THL:n asiantuntija Venäjän HIV-pommista: Huonolta näyttää

Aidsiin menehtyneiden muistopäivä toukokuussa 2011 Moskovassa. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA​
Aidsiin menehtyneiden muistopäivä toukokuussa 2011 Moskovassa. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA​

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen projektipäällikö Outi Karvonen pitää Venäjän HIV-tilannetta huolestuttavana. Eilen kerrottiin, että Venäjällä on lähes miljoona todettua HIV-tartuntaa

- Huonolta näyttää eikä tilanne ole paranemassa millään tavalla, hän toteaa. 

Käytännössä tällaisesta ennaltaehkäisystä - tai sen puutteesta - tulee hirveät taloudelliset kustannukset

Karvonen kertoo, että aikaisemmin pääasiassa huumeidenkäyttäjien keskuudessa likaisten ruiskujen välityksellä levinnyt HI-virus on alkanut levitä Venäjällä erityisesti heteroseksin kautta. 

Venäjän HIV-pommi on kytenyt jo pitkään

Karvosen mielestään syy surkeaan tilanteeseen on venäläisessä terveyspolitiikassa. Kondomin käytön mainostamista ei sallita, ja seksivalistuksena ihmisiä kehotetaan pidättäytymään esiaviollisesta seksistä ja avioliitossa pysymään uskollisina toisilleen. 

- Venäjällä on jo pitkään kytenyt HIV-pommi, jos sitä haluaa sellaiseksi kutsua. Käytännössä tällaisesta ennaltaehkäisystä - tai sen puutteesta - tulee hirveät taloudelliset kustannukset, Karvonen lisää. 

Jos käyttää maksullista seksiä Pietarissa tai muualla Venäjällä, kannattaa pitää huoli ehkäisystä.

Kansainvälisen järjestötoiminnan ja kansalaisjärjestöjen rahoittajien kuten Global Fund -organisaation toiminnan hiipuminen Venäjällä on merkinnyt myös sitä, että testauspisteitä tai likaisten ruiskujen vaihtopaikkoja on yhä vähemmän.

- Lakipykälistä käy ilmi, että ruiskuneulojen vaihto ei ole Venäjällä suotavaa, Karvonen kuvailee naapurimaan tilannetta.

Pietarissa on noin 50 000 HIV-positiivista

Suomalaisten suosiman matkakohteen Pietarin asukkaista yhdellä prosentilla on HIV. Se tarkoittaa tutkijan mukaan sitä, että virus on generalisoitunut eli muuttunut yleiseksi väestössä. Niin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa, myös Venäjällä kannattaa olla tarkkana, kun haluaa petipuuhiin.

- Jos käyttää maksullista seksiä Pietarissa tai muualla Venäjällä, kannattaa pitää huoli ehkäisystä, Karvonen muistuttaa.