Sinäkin maksat ansiosidonnaisesta, vaikka et hyötyisi – onko tämä oikeudenmukaista, AY-pomo Lauri Lyly?

Marja Sannikka: Ansiosidonnaisessa työttömyysturvassa on se epäoikeudenmukaisuus, että sitä saavat vain liittoihin ja kassoihin kuuluvat ihmiset, mutta kaikki joutuvat maksamaan siitä. Miksi mun pitäisi maksaa siitä, että joku toinen saa hyvän ansiosidonnaisen turvan, kun mä en sitä itse saa?

Lauri Lyly: Kannattaa muistaa, että siinä perusosan maksaa kaikki palkansaajat, joka on kaikille samanlainen. Ja sitten ansio-osan maksaa 2/3 työnantaja ja 1/3 palkansaaja. Niiden osalta, jotka eivät kuulu liittoon, niiden ansio-osamaksu palautetaan Kelan kautta perusturvaan. 

Marja: Mutta silloin mä maksan sitä turvaa, minkä joku saa. Joku voi saada 3000 euron ansiosidonnaisen kuukaudessa. Mä maksan sitä ja mä en ole koskaan oikeutettu siihen.

Lyly: Kuulumalla liittoon sä maksat noin 0,5 % siitä myös, että sä saat tän ansioturvan ja tällä hetkellä se on noin 0,65 se työttömyysvakuutusmaksu. Sä maksat noin kaksinkertaista maksua siitä, että sä saat ansioturvan. 

Marja: Mutta silti nekin, jotka eivät kuulu liittoon, joutuvat maksamaan. Lyhyesti: onko tämä susta oikeudenmukaista?

Lyly: Jokaisella on oikeus olla kuulumatta tai kuulua tähän ja aika pienellä maksulla pääsee sitten turvan piiriin.

Marja: Kyllä mutta kysymys oli edelleen se, että onko se oikeudenmukaista, että ihmiset jotka eivät kuulu liittoon joutuvat maksamaan liittoon kuuluvien ansiosidonnaista?

Lyly: Perus läheestymiskulma on olut se, että kaikille mahdollistetaan se ja sitten saa itse valita haluaako kuulua ja heidän rahansa palautetaan Kelalle, joka huolehtii sitä perusturvasta.

Marja: Mutta et edelleenkään vastannut kysymykseen.

Lyly: Vastasin.

Marja: Et, eli onko se oikeudenmukaista?

Lyly: Musta on ihan oikeudenmukaista tämä lähestymistapa, että kaikilla on mahdollisuus liittyä ja maksaa siitä vähän enemmän ja jos ei halua, niin rahat palautetaan Kelalle.