Pitääkö tässä vielä askarrellakin? Sossun pahviskanneriohje hämmentää

Hakemus from Yle Kioski on Vimeo.

Helsingin kaupunki on järjestänyt toimeentuloa hakeville tee se itse -vinkin. Sosiaali- ja terveysviraston nettisivuilla kerrotaan, kuinka hakea toimeentulotukea kirjallisesti tai sähköisesti. Nyt mukaan on myös liitetty opas, jossa näytetään, miten rakentaa ikioma kotiskanneri. 

Ohjeissa huomautetaan, että "käsivaralla kuvattaessa kuvan tekstinsisältöön tulee helposti epätarkkuutta". Testasimme kaupungin ohjeita ja rakensimme skannerin.

Voi ajatella, onko kaikilla toimeentulotuen hakijoilla ylipäänsä skanneriin soveltuvaa kamerakännykkää. Kysyimme Helsingin sosiaali- ja terveysviraston toimeentulotuen maksupäälliköltä Anne Qvistiltä, mistä on kyse. 

Anne Qvist, onko toimeentuloa hakevilla oikeasti aikaa askarrella skannereita?

– Kenenkään ei tietenkään tarvitse askarrella pahvilaatikkoa. Ajatuksena on se, että joku voi innostua kokeilemaan auttaisiko tämä hakemuksen tekemisessä. Haluamme rohkaista ihmisiä hakemaan toimeentulotukea sähköisesti.

​

Onko hakemusten laatu ollut aiemmin niin huono, että apuun tarvittiin kotitekoisia pahvilaitteita?

– Kun hakemuksesta ei saa selvää, lähetämme lisäselvityspyynnön. Aiemmin noin viidesosa hakemuksista olivat sellaisia, että meidän piti lähettää lisäselvityspyyntö. Nyt sähköisissä hakemuksissa on havaittu puutteita, kun järjestelmä on ihmisille vielä uusi. Tällaisten ohjeiden toivotaan helpottavan ihmisten asiointia. 

Onko tästä tullut mitään palautetta? Hyvää tai huonoa?

– Ei kumpaakaan.