Pertti Kurikan alter egon Kalevi Helvetin karut taideteokset myytiin hetkessä loppuun

Kalevi Helvetin Luuranko ja helvetti -teos.​
Kalevi Helvetin Luuranko ja helvetti -teos.​

Pertti Kurikka ei ole ainoastaan nimeään kantavan punkbändin kitaristi ja biisinikkari, vaan myös Kalevi Helvetti -nimellä tunnettu kuvataiteilija. Tabulaland-gallerian toinen galleristi ja tuottaja Saara Konttinen kertoo, että Kalevi Helvetin uusimmat teokset myytiin muutamassa tunnissa loppuun alkuviikosta. 

– Vain yksi teos jäi myymättä, koska se laitetaan esille Joensuussa järjestettävän piirtäjäsymbosiumin näyttelyssä, Konttinen paljastaa.

Kalevi Helvetti: Paholaiset seisovat ja katsovat Pertti Kurikan touhua Kalevi Helvetti: Äiti Kalevi Helvetti: Et pysty nukkumaan

Alkuvuodesta galleria myi 17 Helvetin teosta yhden viikonlopun aikana. Konttinen kertoo, että Helvetin taideteokset ovat keräilyharvinaisuuksia, koska määrät ovat niin pieniä. Viimeisimpien teosten myyntihinta kehystettynä oli 119 euroa, mutta suosion ansiosta Helvetin taiteen arvo voi olla myös korkeampi.

– Kyllä nämä teokset ovat arvokkaita juttuja, Konttinen sanoo. 

Fanit haluavat ostaa keräilyharvinaisuuksia

Konttinen kertoo, että Kurikka alkaa piirtää uusia teoksia palattuaan Euroviisuista. Syytä saattaa ollakin, sillä Tabulaland-galleria saa lukuisia yhteydenottoja Kalevi Helvetti -faneilta, jotka haluavat ostaa taiteilijan alkuperäisen teoksen. Mikä monipuolisen miehen taiteessa oikein kiinnostaa?

– Se on tosi iskevää, ja aiheet ovat kauhistuttavia, mutta samalla todella ilmaisuvoimaisia. Hänen omaan elämäänsä nivoutuva taide iskee tietynlaisen muurin läpi, Konttinen kuvailee. 

Kalevi Helvetin taidetta voidaan kutsua outsider art –tyyliksi. Outsider art –taiteilijoita yhdistää mm. se, että heillä ei ole virallista taidekoulutusta.

– Taiteessa ei voi määritellä sitä, kuka saa taidetta tehdä, Konttinen toteaa.