Salamurhaaja on ovellasi ja valmis tappamaan − harrastaja paljastaa mielikuvituksellisimmat nettihuijaukset

Kuva: Jami Nurminen

Kutsutaan häntä Tommiksi. Keski-ikäinen suomalaismies on luonut huijareiden paljastamista varten identiteetin, johon kuuluvat keksitty nimi, uusi puhelinnumero, sähköpostiosoitteita ja tekaistu kotosoite. Katu on Itä-Suomessa, ja se sijaitsee keskellä metsää.

Tommi ei halua kertoa huijareille mitään itsestään. Maailma on pieni paikka. Tommin mukaan afrikkalaisellakin nettihuijarilla voi olla Suomessa sukulaisia tai tuttuja, jotka olisivat pientä rahasummaa vastaan valmiita kostamaan. Jos Tommi käyttäisi huijauksiin jonkun toisen kotiosoitetta, voisi kostoisku suuntautua viattomiin. Vanhempi konstaapeli Erno Koivumäki Helsingin poliisista vahvistaa, ettei huijareille ole syytä antaa mitään yhteystietoja.

−Haluan suojella uhreja ja viedä huijareilta mahdollisimman paljon rikollista hyötyä, Tommi kertoo.

Huijareiden paljastamiseksi Tommi istuu päivisin parhaimmillaan tuntikausia koneella juttelemassa eri puolelle maailmaa: Afrikkaan, Intiaan, Eurooppaan. Tommilla ei ole perhettä. Hän uskoo, ettei harrastukselle olisi ehkä perheen kanssa jäänyt aikaakaan.

Me emme koske poppamiehiin tai muihin velhoihin. Meillä ei ole mahdollisuuksia tarkistaa netin kautta, josko henkilö tekee lupaamansa loitsut.

Tommi kerää tietoa huijauksiin käytettävistä nettisivuista, sähköposteista ja pankkikorteista. Sitten hän yrittää saada ne suljetuksi.

Yhteensä Tommi laskee saaneensa suljettuja satoja huijauksiin käytettyjä nettisivuja.

Narauttelijoiden eettinen koodisto

Tommi ei ole harrastuksensa kanssa yksin. Huijareita huijaa kansainvälinen yhteisö. Esimerkiksi Scamwarnes-sivuille kerätään tietoa netissä leviävistä huijauksista. Sieltä löytyy tietoa myös Kioskin narauttamasta Martinista. 

Narauttelijat toimivat tietyn eettisen koodin mukaan. Esimerkiksi afrikkalaiset myyvät netissä loitsuja, mutta niihin ei puututa. Kyse voi olla joillekin uskon asiasta, eikä huijauksesta.

−Me emme koske poppamiehiin tai muihin velhoihin. Meillä ei ole mahdollisuuksia tarkistaa netin kautta, josko henkilö tekee lupaamansa loitsut.

Tommi ei halua kertoa kaikkia yksityiskohtia siitä, miten huijareita saadaan kiikkiin. Hän ei halua antaa huijareille vinkkejä huijatuksi tulemisen välttämiseksi.

Ei tässä valitettavasti kovin paljon pysty saamaan aikaan.

Harrastajat suhtautuvat toimittajiinkin hyvin epäluuloisesti. Tommi suostuu puhumaan puhelimessa vain pienen maanittelun jälkeen.

Hän on lopulta valmis raottamaan salaisuuden verhoa ja kertomaan huijausten huvittaviakin yksityiskohtia. Kuten tämän:

−En tiedä onko se freudilainen lipsahdus, kun aika usein näkyy, että sana scan on vaihtunut sanaksi scam.

Miksi Tommi tekee tämän kaiken? Hän sanoo, että hän tai hänen läheisensä eivät ole tulleet huijatuksi. Kyse ei ole kostosta. Hän on kuitenkin harrastukseen viehättänyt ja ajattelee, että jokainen suljettu osoite tarkoittaa vähemmän huijatuksi tulleita ihmisiä.

−Ei tässä valitettavasti kovin paljon pysty saamaan aikaan, hän sanoo vaatimattomasti.

1. Salamurhaaja

Tämä huijaus alkaa karmivasti.

Saat uhkauskirjeen, jossa kerrotaan jonkun maksaneen tappamisestasi. Tappaja on kuitenkin päättänyt tienata vielä vähän lisää. Sinulla on mahdollisuus pelastua.

Tämä on hyvin säälittävä formaatti. Tämän huijauksen tekijät eivät ole kauhean fiksuja, vaan he saattavat yrittää jatkaa huijausta loputtomiin asti.

Uhkaaja saattaa pyytää esimerkiksi 100 000 euroa vuorokauden sisällä, muuten olet vainaa.

−Tämä on hyvin säälittävä formaatti. Tämän huijauksen tekijät eivät ole kauhean fiksuja, vaan he saattavat yrittää jatkaa huijausta loputtomiin asti.

Tommin mukaan salamurhaajahuijauksia pidetään alalla kruununjalokivenä. Ne ovat harvinaisia, mutta niin hauskoja, että kaikki haluaisivat huijata takaisin yhtä tällaista huijaria. Huijareiden lähettämät sähköpostit ovat hyvin lapsellisia:

Hey Man my men are coming for you now you will be dead before tomorrow
i have given you many chance to save your ass but i can see you love to die maybe you think am joking or some thing my men are in Hämeenlinna now. Bye we meet in hell.

Vapaasti suomennettuna:

Hei tyyppi mun miehet ovat tulossa huomenna ja olet kuollut ennen huomista olen antanut sulle monta mahdollisuutta pelastua mutta nyt ymmärrän sun rakastavan kuolemista ehkä ajattelet mun vitsailevan tai jotain mun miehet ovat Hämeenlinnassa huomenna. Heippa tavataan helvetissä.

Poliisi törmää erilaisiin kiristyshuijauksiin toisinaan. Salamurhaajan sijaan huijari saattaa esittäytyä esimerkiksi poliisiksi.

2. Musta raha

Youtubesta löytyy useita videoita, joilla näytetään ihmekemikaali toiminnassa. Älä usko niihin.

Tarina mustasta rahasta on niin uskomaton, että hetken sen voi ajatella olevan totta.

Tarinan mukaan afrikkalaiset pankit ovat varautuneet ryöstöihin värjäämällä setelit erityisellä kemikaalilla mustaksi. Näin rosvoilla ei pitäisi olla mitään syytä varastaa keskuspankeista toisiin siirrettäviä seteleitä, koska ne ovat käyttökelvottomia.

Huijaus on ollut kauan liikkeellä. Tarttuneille lähetetään mustaa pakkausnauhaa.

Huijarilla on kuitenkin pankkien käyttämää kemikaalia jolla pystyy pesemään setelit normaaleiksi. Huijari on itse pankissa töissä, eikä voi siksi käyttää pankin merkkaamia seteleitä itse.

Siksi sinulle on huipputarjous: saat ostaa 100 000 eurolla miljoonan euron edestä mustaksi maalattuja seteleitä. Kemikaalit seteleiden puhdistamiseksi pitää ostaa vielä toiselta huijarilta.

−Huijaus on ollut kauan liikkeellä. Tarttuneille lähetetään mustaa pakkausnauhaa.

Huijaukseen liittyvää materiaalia löytyy netistä laajasti. Youtubessa on lukuisia videoita rahan puhdistamisesta, LinkedIniin on perustuttu ammattilaisten profiileja. Yhdessä niistä kerrotaan, että yritys on ollut rahanpuhdistusbisneksessä vuodesta 1987.

3. Konferenssikutsu

Tämä saattaa näyttää oikealta järjestöltä. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Tämä huijaus on suunnattu akateemikoille ja oman alansa asiantuntijoille.

Se alkaa kutsulla Afrikassa pidettävään konferenssiin. Aiheena saattavat olla esimerkiksi naisten oikeudet, aids tai koulutus. Usein konferenssi pidetään Senegalissa. Voi olla, että konferenssi on jopa olemassa. Siltä saattaa löytyä nettisivut.

Olen sulkenut ainakin neljä tällaista hotellin nettisivua. Kaikki hotelleista ovat olleet Senegalissa Dakarin kaupungissa.

Huijari kehottaa sinua varaamaan hotellihuoneen konferenssihotellista etukäteen. Hotelli on kuitenkin keksitty. Kun maksat huoneen, menetät rahasi.

−Olen sulkenut ainakin neljä tällaista hotellin nettisivua. Kaikki hotelleista ovat olleet Senegalissa Dakarin kaupungissa.

Tommin mukaan senegalilaiset huijarit ovat laiskan maineessa.

−He eivät tee mitään ylimäärästä tai muuta toimintatapaansa. Ilmeisesti he tienaavat kylliksi, etteivät muutokset ole tarpeen.

Poliisin mukaan erilaiset majoitushuijaukset ovat tyypillisiä.

4. Pikavipit

Yksi netin yleisimmistä huijaustyypeistä ovat lainatarjoukset. Rahaongelmiin joutuneet haksahtavat halpaan pikavippiin valitettavan helposti. Poliisin mukaan viestejä lainatarjouksista tulee usein. Vipit ovat myös Tommin erikoiskiinnostuksen kohteena. 

Lainaa tarjoaa usein professori, tohtori tai jopa pappi. Titteleiden tarkoituksena on herättää lainanhakijan luottamus. Joskus vedotaan uskontoon:

We are Christian Organization formed to help people in needs of helps,such as financial help.So if you are going through financial difficulty or you are in any financial mess,and you need funds to start up your own business,or you need loan to settle your debt or pay off your bills,start a nice business,,contact us today via email

Vapaasti suomennettuna:

Olemme kristillinen organisaatio, joka on perustettu auttamaan ihmisiä esimerkiksi rahaongemissa. Jos sinulla on rahaongelmia tai olet rahasotkuissa, jos tarvitset rahaa oman yrityksen perustamiseen tai lainaa velkoihisi tai laskuihisi, ota yhteyttä sähköpostitse.

Yksinkertaisimmillaan sähköpostissa tarjotaan edullista lainaa, jonka saamiseksi pitää ensin maksaa pienet kulut. Pikavippiä ei kuitenkaan tipu tilille koskaan.

Lainat eivät ole välttämättä pieniä. Yksi huijauksen alalaji ovat sijoittajat. Taannoin rahavaikeuksissa ollut Sunny Car Center uskoi saavansa Sambiasta tällaisen toiminnan pelastavan sijoituksen. Huijausestahan siinä oli kyse.

5. Koiranpennut

Ilmainen toimitus koiranpennuille! Tilaa mihinpäin maailmaa tahansa!

Netissä kaupitellaan nykyään myös paljon koiranpentuja. Kansainväliset toimijat kertovat lähettävänsä koiria mihin päin maailmaa tahansa. Pentu pitää toki maksaa ensin. Sen jälkeen rokotettu, täydellinen pentu laitetaan lentokoneeseen.

Yllätys: Et näe pentua tai rahojasi koskaan.

Poliisi muistuttaa, että on parempi aina tarkistaa eläin ja sen vointi ennen ostopäätöksen tekemistä. Lähtökohtaisesti suomalaisiin järjestöihin voi kuitenkin luottaa enemmän kuin yksittäisiin ulkomaisiin kauppiaisiin.

Yhteen huijaukseen lankeaminen voi johtaa huijatuksi tulemiseen uudestaan. Toisinaan huijarit myyvät uhrin tiedot eteenpäin heti kun saavat vastauksen sähköposteisiinsa. Uhrin tiedot ovat huijareille rahanarvoista tavaraa. Älä siis koskaan anna yhteystietojasi huijarille. Huijausyrityksistä on aina syytä ilmoittaa poliisille.

Tommin nimi on muutettu. Juttua varten on haastateltu vanhempaa konstaapelia Erno Koivumäkeä Helsingin poliisista.