Sipilän kotitehtävät: Vastausaikaa 3 tuntia/kysymys – jos et nuku

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) julkisti tiistaina kello 16:n jälkeen 15 kohdan listan, jolla hän haluaa selvittää puolueiden suhtautumisen mielestään keskeisiin kysymyksiin.

Jokainen hallitukseen haluava puolue on siis saanut kotitehtäviä. Aika vastaamiseen on rajattu. Kirjalliset vastaukset Sipilän kysymyksiin on toimitettava vappuaattoon kello 14 mennessä.

Juha Sipilä keskustan vaalivalvojaisissa vaali-iltana 19. huhtikuuta. Kuva: Tuomo Björksten/ Kioski​
Juha Sipilä keskustan vaalivalvojaisissa vaali-iltana 19. huhtikuuta. Kuva: Tuomo Björksten/ Kioski​

Vastausaikaa kaksi vuorokautta

Vastausaikaa 15 kysymykseen on noin 46 tuntia. Mikäli hallitukseen haluavan puolueen edustajat eivät nuku, vastausaikaa yhtä kysymystä kohti on näin ollen kolme tuntia neljä minuuttia.

Mikäli puolueen edustajat nukkuvat kahdet kahdeksan tunnin yöunet, vastausaikaa 15 kysymykseen jää 30 tuntia. Kunnolliset yöunet nukkuvilla hallitukseen haluavilla vastausaikaa kunkin kysymyksen kohdalle jää keskimäärin kaksi tuntia.

Tiukka aikataulu ei hetkauta ainakaan entistä pääministeripuoluetta kokoomusta. Puoluesihteeri Minna Arve kertoo, että kysymyksiä käsitellään sekä eduskuntaryhmässä että puoluehallituksessa.

– Kokoomus on tehnyt perusteellisen työn keväällä julkistaessaan oman vaihtoehtonsa strategiseksi hallitusohjelmaksi, ja se on luonnollisesti pohjana. Aikaa on riittävästi, arvioi Arve.

Tällaisiin kysymyksiin heidän on vastattava

Sipilän kotitehtävät eivät ole ihan helppoja. Suurin osa kysymyksistä on moniosaisia. Tässä muutama esimerkki:

1. kysymys

Mitkä ovat mielestänne "Suomi vuonna 2025" -vision avainsanat? Mitkä ovat strategisen hallitusohjelman 5 - 7 tavoitetta, joilla edetään parhaiten kohti asetettua visiota?

4. kysymys

Mitkä ovat konkreettiset keinot uusien työpaikkojen luomiseksi, yrittäjyyden edistämiseksi ja talouden kasvu-uralle saattamiseksi?

11. kysymys

Miten edistäisitte biotaloutta, kiertotaloutta, kestävää kehitystä ja suomalaisen ruuan tuotantoa?

KATSO KAIKKI KYSYMYKSET (Yle Uutiset)

Vastauksia tarkistellaan vappuviikonloppuna

Vastausten palauttamisen jälkeen hallitukseen haluavat eivät vapaudu viettämään pitkää viikonloppua, sillä tarkentavia keskusteluja käydään viikonlopun ja maanantain aikana.

Ensi tiistaina Sipilä tapaa kahden kesken kunkin puolueen edustajat. Hallituspohja on mahdollisesti selvillä keskiviikkona 6. tai torstaina 7. toukokuuta. Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat tämän jälkeen.