Suomalainen Kreikan pikkukylässä: Majatalon isäntä ehdotti turisteille mahdotonta lainajärjestelyä

Pankkiautomaatit avataan uudelleen maanantai-iltana. Kuva: EPA / Alexandros Vlachos​
Pankkiautomaatit avataan uudelleen maanantai-iltana. Kuva: EPA / Alexandros Vlachos​

Suomalainen Sami Vitikainen saapui sunnuntai-iltana mutkittelevan serpentiinitien jälkeen pieneen Dimitsana-nimiseen kylään Etelä-Kreikassa. Uutiset Kreikan kriisistä olivat ennättäneet kylään ennen suomalaisturisteja. Paikalliset seurasivat tilanteen uutisointia tarkkaavaisesti televisiosta ja netistä, sanoo Vitikainen.

He ajattelevat, että kyllä täällä ollaan aina pärjätty, niin miksei nytkin. - Sami Vitikainen

Vitikainen kertoo majatalon isännän pyytäneen vierailtaan anteeksi maanantaiaamuna. Varsinaista anteeksipyydettävää ei ollut, mutta paikallisilla on tunne, että kreikkalaisten pitää olla pahoillaan koko ajan kurjan taloudellisen tilanteensa takia.

– Vaikka mitä he tekisivät, niin silti asiat eivät toimi, Vitikainen kertoo miehen harmitelleen.

Tunnelma pienessä kylässä on jännittynyt ja odottava. Pankit ovat kiinni ja käteistä voi nostaa automaatilta vasta illalla. Pankki- ja luottokortit eivät enää toimi.

Majatalon isäntä pohti yhdessä matkailijoiden kanssa sitä, kuinka suomalaisturistit voisivat siirtää hänelle rahaa. Avunanto kuitenkin tyssäsi siihen, että miehellä ei ole käytännössä mahdollisuutta maksaa niitä rahoja takaisin, Vitikainen naurahtaa. 

Vaikka mitä he tekisivät, niin silti asiat eivät toimi. -Sami Vitikainen

Hänen mukaansa kylässä huomaa sen, kuinka paikalliset suhtautuvat Kreikan tilanteeseen kahdella tavalla. Osa väestä hamstraa bensaa ja rahaa, kun toiset suhtautuvat tilanteeseen rennommin.

– He ajattelevat, että kyllä täällä ollaan aina pärjätty, niin miksei nytkin.

Erityisesti viikon kuluttua järjestettävää kansanäänestystä odotetaan hermostuneena.

– Jos maa todetaan täysin maksukyvyttömäksi, niin kyllä täällä ollaan huolestuneita siitä, mitä sen jälkeen oikein tapahtuu.

Vitikaisen matka jatkuu Kreikassa vielä parin viikon ajan. Tässä vaiheessa häntä mietityttää se, kuinka hän pääsee loppuviikosta jatkamaan matkaa Kreetan saarelle paikallisen lentoyhtiön lennolla.

– Mahtaako niillä riittää bensaan rahaa, hän pohtii.

Mitä tapahtui viikonloppuna?