Tämän takia et ymmärrä poliitikon puheesta mitään

Kuva: Yle​
Kuva: Yle​

Kestävyysvaje, soten tuottamis- ja järjestämisvastuu...

Poliitikkojen käyttämä puhuttu kieli kuulostaa toisinaan vaikeaselkoiselta työpaikkajargonilta, johon ”tavallisen kansan” on liki mahdotonta päästä sisään. 

Erityisesti eduskuntavaalien alla kansanedustajien ja kansanedustajaehdokkaiden puheet kiinnostavat, mutta ovatko ne tarpeeksi ymmärrettäviä? Suositun White Trash Disease -blogin kirjoittaja Natalie Tolmatsova ei aio äänestää mm. sen takia, että ei saa tolkkua poliitikkojen puheesta

Kysyimme puhetaidon kouluttajalta sekä eduskunnan jättävältä kansanedustajalta, miksi monet eivät ymmärrä sitä kieltä, mitä esimerkiksi kansanedustajat käyttävät. 

Puhetaidon kouluttaja kehottaa vaatimaan selkeämpää puhetta

Puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio muistuttaa poliitikon työtehtävästä. Heille maksetaan siitä, että he perehtyvät monenlaisiin vaikeaselkoisiin asioihin ja kysymyksiin ja tekevät ratkaisuja. Näistä asioista ja päätöksistä kertominen kuuluu kansanedustajan työhön, mutta seuraavanlaiset syyt saattavat tehdä kansanedustajan puheesta vaikeasti ymmärrettävää. 

Ongelmat:

  • Kansanedustaja ratkaisee asioita, jotka ovat koko kansalle yhteisiä. Näitä asioita säädetään laeilla. Lakien säätämistyö vaatii lakiteknisen kielen osaamista ja käyttöä. 
  • Tällä hetkellä kansanedustajien ja muiden poliitikkojen työlistalla on vaikeita asioita, kuten talouspoliittisia päätöksiä, joista yksinkertaistetusti puhuminen saattaa olla vaikeaa.
  • Poliitikolle on tärkeää pysyä uskottavana: vaikeaselkoisen teknisen kielen muuttaminen liian yksinkertaiseksi ei välttämättä tee oikeutta aiheena olevalle asialla. 
  • Politiikalla voi olla maine, että siitä puhuminen edellyttää vaikeaselkoista kieltä. 

Mustakallion ​ratkaisut:

  • Poliitikon pitäisi selvästi tuoda esille arvomaailmansa, jonka pohjalta hän tekee päätöksiä. Tämä helpottaa kansalaista valitsemaan edustajansa ja myöhemmin ehkä ymmärtämäänkin tätä. 
  • Kun itse uskoo pystyvänsä vaikuttamaan asioihin, myös poliittisen keskustelun seuraaminen muuttuu mielekkäämmäksi. Silloin on tärkeää, että poliitikko puhuu selkeästi.
  • Äänestäjänä ja kansalaisena vaadi edustajaltasi selkeämpää kieltä. Lähetä viesti sosiaalisessa mediassa ja kysy mitä ihmettä hän tarkoitti lausunnolla, jota et ymmärtänyt. Vaalien alla lukuisat kansanedustajat ovat konkreettisesti tavattavissa esimerkiksi toritapahtumissa, mene paikalle ja pyydä kansanedustajaasi selittämään mieltäsi askarruttava asia selkeämmin. 

Osmo Soininvaara kummeksuu kapulakieltä

Osmo Soininvaara. Kuva: Yle.​
Osmo Soininvaara. Kuva: Yle.​

Konkarikansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) jättäytyy tänä keväänä pois eduskuntatyöstä. Hän ihmettelee joidenkin työkavereidensa ja muiden politiikkojen tapaa käyttää kimuranttia kieltä puhuessaan tärkeistä asioista. Soininvaaran mielestä kapulakielen käyttämiseen voi olla useampikin syy.

Ongelmat: 

  • Poliitikot eivät uskalla puhua suoraan, vaan yrittävät piiloutua munkkilatinan taakse. 
  • Jos poliitikot sanoisivat sen mitä tarkoittavat, joku aina pahastuisi ja kokisi sen muuna kuin oman etunsa mukaisena.
  • Poliittisessa jargonissa käytetään paljon abstrakteja käsitteitä, eikä välttämättä niitä käyttävä kansanedustajakaan tiedä, mitä niillä oikeasti tarkoitetaan. 
  • Kapulakielisyys peittää sen asian, että kansanedustaja ei tunne aihetta kunnolla. 
  • Joidenkin mielestä on hienoa puhua vaikeasti ymmärrettävällä tavalla. 

Soininvaaran ratkaisut: 

  • Kansanedustajien pitää alkaa puhua selkeää suomen kieltä ja yksinkertaistetusti vaikeista asioista. 
  • Kuka tahansa voi kysyä päättäjiltä, mitä nämä tarkoittavat puhuessaan vaikeaselkoisesti.
  • Äänestetään niitä, jotka pystyvät puhumaan vaikeista asioista ymmärrettävällä tavalla.