27-vuotias sahansoiton suomenmestari: En koe tarvetta samaistua ikäisiini

Kuva Vilma Putron kotisivulta.​
Kuva Vilma Putron kotisivulta.​

27-vuotias Vilma Putro valittiin Suomen parhaaksi sahansoittajaksi 12. heinäkuuta. Helsingin Rautatieasemallakin toisinaan esiintyvä näyttelijä-muusikko toivoo Suomen mestaruuden tuovan hänelle lisää keikkoja. Putron mielestä sahan kahoisa ääni voi olla huippuhetki esimerkiksi kotibileissä. 

Mutta miksi ihmeessä sahansoitto?

En ole koskaan kokenut, että minun täytyisi samaistua ikäisiini naisiin sen takia, että mä olen tämän ikäinen. -Vilma Putro

– 17-vuotiaana olin viettämässä juhannusta Seurasaaressa. Siellä esiintyivät myös vanhemmista herroista koostuva sahansoittajien ryhmä, joka teki minuun suuren vaikutuksen. Muutaman vuoden kuluttua hankin oman sahan ja aloin sitä sitten soittaa.

– Taidan olla nyt Suomen sahansoittajat -yhdistyksen "vauva". En ainakaan tunne muita ikäisiäni soittajia. Mutta se ei haittaa. En ole koskaan kokenut, että minun täytyisi samaistua ikäisiini naisiin sen takia, että mä olen tämän ikäinen.

Miten sitä sahaa oikein soitetetaan?

– Sahaa soitetaan sahan selkäpuolelta viulun tai sellon jousella, jolla saadaan saha värisemään niin, että siitä lähtee ääntä. Ja kun sahaa taivuttaa sen sävelkorkeus muuttuu.

Osa nykyhiteistä perustuu laulajan habitukselle ja tietokone-efekteille, jolloin melodia saattaa olla liian yksinkertainen sahalla soitettavaksi. - Vilma Putro 

– Vaikka sahansoitto ei sen monimutkaisempaa olekaan, haastavaa on löytää oikeat nuotit: siinä nimittäin ollaan täysin korvakuulon varassa.

Ja miltä sahasaundi oikein kuulostaa?

– Se on sellaista sujuvaa ja ulvovaa ääntä, vähän niin kuin joku viheltäisi vibraatolla.

Putro viheltää puhelimessa ääninäytteen:

– Hyvin legatomaista saundia siis. Mutta jotkut soittavat myös niin, että hakkaa vasaralla sahaa, jolloin siitä tulee staccatto-ääniä.

Mitä biisejä voi sahalla oikein soitella? Rihannaa vai klassikkoja?

– Sahalla irtoaa ihan mitä tahansa, mutta mitä vaihtelevampi melodia biisissä on, sitä mielenkiintoisempaa sitä on kuunnella. Osa nykyhiteistä perustuu laulajan habitukselle ja tietokone-efekteille, jolloin melodia saattaa olla liian yksinkertainen sahalla soitettavaksi.

– Soitan mieluummin vähän vanhempia biisejä, kuten Elvistä. Mun suosikki on Pariisin taivaan alla, jolla voitin SM-kilpailunkin.

Suomen mestari palkintosaha kädessä!​ Kuva: Janne Puranen​
Suomen mestari palkintosaha kädessä!​ Kuva: Janne Puranen​

No kuinka vaarallista sahansoittaminen oikein on?

– Jos ei ole ottanut piikkejä pois sahasta, niin se on voi olla tosi vaarallista. Sahaa pitää nimittäin painaa aika kovaa reittä vasten. Saha on myös uuvuttava soitin, koska sitä joutuu jännittämään ja taivuttamaan niin paljon. Kädet yleensä tärisevät soittamisen jälkeen.

– Siinäkin mielessä se on vaarallinen soitin, että se vie kyllä täysin mukanaan!