Suomen Vastarintaliike sai alkunsa kirjeenvaihdosta natsirikollisen kanssa – Kioski listasi synkän historian

Äärioikeistolainen SVL eli Suomen Vastarintaliike on ruotsalaisen Svenska motståndsrörelsenin sisartoimija. Molemmat kuuluvat Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen. Liikkeellä on Suomen ja Ruotsin lisäksi toimintaa myös Norjassa ja Tanskassa. 

Sisäministeriön vuonna 2014 julkaiseman Väkivaltainen ekstremismi Suomessa –tilannekatsauksen mukaan SVL voidaan määritellä vallankumoukselliseksi ja luonteeltaan militantiksi liikkeeksi. SVL on organisoituna, demokratianvastaisena ja militanttina liikkeenä potentiaalisesti vaarallinen, raportissa todetaan.

Liike on ollut otsikoissa tänä vuonna jo ennen Jyväskylän lauantaisia pahoinpitelyitä ja mellakointia

Maaliskuussa liikkeen aktiivi tuomittiin laittoman henkilörekisterin ylläpitämisestä. Noin 300 henkilön listassa ihmisiä oli jaoteltu muun muassa etnisen ja poliittisen vakaumuksen perusteella. Lista löytyi liikkeen aktiivin taskusta jo vuonna 2013 Jyväskylän kirjastopuukotuksen yhteydessä. 

Kioski koosti aikajanalle liikkeen historiaa ja sen iskuja.

Silminnäkijä luotasi SVL:n syntyhistoriaa ja tavoitteita

Ylen Silminnäkijän vuonna 2013 esittämässä Valkoisen vallan soturit -ohjelmassa tutustuttiin liikkeen taustoihin Suomessa ja Ruotsissa. SVL:n jäsenet kieltäytyvät järjestelmällisesti haastatteluista, mutta ohjelmassa kuultiin esimerkiksi suojelupoliisien asiantuntijoita. 

– Vastarintaliikkeen tavoitteena on homogeeninen pohjoismainen etninen valta, sanoo Ahn-Za Hagström, Ruotsin Turvallisuuspoliisin pääanalyytikko.

Ohjelmassa kuultiin myös SVL:n entisen johtajan Henrik Holapan kommentteja liikkeen radikaalista toiminnasta. 

–  Minun mielestäni meidän asiamme on pyhä, eikä meitä estä mikään, ei vankilatuomio eikä mikään mitä rotumme vastustajat yrittävät. 

Katso koko ohjelma: