Tubettajan vinkki aloittelijalle: Jätä kertomatta se, mitä et kerro äidille

Papananaama Kioskin vieraana.​
Papananaama Kioskin vieraana.​

Keskiviikkona Kioskissa tutustuttiin neljään suosittuun suomalaiseen tubettajaan: Papananaamaan, Hermanni Hyyryläiseen, Stunt Freaks Teamin Juha Ruokolaiseen ja Annika Jaakkolaan.

Heistä jokainen joutuu miettimään myös suhdettaan myös julkisuuteen ja tunnistettavuuteen. Kukaan heistä ei halua paljastaa liikaa omasta henkilökohtaisesta elämästään tuhansille seuraajilleen. 

Hyvä nyrkkisääntö on se, että jätä kertomatta kaikki, mitä et äidillesi kertoisi. - Papananaama

StuntFreaks Teamin Juhan mielestä Youtube-julkisuus antaa mahdollisuuden pysyä uskollisena omille jutuilleen. Jos joku ei tykkää Juhan ja muiden tekemistä jutuista, kanavan seuraamisen voi aina lopettaa. 

– TV-julkkis ei voi kiroilla tai juoda viinaa ohjelmassa, vaikka haluaisi, Juha arvioi. 

Hän kertoo, että häntä ei juurikaan kukaan tunnista, paitsi 13-vuotiaat polkupyöräpojat. 

– En paljasta henkilökohtaisia asioita ja videoissakin olen usein kypärä päässä, hän lisää.

Itsetunto pitää olla hyvä, koska negatiivista palautetta tulee

Sini Laitisen eli Papananaaman mielestä on käytettävä omaa järkeä ja kestettävä seuraukset, mikäli haluaa jakaa kaiken elämästään. Vähän tyhmää se hänen mielestään silti on.

– Hyvä nyrkkisääntö on se, että jätä kertomatta kaikki, mitä et äidillesi kertoisi. Paitsi jos teillä on omituisen läheiset välit, niin älä kerro sitäkään.

Tubettaja Hermanni Hyyryläinen tunnetaan sympaattisista videoistaan. Seuraajia Hermmanni-kanavalla on reilut 7600. Hän myöntää olevansa tarkkana sen suhteen, mitä julkaisee kanavallaan. 

 – En puhu siitä, jos minulla on huono päivä tai muistakaan negatiivisista asioista. 

Lisäksi hän on kysyy aina kavereiltaan heidän suostumustaan esiintyä videopäivityksissä. Hän ei halua, että mahdollinen kritiikki koskaan kohdistuu hänen ystäviinsä. Hermanni kertoo saavansa jonkin verran negatiivista palautetta, joka kohdistuu erityisesti hänen ulkonäköönsä. Tämä ei kuitenkaan tubettajaa vaikuta haittaavan. 

– Itsetunto pitää olla kunnossa, koska negatiivisia kommentteja ei voi ottaa itseensä, hän vinkkaa tubetuksesta haaveileville. 

Vloggaaja Annika Jaakkola on ollut tarkka yksityisyytensä kanssa. Ennen hän ei paljastanut seuraajille edes etunimeään.

– Äiti on aina varoitellut, että älä kerro kaikkea netissä. Nykyään on kuitenkin niin paljon vloggajia, jotka paljastavat itsestään vähän enemmän, että sitä uskaltaa itsekin.

 Itsetunto pitää olla kunnossa, koska negatiivisia kommentteja ei voi ottaa itseensä. - Hermanni Hyyryläinen

Yksityisyyden verhon raottamisesta ei kuitenkaan juuri ole koitunut seurauksia. Ainoastaan kerran yksi Annikan Instagram-seuraajista oli tiedustustellut kommenteissa asuuko Annika tietyllä asuinalueella.

– Se oli vähän pelottavaa, koska just siellä mä asun.

Juudit Häsä

Kirjoittaja on #ylensiisti-kesätyöntekijä, joka on somessa kuin kala vedessä. 

Katso koko lähetys!