Poliisi tutkii opiskelijoiden huumausepäilyjä pahoinpitelyinä – tiedot illan kulusta täsmentyivät

Kuva: iStockphoto

Helsingin poliisi tutkii kahden opiskelijan epäiltyä huumaamista pahoinpitelynä. Kioski kertoi aiemmin, että Helsingin yliopiston opiskelijoiden juhlissa epäiltiin jälleen elokuun loppupuolella uutta tapausta, jossa opiskelijoiden juomiin olisi laitettu tyrmäystippoja.

Molemmat epäiltyjen huumausten uhrit olivat naisia, kertoo tutkinnanjohtaja Petri Jehkonen.

Suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestön Siulan puheenjohtaja Pauliina Kettunen tarkentaa tietoja tapahtumien kulusta bileiltana sähköpostihaastattelussa. Aiemmin tietoja on kertonut Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY, mutta HYY:n antamat tiedot ovat Kettusen mukaan olleet epätarkkoja.

Kettusen mukaan bileet olivat kahden eri ainejärjestön – Siulan ja slaavilaisten ja balttilaisten kielten opiskelijoiden Ruplan – yhteiset, eivätkä vain Siulan. Niissä juhli kummankin ainejärjestön opiskelijoita, ja kulunvalvonnasta sekä turvallisuudesta vastasivat Siula ja Rupla yhdessä.

– Epäillyt huumaamiset tapahtuivat humanististen ainejärjestöjen kattojärjestön Humanisticumin tiloissa. Varsinaiset huumaamisepäilyt sattuivat Ruplan itselleen varaamassa tilassa, jossa oli sekä Siulan että Ruplan opiskelijoita, Kettunen sanoo.

Bileet keskeytettiin saman tien, kun huumausepäilyt tulivat ilmi. Uhrien kunto oli Kettusen mukaan tapahtumahetkellä kohtuullinen, eikä ambulanssin kutsumista koettu tarpeelliseksi. Molemmat uhrit saatettiin kotiin.

Tällä hetkellä molemmat uhrit voivat Kettusen mukaan hyvin, ja he tekivät HYY:n ohjeiden mukaan rikosilmoituksen tapahtuman jälkeen. Tekijöistä ei ole tietoa.

Ainejärjestö Ruplan edustajia ei tavoitettu kommentoimaan tietoja.

HYY:n toiminnassa Kettunen ei näe moitittavaa.

– (Puutteet tiedotuksessa) johtunevat tilanteen sekavuudesta ja tiedotuksen hajaantumisesta usealle eri HYY:n edustajalle. Muutoin HYY on nähdäkseni toiminut oikein.

Tiedätkö, kuka tai ketkä huumaavat naisia opiskelijabileissä? Kerro tietosi Helsingin poliisille. Myös Kioski jatkaa asian seurantaa.

Lisäys 11.9. klo 15.10: Ainejärjestö Ruplan edustaja kommentoi asiaa sähköpostitse jutun julkaisemisen jälkeen. Kioski oli aiemmin pyytänyt kommenttia. Ruplan edustajan mukaan "bileitä ei järjestetty yhdessä Siulan kanssa, vaan siellä vain oli käynnissä samanaikaisesti toiset bileet". Ruplan edustajan mukaan turvallisuuteen tullaan kiinnittämään jatkossa enemmän huomiota, ja tapahtunut on "todella kurjaa": "Rakennus on suuri ja siellä on usein monia samanaikaisia tapahtumia ja bileitä, joihin on periaatteessa helppo vain kävellä sisään. Myös rakennuksen alaovi on tapahtumien aikana auki. Olemme jo saaneet ohjeistusta HYY:ltä miten toimia jatkossa, jos vastaavaa tapahtuu. Ja tulemme myös keskustelemaan bileiden turvallisuuspuolesta ainejärjestön seuraavassa kokouksessa. Koskaan aiemmin ei Ruplan bileissä ole tapahtunut mitään vastaavaa, joten emme ehkä ole osanneet varautua tarpeeksi ikäviin tilanteisiin. Jatkossa tulemme kiinnittämään enemmän huomiota turvallisuuteen."