Tutkija: Hirmuhallitsijat hillitsevät pakolaisvirtoja

Kuva: Teemu Kiviniemi

Mikään ei viittaa siihen, että Syyriassa neljä vuotta jatkunut sisällissota olisi rauhoittumassa lähiaikoina. Näin tulee kuitenkin lopulta tapahtumaan, sanoo Lähi-idän konflikteja tutkinut tutkijaupseeri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Islamilaisessa maailmassa alueelliset konfliktit kehittyvät usein samalla tavalla. Kun alueella syntyy konflikti, joka asettaa koko yhteiskunnan sekasortoon, paikalle ilmestyy aina ennemmin tai myöhemmin jihadistinen ryhmä, joka pyrkii hyödyntämään tilannetta ja pääsemään kiinni valtaan.

Syyriassa levotonta tilannetta on hyödyntänyt terroristijärjestö Isis. Ääri-islamistit ovat kasvattaneet jalansijaansa maassa, jota ei sisällissodan myötä johda oikeastaan enää kukaan.

Vaihtoehtoina terroristijärjestö tai hirmuhallitsija

– Jos tämä kehitys jatkuu, Isis voi hyvinkin saada vallan Syyriassa, jolloin tilanne rauhoittuisi. Ongelma vain on se, että Isisin arvot ovat täydellisessä ristiriidassa länsimaiden kanssa. Sen ei voida antaa tapahtua, Paronen sanoo.

Muammar Gaddafi oli suurin yksittäinen este Eurooppaan saapuville pakolaisvirroille.

Mitä EU:n pitäisi tehdä, jotta turvapaikanhakijoiden virta pienenisi?

– Jos heittäydyn täysin inhorealistiksi, niin sanoisin, että tehokkain tapa olisi palata entiseen. Otetaan esimerkiksi Libyan tilanne. Useat Euroopan maat tukivat Libyan diktaattoria Muammar Gaddafia, joka ihmisoikeuksia loukkaavilla tavoillaan esti pakolaisten pääsyn Eurooppaan. Kun Gaddafi syöstiin vallasta, turvapaikanhakijoille avautui mahdollisuus paeta Libyan läpi, joka on yksi Afrikan vilkkaimmista siirtolaisreiteistä. Nyt jälkikäteen voisi sanoa, että Muammar Gaddafi oli suurin yksittäinen este Eurooppaan saapuville pakolaisvirroille.

Miksi näin ei sitten tehdä?

– Eihän kukaan poliitikko voi sanoa, että meidän pitäisi nyt ehdottomasti nostaa sotilasdiktaattori valtaan Syyriassa tai Libyassa, jotta siirtolaisvirrat saataisiin tulpattua. Se olisi poliittinen itsemurha. Ja ennen kaikkea täysin moraalitonta.