Stephen Fry: Jumala on itsekeskeinen mielipuoli

Stephen Fry. EPA/ALEX HOFFORD​
Stephen Fry. EPA/ALEX HOFFORD​

Ateistina tunnettu näyttelijä ja koomikkolegenda Stephen Fry puhuu irlantilaisessa The Meaning Of Life -ohjelmassa suunsa puhtaaksi Jumalasta. Sosiaalisessa mediassa Fryn haastattelu on herättänyt suurta huomiota. Hän on saanut kommenteistaan paljon kiitosta, mutta myös paljon kritiikkiä esimerkiksi Twitterissä. Keskiviikkona 28. tammikuuta verkossa julkaistu haastattelu on kerännyt Youtubessa yli kolme miljoonaa katselukertaa ja siihen on tartuttu useissa eri englanninkielisissä viestimissä.

Haastattelussa Frylta kysyttiin, mitä hän sanoisi Jumalalle, jos kohtaisi tämän.

– Luusyöpää lapsilla? Mitä se on olevinaan? Ettäs kehtaat! Ettäs kehtaat luoda maailman, jossa on tällaista kärsimystä, Fry latasi.

Bone cancer in children? What’s that about? How dare you!

"I’ll say, “Bone cancer in children? What’s that about? How dare you! How dare you create a world in which there is such suffering that is not our fault? It’s not right, it’s utterly, utterly evil. Why should I respect a capricious, mean-minded, stupid god, who creates a world which is so full of injustice and pain?” That’s what I would say."

Ohjelman juontaja Gay Byrne kysyi Frylta, ajatteleeko hän "pääsevänsä Taivaan porteista tuollaisen vastauksen jälkeen."  Fryn mukaan hän ei taivaaseen haluaisikaan:

– Tämän maailman luonut Jumala, jos maailman loi jokin jumala, on selvästi mielipuoli ja täysin itsekeskeinen. Meidän pitäisi viettää elämämme polvillamme häntä kiittäen? Millainen jumala tekee sellaista? Kyllä, maailma on suurenmoinen, mutta maailmassa on myös hyönteisiä, joiden elämäntehtävä on kaivautua lasten silmiin ja tehdä heistä sokeita. Ne oikein syövät tiensä ulos silmästä. Miksi? Miksi teit tällaista? Olisit helposti voinut tehdä luomakunnan, jossa tuollaista ei olisi olemassa. Tuollainen ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää.

Fryn mukaan ateismi on tehnyt hänen elämästään helpompaa ja "enemmän elämisen arvoista."

Utter maniac, totally selfish

"Because the god who created this universe, if it was created by a god, is quite clearly a maniac, utter maniac, totally selfish. We have to spend our life on our knees thanking him? What kind of God would do that? Yes, the world is very splendid, but it also has in it insects whose whole life cycle is to burrow into the eyes of children and make them blind. They eat outwards from the eyes. Why? Why did you do that to us? You could easily have made a creation in which that didn’t exist. It is simply not acceptable."

Jumalaa käsittelevä osa The Meaning Of Life -ohjelmasta on katsottavissa Youtubessa: