Tällainen on uusi pääministerimme Juha Sipilä

Juha Sipilä on koulutukseltaan diplomi-insinööri.​
Juha Sipilä on koulutukseltaan diplomi-insinööri.​

53-vuotias Juha Sipilä on vaalit voittaneen Keskustan puheenjohtaja ja kansanedustaja. Hän aloittaa tällä viikolla hallitustunnustelut, eli sovittelut puolueiden kesken siitä, ketkä muodostavat hallituksen. Oulun vaalipiiristä ponnistava Sipilä on näin myös Suomen tuleva pääministeri.

Sipilä on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Ennen politiikkaan siirtymistä hän tuli tunnetuksi yrittäjänä ja hallitusammattilaisena. Sipilä on ollut naimisissa vuodesta 1981 saakka ja vaimonsa kanssa hänellä on viisi lasta ja kuusi lastenlasta. Sipilän lapsista nuorin menehtyi keväällä 2015. 

Mutta millainen ihminen Juha Sipilä on? Näin hän kertoi Kioskille itsestään ennen vaaleja:

Henkilö, jonka kanssa haluaisin ottaa selfien:

Nuorimman poikani kanssa, jos se olisi vielä mahdollista.

Rakastan: 

Perhettäni

Halveksin:

Epärehellisyyttä

Pelkään:

Itsekkyyden ja oman edun tavoittelun lisääntymistä

Kirja, joka kaikkien pitäisi mielestäni lukea:

Suomi öljyn jälkeen. Erityisesti nuorten näkökulmasta on tärkeää, että otetaan kunnon askeleita fossiilitaloudesta kohti uusiutuvaa energiaa, bio- ja kiertotaloutta.

Elokuva, joka on tehnyt minuun vaikutuksen:

The Ultimate Gift

Sovellus, jota käytin viimeksi:

Finnairin check in -sovellus

Viimeisin asia, jonka googlasin:

biomassojen kasvu globaalisti

Henkilö, jonka kanssa haluaisin ottaa selfien:

Nuorimman poikani kanssa, jos se olisi vielä mahdollista.

Kun vaihdan vapaalle:

Menen verstaalle tai Kärppä-peliin

Moni ei tiedä, että minä:

Vähensin suunnitelmallisesti oman talouden tuottamaa hiilijalanjälkeä. Syntyi puukaasuauto, lämmityksessä sähkölämmitys vaihtui vesikiertoon/puulämmitykseen ja käyttösähköä tein puuhakkeesta ja aurinkopaneeleilla.

Minusta tuli poliitikko, koska:

Koin sen kansalaisvelvollisuudeksi

Työssäni raskainta on:

Tahallinen väärinymmärtäminen

Työssäni parasta on:

Ihmiset

Entä Suomi?

Sipilä kertoi Kioskille, että hänen mielestään Suomen suurimmat ongelmat tällä hetkellä ovat velaksi eläminen, työttömyys ja eriarvoisuus. Näihin ongelmiin Sipilän johtama hallitus todennäköisesti (ja toivottavasti!) siis pureutuu heti nelivuotisen kautensa alkajaisiksi.

Mutta mitä ratkaisuja uusi pääministerimme tarjoaa?

– Velaksi elämisen pitää loppua kuudessa vuodessa tiukalla menokurilla, säästöillä, talouskasvulla, tuottavuudella ja byrokratian purkamisella. Meidän on luotava Suomeen 200 000 uutta työpaikkaa yksityiselle sektorille seuraavan kymmenen vuoden aikana, muuten emme selviä tästä vakavasta tilanteesta. 

Ja miten kasvava työttömyysongema ratkaistaan?

– Yrittäjyyden edellytyksiä täytyy parantaa, työnantajamaksuja alennetaan määräaikaisesti kahdella prosentilla, alle tuhannen euron pörssiosingot laitettava verovapaiksi ja ansiotuloissa työtulovähennystä korotetaan pieni- ja keskituloisille. Yrittämisen tueksi tarvitaan uudenlaisia starttirahoja.

Entä se eriarvoisuus?

– Suurin keino torjua ja vähentää eriarvoisuutta on saada Suomeen lisää työpaikkoja ja talouskasvua. Näin meillä on varaa turvata kaikille suomalaisille hyvät palvelut ja riittävä toimeentulo.

Arvot?

Sipilä oli eduskuntapuolueiden puheenjohtajista ainoa, joka ei osallistunut Kioskin arvotentteihin ennen vaaleja. Keräsimme hänen mielipiteitään arvokysymyksistä, lue lisää tästä.