Tällaisia ovat Suomen nuorimmat kansanedustajat

Uuteen eduskuntaan valittiin 14 alle 30-vuotiasta kansanedustajaa. Se on viisi alle 30-vuotiasta edustajaa enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2011! Nuorista kansanedustajista kuusi on naisia ja kahdeksan heistä on miehiä. Uusien kansanedustajien keski-ikä kuitenkin on 47,3 vuotta. Millaisia uuden eduskunnan nuoret toivot ovat?

Petri Honkonen, 27 vuotta, keskusta

Petri Honkonen Kuva: Yle​
Petri Honkonen Kuva: Yle​

Petri Honkonen on historian ja yhteiskuntaopin opettaja Saarijärveltä. Kansanedustajana hän aikoo ajaa erityisesti Keski-Suomen kehittämistä, johon kuuluu mm. työllisyyden parantaminen ja alueen tieverkoston vahvistaminen. Hän kertoo suhtautuvansa asioihin maanläheisesti. 

Katri Kulmuni, 27 vuotta, keskusta

Katri Kulmuni Kuva: Yle​
Katri Kulmuni Kuva: Yle​

Katri Kulmuni sai suuren äänisaaliin Lapin alueelta ja päihitti mm. äänikuningas Paavo Väyrysen. Hän kuvailee itseään uuden sukupolven kansainväliseksi poliitikoksi, joka uskaltaa avata suunsa myös Helsingissä. Kulmuni haluaa pitää huolen siitä, että lähipalvelut, kuten koulut ja sosiaali- ja terveyspalvelut ovat lähellä ihmistä kaikkialla Suomessa. 

Antti Kurvinen, 28 vuotta, keskusta

Antti Kurvinen Kuva: Yle​
Antti Kurvinen Kuva: Yle​

Pohjanmaalta kotoisin oleva juristi Antti Kurvinen on ilmoittanut olevansa ”koko Lakeuden oma asiamies”. Hänen mukaansa vain koulutus ja osaaminen varmistavat pärjäämisen muuttuvassa maailmassa. Kurvinen puhuukin erityisesti (paikallis)yrittäjyyden puolesta. 

Simon Elo, 28 vuotta, perussuomalaiset

Simon Elo Kuva: Yle​
Simon Elo Kuva: Yle​

Espoon kaupunginvaltuutettuna toimiva Simon Elo ajaa maahanmuuttokriittistä linjaa. Hän uskoo, että puoluerajoja ylittävällä yhteistyöllä, joka kohdistuu esim. työllisyyden parantamiseen ja yrittäjyyden tukemiseen, saadaan Suomi nousuun. Elo sallisi sen, että viiniä ja a-olutta voisi ostaa ruokakaupasta.

Tiina Elovaara, 28 vuotta, perussuomalaiset

Tiina Elovaara Kuva: Yle​
Tiina Elovaara Kuva: Yle​

Tamperelainen Tiina Elovaara uskoo tuovansa politiikkaan inhimillisyyttä. Lisäksi hän haluaa kaventaa eduskuntapolitiikan ja äänestäjien välistä etäisyyttä ja tehdä päätöksenteosta avoimempaa. Elovaara opiskelee Tampereen yliopistossa aikuiskasvatusta ja toimii kaupunginhallituksessa puolueensa edustajana. 

Olli Immonen, 29 vuotta, perussuomalaiset

Olli Immonen Kuva: Yle​
Olli Immonen Kuva: Yle​

Olli Immonen on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta. Hän korostaa erityisesti suomalaisten edun ajamisen tärkeyttä ja suhtautuu kriittisesti maahanmuuttoon. Hänet tunnetaan Suomen Sisu ry:n puheenjohtajana. Lisäksi hän vastustaa ”pakkoruotsia”. Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2011 Immonen oli nuorin läpimennyt kansanedustaja. 

Wille Rydman, 29 vuotta, kokoomus

Wille Rydman Kuva: Yle​
Wille Rydman Kuva: Yle​

Wille Rydman on Kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteeri ja kaupunkipoliitikko Helsingistä. Hän tuli tunnetuksi Kokoomusnuorten oikeistosiivessä. Rydman ajaa äänekkäästi ”suurempaa yksilönvapautta”. Hän haluaa tasapainottaa valtiontaloutta ja pitää Suomen puolustuskyvyn uskottavana. 

Saara-Sofia Sirén, 28 vuotta, kokoomus

Saara-Sofia Siren Kuva: Yle​
Saara-Sofia Siren Kuva: Yle​

Saara-Sofia Siren on turkulainen aluepoliitikko ja kauppatieteiden maisteri. Hänet tunnetaan etenkin liikunta-asioita osaavana poliitikkona. Siren ajaa politiikallaan kestävää kehitystä talouden ja ympäristön näkökulmista. Kärkiteemoikseen hän luettelee pienyrittäjien tukemisen ja Itämeren suojelun.

Sanna Marin, 29 vuotta, sosiaalidemokraatit

Sanna Marin Kuva: Yle​
Sanna Marin Kuva: Yle​

Sanna Marin on Tampereella tunnettu aluepolitiikko ja SDP:n varapuheenjohtaja. Koulutukseltaan hän on hallintotieteiden kandidaatti. Marin ajaa vahvasti tasa-arvoa niin talous- kuin arvokysymyksissä. Hän on sateenkaariperheen lapsi.

Joona Räsänen, 28 vuotta, sosiaalidemokraatit

Joona Räsänen Kuva: Yle​
Joona Räsänen Kuva: Yle​

Joona Räsänen on Demarinuorten puheenjohtaja ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Lohjalta. Hänet tunnetaan myös opiskelijapolitiikan vaikuttajana. Koulutukseltaan Räsänen tradenomi. Hän on omien sanojensa mukaan enemmän käytännönläheinen puurtaja kuin teoreettinen ahertaja.

Ilmari Nurminen, 24 vuotta, sosiaalidemokraatit

Ilmari Nurminen Kuva: Yle​
Ilmari Nurminen Kuva: Yle​

Ilmari Nurminen on kunta- ja aluejohtamisen opiskelija Sastamalasta. Hän on myös tulevan eduskunnan nuorin kansanedustaja 24-vuotiaana. Nurminen on opiskelujensa yhteydessä tutkinut vanhainkotien elinoloja ja tullut tunnetuksi vanhusten ja omaishoitajien puolustajana. 

 

A photo posted by Ilmari Nurminen (@nurminenilmari) on Feb 23, 2015 at 8:30am PST

Ozan Yanar, 27 vuotta, vihreät

Ozan Yanar Kuva: Yle​
Ozan Yanar Kuva: Yle​

Ozan Yanar on taloustieteen opiskelija ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton toinen puheenjohtaja Helsingistä. Yanar tunnettiin ennen eduskuntavaalikampanjointia juuri opiskelijapolitiikasta. Hänet tunnetaan feministinä ja seksuaalivähemmistöjen puolestapuhujana. Yanar haluaa ajaa talouspolitiikkaa, joka luo myös ympäristön kannalta kestävää kasvua.

Li Andersson, 27 vuotta, vasemmistoliitto

Li Andersson Kuva: Yle​
Li Andersson Kuva: Yle​

Li Andersson on turkulainen vasemmistovaikuttaja ja näiden vaalien ääniharava. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden kandidaatti. Andersson tunnetaan feministinä ja valtarakenteita murtamaan pyrkivästä politiikasta.

Hanna Sarkkinen, 26 vuotta, vasemmistoliitto

Hanna Särkkinen Kuva: Yle​
Hanna Särkkinen Kuva: Yle​

Hanna Sarkkinen on oululainen filosofian maisteri. Hän on Oulun kaupunginvaltuutettu ja toimii myös Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtajana. Sarkkinen haluaa politiikallaan kaventaa tulo- ja terveyseroja. Hän kertoo, että politiikassa hänelle tärkeää on ihmisten välisen solidaarisuuden tukeminen.

Kioski TV2 klo 19:30 tiistaina 21. huhtikuuta 

Mihin suuntaan nuoret ja tuoreet vievät Suomea? Kioskissa mukana juuri valittuja nuoria kansanedustajia. #ylekioski