Silmät kuin nukella, leuasta v:n mallinen – näin kasvoja muokataan Etelä-Koreassa

Kuvakaappaus mainoksesta.

Eteläkorealainen Youngsun ja lähes hänen kaikki kaverit ovat käyneet kauneusleikkauksessa.

Minulla oli lapsesta asti kompleksi pienistä silmistäni, ja halusin niistä isommat. Vaikka monet sanoivat, että silmäni ovat kauniit, en päässyt eroon ajatuksistani.

Näin perustelee 22-vuotias soulilainen Youngsun Ryu silmiensä kauneusleikkausta, jossa hän kävi viime vuonna. Youngsun kertoo suostutelleensa vanhempiaan muutamia vuosia, jotta nämä antaisivat luvan mennä plastiikkakirurgille. Lopulta vanhemmat suostuivat ja jopa maksoivat kauneusleikkauksen. Silmäluomioperaation ansiosta Youngsunin silmät näyttävät nyt aiempaa suuremmilta ja silmäripset pidemmiltä.

Aluksi tuntui todella oudolta ja epäluonnolliselta. Kaduin päätöstäni ja mietin, miksi menin tekemään sen. Nyt olen tottunut silmiini ja olen tyytyväinen ulkonäkööni, Youngsun vakuuttaa.

Youngsun ei ole yksin kauneusleikkauskokemuksensa kanssa. Viime vuonna Etelä-Koreassa yli 980 000 ihmistä kävi kauneusleikkauksissa. Se on asukasmäärään nähden eniten ja kokonaismäärältään neljänneksi eniten maailmassa. Kansainvälisen plastiikkakirurgien yhdistyksen (ISAPS) mukaan eniten kauneusleikkauksia tehtiin Yhdysvalloissa (4 miljoonaa), Brasiliassa (2 miljoonaa) ja Japanissa (1,2 miljoonaa). Yhteensä maailmalla tehtiin viime vuonna yli 20 miljoonaa kauneusleikkausta.

Kuvakaappaus mainoksesta.

Kuva pop-tähden kasvoista

Etelä-Koreassa on ISAPSin arvion mukaan parituhatta plastiikkakirurgia. Pääkaupungissa Soulissa Gangnam on varsinainen plastiikkakirurgiakeskittymä. Popkappaleestakin tunnetulla alueella on yli 500 klinikkaa. Gangnamissa sijaitsevan ID Hospitalin kirurgi Sang Hoon Park kertoo, että suosituimmat operaatiot ovat silmä- ja nenäleikkaukset, leuan muotoilu v:n malliseksi sekä purennan korjaaminen.

– Asiakkainamme ovat niin lukiolaiset, toimistotyöntekijät kuin äidit, jotka haluavat näyttää nuorilta lasten muutettua omilleen, Park luettelee.

Etelä-Koreassa veitsen terällä käyvät useimmiten nuoret naiset. New Yorker -lehti kertoo, että eri arvioiden mukaan joka viides, joka kolmas tai jopa joka toinen eteläkorealaisnainen on käynyt kauneusleikkauksessa. ID Hospitalin kirurgi tietää, että aasialaisten kauneusihanteena ovat nukkemaiset kasvot.

– Yleisesti ajatellaan, että eteläkorealaiset haluavat näyttää länsimaalaisilta, mikä ehkä aiemmin pitikin paikkansa. Nykyään asiakkaat kuitenkin tulevat vastaanotolle kädessään eteläkorealaisen pop-tähden kuva, Park kertoo.

Suuria summia suurista silmistä

Etelä-Korean kauneuskirurgia-aallon takana ovat sekä aasialaisen populaarikulttuurin huima suosio että maan talouskasvu. ID Hospitalin kirurgi Sang Hoon Park huomauttaa, että ulkonäkö vaikuttaa työmarkkinoilla. Esimerkiksi veistosmainen leukaranka näyttää hänen mukaansa uskottavammalta kuin pehmeät kasvonpiirteet.

Myös ISAPin tilastot todistavat, että eteläkorealaiset katsovat enemmin silmiin kuin rintoihin: Kasvo-operaatioita tehdään Etelä-Koreassa maailman kolmanneksi eniten (edellä Brasilia ja Yhdysvallat), mutta rintaoperaatiota vasta seitsemänneksi eniten (edellä Yhdysvallat, Brasilia, Saksa, Meksiko, Ranska ja Kolumbia).

Naisten lisäksi monet eteläkorealaismiehet haluavat korjailla kasvojaan, usein nenäänsä. Etelä-Koreaan tullaan kauneusleikkauksiin myös monista muista maista, yhä useammin etenkin Kiinasta.

Plastiikkakirurgiamaailmassa liikkuu suuria summia, eikä yksittäinenkään kauneusleikkaus ole ihan ilmaista. Silmäluomioperaatio maksaa 1000–3000 euroa, nenäleikkaushinnat lähtevät 4000 eurosta ylöspäin, ja leukapielet voi veistää noin 6000 eurolla. Koko kasvojen muokkauksesta veloitetaan jopa yli 50 000 euroa.

Epäaidon pitää näyttää aidolta

Kuvakaappaus mainoksesta.

Soulilainen Youngsun Ryu on tyytyväinen sijoitukseensa, muttei juuri huutele silmiensä salaisuutta. Hän sanoo kertoneensa kauneusleikkauksesta kaikille ystävilleen sekä heille, jotka ovat kysyneet.

– Ei ole kovin helppoa puhua tästä, mutta en halua salaillakaan asiaa, Youngsun myöntää.

Vaikka Youngsun on valmis antamaan haastattelun, hän ei halua kuvaansa artikkeliin. Aasialaiseen tapaan hän kieltäytyy kierrellen ja pahoitellen.

Usein moni eteläkorealainen ei halua kertoa silmä- tai nenäoperaatiostaan lainkaan, vaan vakuuttavat kasvojensa olevan aidot.

Youngsun sanoo, että suurin osa hänen kavereistaan on käynyt kauneusleikkauksessa, ainakin yhdessä. He kaikki tekivät kauneusoperaation jo lukioiässä, joten uusien yliopistokavereiden ei tarvinnut tietää mitään alkuperäisistä kasvoista.

– Kauneusleikkauksen jälkeen kestää noin puoli vuotta, ennen kuin tulos näyttää luonnolliselta. Siksi kaikki kävivät leikkauksessa vähintään vuosi ennen yliopiston alkamista, Youngsun kertoo.

Etelä-Koreassa kauneus on katsojan muokatuissa silmissä.

Teksti ja kuvat: Karoliina Kantola, Soul