Tutut kuvaavat Li Anderssonia: "Luotettava työnarkomaani kovassa roolissa"

Li Andersson​
Li Andersson​

En siteeraa tässä törkeimpiä viestejä. Kun Li Anderssonin nimeä googlaa, löytyy helposti härskejä kommentteja, joita Anderssonin persoona synnyttää anonyymeissä nettikirjoittelijoissa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson on nuori nainen, kaunis, paljon esillä ja elämässään menestynyt. Hän jakaa mielipiteet. Siksi onkin paikallaan kysyä hänet tuntevilta, millainen Andersson on oikeasti.

1. Luotettava

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski teki Li Anderssonin kanssa yhteisen kirjan "Punavihreä, sinivalkoinen".

– Li on määrätietoinen, kunnianhimoinen ja ihanteellinen työskentelykumppani kirjaprojektissa. Voi luottaa siihen, että hän tekee työnsä hyvin, Koski arvioi.

Luotettavuudesta puhuu paljon myös Mai Kivelä, Li Anderssonin pitkäaikainen työtoveri vasemmistonuorista.

Li on aika straight forward.
– Mai Kivelä

– Li on yksi luotettavimmista ihmisistä, joita tunnen. Tykkään Listä, hän on tosi aito ihminen eikä ollenkaan teennäinen. Hän on aina pysynyt omana itsenään.

Susanna Koski kertoo arvostavansa todella paljon sitä, että Andersson osaa perustella näkemyksensä monipuolisesti eikä vain todeta, että on eri mieltä.

Mai Kivelä jatkaa:

– Li on aika straight forward. Hänestä tietää aina, millä tuulella hän on. Li ei esitä.

– Li näyttää tunteensa hyvässä ja pahassa. Me ollaan Lin kanssa sovittu, että jos  on vähänkään jotain, sanotaan suoraan. Välillä hän on tosi väsynyt.

2. Työnarkomaani

– Li on tosi intensiivinen työntekijä. Hän tekee kaiken "kaikki tai ei mitään" -tyylillä. Hän on työnarkomaani, Mai Kivelä kuvailee.

Li Andersson on toiminut pitkään vasemmistonuorten puheenjohtajana. Työ järjestössä on ollut lievästi sanoen intensiivistä. Avainhenkilöiden vapaa-aika ja työ menevät iloisesti sekaisin.

– Monesti Li ei arvosta tarpeeksi omaa hyvinvointiaan. On niin kiire, että ei ole aikaa harrastaa esimerkiksi riittävästi liikuntaa, Kivelä kertoo.

Läheisillekään ei riitä tarpeeksi aikaa. Joskus ainoa rentoutuminen, jolle jää aikaa, on lämmin suihku.

– Tämä on oma valinta, Mai Kivelä huomauttaa.

– On suuri etuoikeus, että saa käyttää omaa työaikaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Usein on sellainen olo, että omat aikataululliset ongelmat ovat aika vähäpätöisiä, jos puhutaan vaikkapa ilmastonmuutoksesta.

Monesti Li ei arvosta tarpeeksi omaa hyvinvointiaan.
– Mai Kivelä

Osaavat vasemmistonuoretkin silti ottaa rennosti. Esimerkiksi hallituskuvioiden selvittyä kaikki sopivat, että mennään pizzalle ja kaljalle illalla yhdessä.

3. Kova tyyppi

– Lillä on aika kova rooli. On ollut vaativia tilanteita, joissa täytyy osoittaa uskottavuutensa sillä, että on periksiantamaton, Susanna Koski arvioi.

– Hänellä on selkeästi poliittinen rooli ja sitten on henkilökohtainen minä, sanoo perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Hän kertoo tavanneensa Anderssonin haastattelutilanteessa. 

– Meillä oli älyttömän hauskaa ennen haastattelua. Nauroimme yhdessä. Sitten kun mentiin haastatteluun, alkoi välittömästi mieletön tykitys. Olin aika hämilläni, että mitäs tässä tapahtui. Koen, että poliittisessa roolissaan hänellä on ennakkoasenne perussuomalaisia kohtaan. Asenne tulee näkyväksi, kun mikit aukeavat.

Tynkkynen uskoo, että vasemmistopoliitikoilla ja Li Anderssonilla on tarve profiloitua perussuomalaisten vastustajiksi.

Hänellä on selkeästi poliittinen rooli ja sitten on henkilökohtainen minä.
– Sebastian Tynkkynen

Mai Kivelä nostaa esiin kaksi tapausta, jotka ovat vaikuttaneet Li Anderssoniin voimakkaasti. Toinen oli Jyväskylän pääkirjastossa tapahtunut puukotus, kun Andersson oli esittelemässä Äärioikeisto Suomessa -kirjaansa. Toinen oli thaimaalaisten marjanpoimijoiden tapaus, jossa Li Anderssonilla oli näkyvä rooli.

– Marjanpoimijoiden tapaus oli Lille aika vahva henkilökohtainen kokemus. Hän sai siitä paljon kritiikkiä, mikä oli myös raskasta, Kivelä muistelee.

4. Kiva tyyppi

– Li on aika liikkuvainen. Paljon menossa. Se on perustunut siihen, että vaikka ei koko ajan näkisi toista, hän on aina tavoitettavissa, Kivelä sanoo.

– Li on hyvä tyyppi, jota on helppo arvostaa, tiivistää Susanna Koski.

– Li on vasemmistoliiton kirkkain tähti.

LI ANDERSSON KIOSKIN SYVÄHAASTATTELUSSA

Kioskin Marja Sannikka tenttaa Li Anderssonia tiistaina suorassa lähetyksessä klo 19.30. Katso Areenasta tai TV2:sta.