Suomen keikkatilanteessa poikkeuksellinen lörpsähdys - Lapissa ja Laukaassa menee silti kovaa

​Keikkoja tuhatta asukasta kohden: Lappi kärjessä. Linkki hyperaktiiviseen karttaan jutun lopussa.  Kuvakaappaus: Teosto.​​​​fi.​
​Keikkoja tuhatta asukasta kohden: Lappi kärjessä. Linkki hyperaktiiviseen karttaan jutun lopussa. Kuvakaappaus: Teosto.​​​​fi.​

Elävällä musiikilla on mennyt Suomessa  kovaa vuosikausien ajan ja keikat sekä tapahtumat ovat olleet mukavassa nousteessa. Nyt nousukäyrä lörpsähti laskuun. Teoston mukaan tilanne on poikkeuksellinen.

– Niin tässä sitä nyt ollaan. Ensimmäistä kertaa vuosiin nähdään tällainen pieni pudotus. Keikkoja oli 62 000 vuonna 2013 ja nyt vuonna 2014 oli 58 000. Kyllähän siinä on useamman tuhannen pudotus tapahtunut, kertoo Teoston tutkija Turo Pekari.

Mutta miksi?

– Monta vuotta määrä on aina vain kasvanut. Ehkä nyt on saavutettu jonkinlainen piste. Eihän se vain ole mahdollista Suomen kokoisessa maassa, missä on rajallinen määrä ihmisiä, että se aina vain kasvaisi ja kasvaisi, Pekari pohtii.

Äänitealan murros koettelee. Kun levymyynnin tulot vähenevät, niin bändit keikkailevat enemmän.

Pekarin mukaan tämä oli odotettavissa: Suomen taloudellinen tilanne ylipäänsä on iskenyt ravintoloihin ja tapahtumajärjestäjiin. Kansainvälinen kilpailu isoista artisteista on nostanut hintalaput pilviin.

– Lisäksi kyse voi olla ylitarjonnasta. Äänitealan murros koettelee. Kun levymyynnin tulot vähenevät, niin bändit keikkailevat enemmän. Mutta eiväthän nyt hekään voi loputtomiin keikkailla koko ajan enemmän.

Kokonaismäärä on laskenut, mutta asukasmäärään suhteutettuna kovin keikkapaikka on Lapissa: Pelkosenniemi. Myös Kittilä ja Kolari jyräävät.

– Tämä nyt tietystikin johtuu siitä, että Lapin alueella on paljon isoja hiihtokeskuksia joissa järjestetään hurja määrä keikkoja. Tuolla alueellahan ei itsessään asukkaita ole kovinkaan paljoa…, Pekari selventää.

Suuria kaupunkeja katsoessa kärjessä on Tampere, toisena Helsinki

Ja pelkkää lörpsähdystähän Suomen kartta ei ole. Pinnalle on päässyt muutama nousukas: Suurista kaupungeista lihamukin kotikaupunki Lahti (+10%) ja kalakukon kotikenttään kuuluva Kuopio (+9%). Pienemmissä kunnissa nousivat Laukaa (+15%) ja Järvenpää (+10%).

Häh, miksi nämä?

– No tuo Laukaa on kyllä minullekin mysteeri. Lahdessa, Oulussa ja Kuopiossa tarjonta on lisääntynyt ja aktiivista toimintaa riittää. Joensuu ja Seinäjoki ovat hyvä esimerkki aktiivisista elävän musiikin yhdistyksistä.

Teoston interaktiiviseen karttaan pääset tästä.