Testasimme katsojien vinkkaamat mättömestat

Kioskin kesäkiertueen kyntäessä Suomen maata ristiin ja rastiin piti tottakai katsastaa myös maakuntien mättötarjonta. Itseoikeutettuna Kioskin ruoka-asiantuntijana jaoin mätöistä arvosanoja asteikolla yhdestä viiteen.

Ensimmäisenä kohteena oli useita vinkkauksia saanut Kauppayhtiö Rollossa, jossa Silli kokkaili minulle sinihomejuustoburgerin. 

Seuraavaksi listalle päätyi savolaisuuden hulluuden ja italialaisen veikeyden yhdistävä ravintola Trattoria Sorrento Kuopiossa. Nuccin veljesten läpänheitolta ja laululta ei meinannut ehtiä pastaan koskea, mutta kaikeksi onneksi maltoin mieleni.

Joensuussa Ilosaaren jälkeen oli aika nuupahtanut tunnelma, mihin hain parannusta valtavasta valikoimastaan tunnetusta pizzeria Roihusta.

Jo Oulusta saakka kolottanutta makeanhammasta pääsin hellimään Jyväskylän Pakkunakkutalossa, missä oltiin hyvin salaperäisiä. Pekoni pelasti kuitenkin päivän, kuten niin monta kertaa aiemminkin.

Vaasassa koin kiertueen suurimman yllätyksen sushiravintola Magokorossa ja se näkyi pisteissä! Itken vieläkin itseni uneen muistellessani sitä sushia.

Mättöä maakunnissa huipentui Poriin, jossa kohteenani oli vanha kunnon snägäri, Maxi Burger. Mesta on tarjoillut porilaisille mättöä jo vuosikymmenet, mutta Pata-burger sai minut lähinnä filosofiseksi mättökulttuurista.

Kaiken kaikkiaan ympäri Suomea löytyy monenlaista sapuskaa. Ehkä suurin yllätykseni oli se, että monet ravintolat olivat kalliimpia kuin vastaavat pääkaupunkiseudulla, mutta taso ei noussut samassa suhteessa. Tämä huomio ei siis perustu pelkästään yllä oleviin ravintoloihin, vaan on keskiarvio kaikista, joissa matkan aikana söin ja yritin käydä mahdollisimman erilaisissa ja eritasoisissa paikoissa. Tiedän myös, että joillakin paikkakunnilla vaihtoehdot ovat vähissä, mutta mitä järkeä on hemmotellla itseään ravintolassa, jos palvelu on huonoa palvelua tai varsinkin ruoka on pahaa.

Aivan todellisia helmiäkin löytyi, juuri sellaisia kuten Trattoria Serranto ja Magokoro, sekä monia muita, jotka eivät mahtuneet sarjaan. Suomessa on monia ravintoloita, jotka tekevät omaa juttuaan taidolla ja sydämellä ja niitä kannattaa tukea!