Suomalaisnaisen mustelmaiset pyllyt valloittavat maailmaa

Fifty Shades of Purple, 2014. Riikka Hyvönen. I Got a Really Beautiful Bruise on My Bum, Do You Want To See a Pic? It Has 12 Colours And Is the Size of My Head! 2015. Riikka Hyvönen. Oh Lord. Is That the One That Looks Suspiciously Like My Wheel?! God, I’m Sorry to Have Marked You So … Um, Think of It as a Love Bite? 2015. Riikka Hyvönen. Fresh Meat in Fishnets, 2015. Riikka Hyvönen. Wait Long Enough and Someone Will Find a Picture of Jesus in That Bruise! 2014.  Riikka Hyvönen.

”Minulla on todella kaunis mustelma pyllyssä, haluatko nähdä sen?” Tämä on taiteilija Riikka Hyvöselle ihan normaalia arkea – hänelle lähetetään kuvia mustelmaisista takapuolista ympäri maailmaa. Nyt kansainvälinen media on kiinnostunut Lapissa varttuneen naisen taidenäyttelystä Roller Derby Kisses.

– Aivan mahtavaa, että myös ihmiset taidemaailman ulkopuolelta ovat innostuneet taiteesta, ja ihan Roller Derbystä urheilulajina näyttelyn myötä, iloinen Riikka Hyvönen hihkuu puhelimeen.

Mutta onhan tämä aika hurjaa. Näyttelystä on kirjoitettu Ranskassa, Espanjassa, Argentiinassa ja juuri annoin pari haastattelua Jenkkeihin.

Roller Derby on vauhdikas ja fyysinen kontaktilaji, jossa kilpailijat rullaluistelevat. Laji on lähellä Hyvösen sydäntä, mutta taide pitää hänet nyt sen verran kiireisenä, että aikaa lajille ei paljoa riitä.

– Mutta onhan tämä aika hurjaa. Näyttelystä on kirjoitettu Ranskassa, Espanjassa, Argentiinassa ja juuri annoin pari haastattelua Jenkkeihin. Yhtä juttua on jaettu 40 000 kertaa. Näyttely on herättänyt niin paljon mielenkiintoa ympäri maailmaa, että sitä jatketaan elokuun 20. päivään asti, hän sanoo.

 

The show is up!

A photo posted by Riikka Hyvönen (@riikka.hyvonen) on Jun 18, 2015 at 8:13am PDT

Miksi pyllyt – miksi mustelmat? Ja miksi kaikki on niin ISOA?

Näyttely sai ensimmäisen sykäyksen pari vuotta sitten, kun hän kuvasi parin ystävänsä mustelmia. Roller Derbyssä vallitsevat asenteet tekivät Hyvöseen vaikutuksen. Iso peppu ja iso mustelma ovat ylpeyden aiheita.

– On todella mielenkiintoista, miten derby-naiset näkevät mustelmat palkintoina. Ne ovat leimoja hyvin pelatusta pelistä, ja mustelmakuvia jaetaan ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Laji on fyysistä voimaa vaativa, jossa tarvitaan lihaksia ja voimaa. Iso takapuoli auttaa blokkaamaan ja taklaamaan.

Hyvösen taiteilemat peput eivät ole mitään hatusta heitettyjä. Teoksien esikuvat ovat ihan oikeita mustelmia ja eläviä ihmisiä – tarkemmin sanottuna Hyvösen mustelmaisia ystäviä.

 

Cami and her bruise!

A photo posted by Riikka Hyvönen (@riikka.hyvonen) on Jun 25, 2015 at 1:42pm PDT

– Näin on. Mutta nyt ihmiset lähettävät minulle innoissaan kuvia ympäri maailmaa ja toivovat joskus pääsevänsä muotokuviin. Nimi Roller Derby Kisses tulee siis siitä, että suukolla viitataan juurikin mustelmaan – se on yleensä kaverin antama pieni lovebite pelin aikana.

Ja koossa ei ole säästelty. Takapuolet koristavat Suomen Lontoon instituutin gallerian seiniä metreittäin. Kuudesta teoksesta suurin painaa 50 kiloa.

– Mustelmien kauneus ja niiden merkitys derby-naisille on se juttu. Derby-naiset ovat joka tapauksessa näyttäviä ja he ovat ylpeitä isoista takapuolistaan. Halusin näyttää isoina ja kauniina kaikki mustelman eri tasot ja värit, jolloin vivahteet tulevat esiin.

 

London vs Toronto

A photo posted by Riikka Hyvönen (@riikka.hyvonen) on Apr 12, 2014 at 8:15am PDT

Teokset eivät ole vain kankaalle tehtyjä maalauksia, vaan veistoksen ja maalauksen välimuotoja. Livenä voi nähdä, kuinka teokset ovat kolmiulotteisia.

– Käytin muun muassa nahkaa, glitteriä ja MDF-levyjä. Lopputulos on todella veistoksellinen.

 

Finishing touches

A photo posted by Riikka Hyvönen (@riikka.hyvonen) on Jun 24, 2015 at 4:38am PDT

Porojen keskeltä idolien jalanjäljille

Mutta miten oikein Hyvönen päätyi Lontoon taidepiireihin? Juuret ovat tukevasti Rovaniemellä.

– Siellä vartuin ensimmäiset 18 vuotta. Olin jo ihan pienenä päättänyt, että minusta tulee taiteilija. Yhteiskunta ja muut ihmiset saivat minut kuitenkin uskomaan, että ihmisellä pitää olla oikea ammatti – eihän sitä nyt voi olla vain taiteilija! hän naurahtaa.

Hyvönen kouluttautui maskeeraajaksi ja kampaajaksi. Hän työskenteli useissa musiikkivideoissa stailaajana ja meikkaajana. Jokin kuitenkin veti vielä taiteen puoleen, ja hän opiskeli Hyvinkään taidekoulussa kuva-artesaaniksi.

Ajattelin, että haetaan nyt sitten sinne. Valmistuin tänä kesänä.

Nälkä kasvoi syödessä ja Hyvönen päätti hakea opiskelemaan Lontoon maineikkaaseen Goldsmithin yilopistoon. Siellä ovat opiskelleet muun muassa muotisuunnittelija Vivienne Westwood ja yksi Ison-Britannian menestyneimmistä taiteilijoista Damien Hirst.

– Oli tunne, että on opiskeltava lisää. Goldsmithin yliopistosta tuli paljon lempitaiteilijoitani ja olin kuullut koulusta paljon hyvää. Ajattelin, että haetaan nyt sitten sinne. Valmistuin tänä kesänä.

 

Today I'm wearing Challenge Extreme, Dust and Stress.

A photo posted by Riikka Hyvönen (@riikka.hyvonen) on May 20, 2015 at 7:56am PDT

Mustelmaiset pyllyt jatkavat vielä maailmanvalloitustaan, sillä Hyvöselle on ropissut kutsuja ryhmänäyttelyihin. Suomen Lontoon instituutista teoksia matkaa ensin Ranskaan ja pariin muuhun lontoolaiseen galleriaan.

Vastavalmistunut Hyvönen on herättänyt jo alkumetreillään sellaisen hulinan, että hänestä mitä luultavammin kuullaan vielä.