Hetkinen, puoluepomot koolla sulassa sovussa ja ilman päälle huutamista? Kyllä, katso vaikka!

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen, demareiden Joona Räsänen ja keskustan Teppo Säkkinen.​​
Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen, demareiden Joona Räsänen ja keskustan Teppo Säkkinen.​​

Tässäkö Suomen tulevaisuus?

Kioskin korkeakoulutusta käsittelevässä minivaalitentissä nähtiin eilen sopuisa joukko nuoria poliitikkoja. Muun muassa tällaisia heittoja EI kuultu: "Saanko puhua loppuun?", "Nyt puhun minä" "Kuuntele vähän aikaa", "Älä puhu päälle", "Enkö saa puhua loppuun?" (no okei, Kioskin keskustelijoita piti toppuutella yhden kerran)

Toki on niin, että puolueiden nuorisojärjestöjen johtajilla ei ole aivan samaa painetta kuin emopuolueiden pomoilla tilanteessa, jossa eduskuntavaaleihin on enää 30 päivää.

Silti. Aika kaukana oltiin isompien keskustelukulttuurista, jos vertaa vaikkapa tähän näytökseen:

 
Julkaisu käyttäjältä MTV Uutiset.

Kioskin lähetyksessä paikalla olivat puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajista Sebastian Tynkkynen (ps.), Joona Räsänen (sd.), Teppo Säkkinen (kesk.), Ida Schauman (r.) ja Ozan Yanar (vihr.).

​

Opiskelijajärjestöistä kommentoimassa olivat Katri Manninen Samokista ja Jari Järvenpää SYL:stä. Heidän viestinsä oli, että opiskelusta kyllä puhutaan kauniisti hallitusohjelmassa, mutta paljon ei ole tapahtunut.

Nuoret poliitikot olivat pitkälti samaa mieltä monesta asiasta, kuten siitä, että opintotuki tulee säilyttää nykyisellään. Tai siitä, että opintotukeen liittyviä tulorajoja ei pidä poistaa. Tai siitä, että opintotukea ei saa muuttaa lainapainotteisemmaksi.

Erojakin saatiin.

– Opintotukea ei saa laskea, mutta me olemme perussuomalaisissa nuorissa miettineet, että niiden jotka tekevät tutkinnon kahdessa vuodessa olisi mahdollista saada enemmän tukea. Sen pitää perustua vapaaehtoisuuteen, totesi perussuomalaisten Tynkkynen.

– Olen Sebastianin kanssa tästä vähän eri mieltä. Me uskomme, että opintoraha on perusturvaa, eikä palkkiota tehdyistä pisteistä, kuittasi keskustan Säkkinen.

Mielipiteet jakautuivat mm. siinä, pitääkö ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistäminen tehdä mahdolliseksi.

Ehkä kuuminta keskustelua synnytti kysymys ulkomaalaisopiskelijoista. Perussuomalaiset nuoret asettaisi EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille lukukausimaksut. Myös emopuolue on samalla kannalla.

– On täysin väärin, että jos vaikka minä lähden opiskelemaan Jenkkeihin yliopistoon, joudun maksamaan siellä kymppitonneja. Jos tulee sieltä tänne, ei joudu maksamaan. Yliopistojen kahdenvälisiä sopimuksia voidaan kyllä tehdä, mutta ei meillä ole varaa kouluttaa koko maailmaa, Tynkkynen sanoi.

– Sebastian on niin yksin tässä. Suomelle parasta on, että saamme kansainvälisiä osaajia tänne, totesi vihreiden Ozan Yanar.

Lähetyksessä vastattiin myös yleisökysymyksiin, joita tuli erityisesti Twitterin kautta. Tähän tapaan:

Katso koko lähetys:

Tässä vielä SYL:n ja SAMOK:n keräämää aineistoa puolueiden kannoista:

Lähde: SYL ja SAMOK​
Lähde: SYL ja SAMOK​