Saako sairauslomalla somettaa? Lakimies ja viestintäasiantuntija vastaavat

Moni päivittää sosiaalista mediaa yksityishenkilönä ja työnantajansa nimissä. Mutta miten pitää toimia, kun sairastuu –saako some-kanavia päivittää, kun on kipeänä? Kysyimme asiasta Akavan vastaavalta lakimieheltä Jaana Mekliniltä ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuolta.

Saikulla saa somettaa, sanoo lakimies

Akavan vastaava lakimies Jaana Meklin kertoo, että työntekijä voi päivittää some-tilejään myös sairauslomansa aikana. Jos henkilö käyttää esim. Twitter-tiliään sekä henkilökohtaisissa että työhön liittyvissä asioissa, voi hän saikunkin aikana tviittailla.

Työnantaja ei kuitenkaan voi vaatia sairaslomalla olevaa henkilöä tekemään työhön liittyviä päivityksiä, muistuttaa Meklin. Työntekijä voi kuitenkin omasta tahdostaan sairauslomansa aikana tviittailla myös työhön liittyä asioita, jos työnantajan kanssa ei ole muuta sovittu.

Kiukkua ei kannata purkaa some-päivityksissä

Meklinin mielestä sairasloman aikana tehdyt normaalit some-päivitykset harvemmin saavat aikaan ongelmia työpaikoilla. Sen sijaan työnantajaa arvosteleva, julkisesti jaettu somekiukunpurkaus voi kärjistyä myöhemmin riitatilanteeksi työnantajan ja -tekijän välillä. Meklin kehottaakin muistamaan sen, että työntekijän on oltava lojaali työnantajaansa kohtaan, vaikka välillä "päreet palaisivatkin".

– Nykyään yhä useammin työpaikoilla kuitenkin käydään läpi myös yhteiset sosiaalisen median pelisäännöt, Meklin arvioi.

Viestintäasiantuntija: Työuupumuksessa kannattaa pysyä pois somesta

Viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo tavoitettiin tietysti Twitteristä.