut ylläolevien kuvapalvelujen avulla meemien lyhyen oppimäärän, voit siirtyä Generatorin avulla tekemään niitä itse. Netin vanhin ja suurin meemikone.