Pyykinpesukoneen viimeinen minuutti kestääkin kolme – tiedätkö miksi?

Tiedätkö tunteen, kun olet päättänyt pestä pyykit nopeasti juuri ennen lähtöä? Ja pesukoneen ajastimen viimeinen minuutti tuntuu todellista minuuttia pidemmältä? 

Kellotin oman pesukoneeni viimeisen minuutin sunnuntaina.

Kävi ilmi etten ollut pähkäilyjeni kanssa yksin.

Helsinkiläinen Raimo Kumpula on pitänyt kodinkonetekniikan huoltoliikettä 32 vuoden ajan. Hänen mukaansa pesukoneen ajastimen on tarkoitus näyttää viitteellistä aikaa, eikä sitä pitäisi mitata sekuntikellon kanssa.

- Vaatteiden pesemiseen liittyy monia seikkoja, kuten esimerkiksi kuivaus, vedenottoaika, hanaveden lämpötila ja putkien kunto. Jos viemärissä on putket tukossa, pesu voi kestää monta minuuttia kauemmin, Kumpula kertoo.

Veden lämpötilalla on erityisen merkittävä rooli. Kumpulan mukaan pyykinpesukone osaa pidentää tai lyhentää pesuohjelman kestoa sen mukaan, kuinka lämmintä hanavesi on. Vuodenajallakin on väliä.

- Jos koneen pitää saavuttaa 60 asteen pesulämpötila, niin kesällä se tapahtuu nopeammin. Silloin kraanaveden peruslämpötila on lämpimämpi kuin talvella. Kesällä siis vaatteiden pesuaikakin on lyhyempi, Kumpula toteaa.

Pesuohjelman loputtua pesukone on hetken aikaa lukitussa tilassa. Tämänkin tarpeellisuus herätti Twitterissä epäilyjä.

Kumpula kertoo kyseessä olevan todellakin turvallisuusasia.

- Pesukoneen linkousteho on nopea, joten koneessa pitää olla lukitus etteivät lapset saa sitä auki. Kävisi huonosti, jos joku kerkeäisi työntää sormensa sinne silloin, kun linkous on vielä käynnissä.

Lopuksi Raimo haluaa muistuttaa meitä kiireisiä pyykkääjiä asioiden tärkeysjärjestyksestä.

- Jos se pesuaika nyt heittää kymmenen tai vaikka kaksikymmentäkin minuuttia, niin onko sillä väliä jos pyykki on puhdasta?