Somessa kiertävä hipsteri-kurssi on totta: Luvassa diippiä filosofiaa

Oletko hipsteri?

Tätä kysymystä pyöritellään Vantaan aikuisopiston samannimisellä kurssilla kuudentoista tunnin ajan 6. lokakuuta alkaen.

Soitimme aikuisopiston koulutuspäällikkö Heli-Kaarina Degermanille ja kysyimme, mistä ajatus trendikkäältä kuulostavan kurssin järjestämiseen oikein syntyi.

Degerman kertoo, että aikuisopistoon lähetetään kurssitarjouksia, joiden pohjalta sitten pohditaan sitä, mikä olisi kiinnostava kurssi.

Kuvakaappaus

Hipsteriyden ytimeen pureutuva kurssi järjestettiin itse asiassa jo viime kevättalvella, mutta silloin se ei löytänyt suurta yleisöä, Degerman sanoo. Hänen mielestään hipsteri-ilmiö oli ehdottomasti tutustumisen arvoinen asia, ja se ansaitsi toisen mahdollisuuden.

– Emme lannistuneet, ja kurssi päätettiin järjestää uudelleen.

Voisi kuvitella, että kurssilla hahmotetaan vain hipsterin ulkoista habitusta ja suosikkibändejä. Degermanin mukaan opetusjaksolla mennään kuitenkin pintaa syvemmälle.

Luentosarja perustuu nimittäin ranskalaisfilosofi René Girardin ajatuksiin. Filosofin mukaan kulttuurimme perustuu jäljittelylle, eli mimesille. Mimeettinen halu puolestaan kuvastaa sitä, kuinka jäljittelemme niitä, joiden kaltaisia haluamme olla.

–  Ei tämä todellakaan ole pelkkää hömpönpömppää, Degerman painottaa.

No, mikä se hipsteri sitten oikein on? 

Näin Urbaani sanakirja selittää ilmiötä: 

Engl. hipster. Hipsterit ovat ihmisiä jotka yrittävät poiketa nk. massasta pitämällä (tai esittämällä pitävänsä) kaikesta - musiikista, elokuvista, vaatteista, hiustyyleistä, harrastuksista - mikä ei vielä ole noussut massan laajempaan tietoisuuteen tai ns. muotiin.

Koska hipstereiden halu poiketa on niin suuri, tapahtuu hyvin usein myös niin että hipsterit diggailevat jotakin ei vain undergroundia, vaan undergroundia ja paskaa, sillä hipsterit eivät tee päätöksiään sen perusteella onko jokin laadukasta, eettistä, kestävää, edullista tai mukavan tuntuista, vaan onko se valtavirtaa vai ei. Tämä on ehkä merkittävin yksittäinen hipstereitä yhdistävä ominaisuus.